Architectuur wandelen in Amsterdam West

Startpunt/eindpunt: Amsterdam Centraal station, aantal kilometers: 13, horeca onderweg: voldoende mogelijkheden rondom Haarlemmerstraat

Ik start op een druilerige zaterdagmorgen bij Centraal station een architectuurwandeling door Amsterdam West. De wandeling loopt door het pittoreske Prinseneiland, over het hippe Westergasfabriekterrein, door de fraaie Spaarndammerbuurt rijk aan Amsterdamse Schoolarchitectuur en de nieuwe woonwijk de Houthavens.

Ik besluit eerst op de Zeedijk een overheerlijk broodje te halen bij Slagerij Vet. Een beetje uit de richting, maar zeer zeker het omlopen waard. Je kunt een kanon afschieten op het Rokin vanwege het wegblijven van de toeristen en ook op de Zeedijk is geen mens te bekennen.

Ik heb een goede bodem voor de wandeling gelegd en ik pak de route weer op bij de Prins Hendrikkade. Het weer houdt niet over, maar dat doet de pret niet drukken, omdat het heerlijk is om weer even een lange wandeling te maken.

Haarlemmer Houttuinen en Haarlemmerstraat

Ik wandel over de Haarlemmer Houttuinen, die evenwijdig aan de Haarlemmerstraat loopt. Ik maak een klein uitstapje richting de Haarlemmerstraat. Bij de Albert Heijn haal ik even wat te drinken voor onderweg. Ik ben iets te ver gelopen, zodat ik via een verborgen tuin met een fraai beeld weer op de route kom. Ik wandel onder de brug bij de Korte Prinsengracht door en kom ik bij Bickerseiland, een stukje Amsterdam waar ik nog niet vaker ben geweest.

Bickerseiland en Prinseneiland

“De beroemde koopman, scheepsbouwer en burgemeester Jan Bicker kocht het Bickerseiland. Hij liet er zelf een huis bouwen en op de gevel van zijn huis stond De Reus. Later is het beeld van De Reus overgegaan naar de werf De Reus. Het beeld werd verkocht aan Machinefabriek Hk Jonker & Zoon. Buurtbewoners wilden het beeld weer terugbrengen naar Bickerseiland. Na een zoektocht werd het gevonden in Canada bij de kleinzoon van Jonker. In samenwerking met Woonstichting de Key vond de herplaatsing van De Reus plaats.”

Ik sta even stil bij het houten beeld op een sokkel en vervolg mijn voettocht over een steiger langs het water. Via een brug kom ik op het Prinseneiland.

“Ooit vond hier een enorme bedrijvigheid plaats. De pakhuizen met de enorme luiken herinneren nog aan de tijd van pakhuizen, die waren gevuld met graan en andere overzeese waren. Bickerseiland, Prinseneiland en Realeneiland werden “Amstels korenschuur” genoemd. Dit gebied raakte in de 19de eeuw in verval, maar floreerde weer in de jaren 70 toen kunstenaars zich hier vestigden.”

Ik ben onder de indruk van intieme gebied zo dichtbij de stad. Ik dwaal door de smalle straten met verborgen tuinen en omringd door immense pakhuizen, die zijn getransformeerd tot luxe appartementen. In deze aantrekkelijke buurt zou ik best wel willen wonen.

Ik verlaat de eilanden en kom weer bij het drukkere Haarlemmerplein. Ik wandel over de Willemsbrug en loop langs een stijlvol brugwachtershuisje.

“De hotelketen Sweets hotels heeft door heel Amsterdam hotels in brugwachtershuisjes. In het brugwachtershuisje van de Willemsbrug zit ook een hotelkamer. Kijk hier voor meer informatie.”

Westerpark en Westergasfabriekterrein

Ik wandel het Westerpark in. Het gras langs het water zit vol met meerkoetjes, die met hun witte snavels door het gras gaan. Tussen hen zit een reiger het gebeuren te aanschouwen. De meeste bomen in het park hebben hun bladeren al laten vallen. Hier en daar staan bomen nog in blad. Ik ga door de poort van het voormalig Westergasfabriekterrein. Op het terrein is het een komen en gaan van hardlopers. Er groepje vrouwen is burpees aan het doen.

Ik passeer het Ketelhuis, dat weer open is voor publiek en we komen langs June’s Cakes. Een oud meterhuisje dat is omgevormd tot een waar snoephuisje van Hans en Grietje.

Ik kom bij een plantsoen en loop over een half verhard pad totdat ik bij de oude gashouders kom, die nu zijn getransformeerd tot een vijver. Via een metalen poortje kom ik in de gashouders. Langs de kant van de grote ronde bakken is een vlonder aangelegd. Op de rand van de reling zit een blauwe reiger, die me nauwlettend in de gaten houdt. Ik blijf heel stil staan, zodat ik een foto kan maken van de immense vogel.

Ik neem een klein paadje en kom bij een kunstmatige beek. De bomen rond de beek kleuren rood en geel. Ik neem het pad langs de beek en komen uit bij een houten vlonder, die ik even bewandel. In dit deel van het park zijn ijsvogels te zien. Een paar jaar geleden zag ik een vliegende edelsteen. Helaas laten ze zich deze keer niet zien.

Spaarndammerbuurt en Museum ’t Schip

Ik kom aan het rand van het Westergasfabriekterrein en door middel van een tunneltje kom ik in de naastgelegen Spaarndammerbuurt. Bij de Zaanstraat wandel ik langs een oud badhuis, dat geheel in de steigers staat.

Vroeger hadden de huizen nog geen douche en gebruikten buurtgenoten een badhuis. Bij deze locatie was ook een kinderbadhuis, waar kinderen vroeger een paar keer per week na school in bad gingen.

Bij de Oostzaanstraat passeer ik het Museum ’t Schip. Het museum is gevestigd in het schoolvoorbeeld van de Amsterdamse School. De architect Michel de Klerk ontwierp het gebouw.

Alhoewel ik al een aantal keer in dit museum ben geweest, wil ik graag de tijdelijke tentoonstelling over de Duitse architect van Bruno Taut zien. Een paar weken daarvoor bezocht ik de Regenboogbuurt in Almere, die is geïnspireerd op de architectuur van deze Duitse architect.

Ik volg de pijlen. Op de eerste verdieping zit de vaste tentoonstelling. Ik maak toch even een ronde langs de geschiedenis van de Woningwet, de tekeningen van verschillende architecten van de Amsterdamse School en door de zaal met stoelen, tafels, lampen en klokken in de sierlijke stijl. Ook kijk ik een korte film over het ontstaan van de Spaarndammerbuurt en de Amsterdamse Schoolstijl.

Op de tweede verdieping is de tijdelijke tentoonstelling over Bruno Taut. Ik ga door de zalen over zijn ontwerpen als stadsarchitect van het Duitse Maagdenburg en de Hoefijzernederzetting in Berlijn. Zo staat er een maquette van zijn ontwerp van het Glashuis en er was zelfs een aparte expositieruimte over de Regenboogbuurt in Almere.

Ik loop weer het druilerige weer in en hervat mijn wandeling. Ik kom langs het imposante deel van het gebouw waar het museum zijn naam aan dankt.

Wist je dat je in Madurodam de miniatuurversie van het Schip kunt bewonderen?

Zaanhof en Zaandammerplein

Tegenover ’t Schip ligt het Zaanhof met opvallende witte gebouwen met geel schilderwerk, topgeveltjes, oranjepuntdaken en middeleeuwse poorten. Twee jaar geleden kwam hier met een andere wandeling al langs en was ik al onder de indruk van deze verborgen parel. Ik verlaat het Zaanhof en via een andere poort kom ik op het Zaandammerplein met woonblokken van architect de Bazel. Ook wel bekend van het ontwerp van het Stadsarchief van Amsterdam.

De Houthavens

Ik laat de architectuur van de Amsterdamse Schoolstijl en daarmee de Spaarndammerbuurt achter ons en wandel naar het jongste deel van Amsterdam West, de nieuwe woonwijk de Houthavens. Ik loop over het dak van de gloednieuwe Spaarndammertunnel en kom in de gloednieuwe wijk.

Ooit vond hier het overslaan en opslaan van hout plaats. De insteekhavens werden in 1945 gedempt en momenteel is er een woonwijk in aanbouw op zeven kunstmatige eilanden.

Ik wandel richting de Minervahaven, die lange tijd werd gebruikt voor houtoverslag en de houtverwerkende industrie. Nu vind je er diverse hotels, appartementen en een theater. Toen ik hier een paar jaar geleden was, liep ik nog over een pad van bouwzand. Nu wandel ik over een fraaie boulevard. Het is er uitgestorven. Ik struin langs het water en ga even op een bankje zitten, waar ik een fraai uitzicht heb op de haven. In de wandeling zit nog een heen-en-weertje over de Haparandadam naar het REM-eiland. Ik besluit om dit deel over te slaan, omdat de motregen gewone regen is geworden en je behoorlijk op de wind staat daar.  

Ik wandel de woonwijk in, waar een deel al is opgeleverd, maar een groot deel nog in aanbouw is. Ik loop langs afzettingen en blootliggende kabels en leidingen. De reeds opgeleverde bouwblokken voelen erg stenig aan door het ontbreken van bomen. Ze hebben de gevels deels van groen voorzien door verticale geveltuinen.

Bij de pier heb ik een mooi uitzicht op het water. Vanaf daar zie ik het imposante Pontsteiger gebouw.

Ik struin door de nieuwerwetse straten en aan het eind van de wijk sta ik oog in oog met een staaltje historiserend bouwen. De nieuwe Gevlebrug, die toegang geeft tot de nieuwe wijk Houthavens, is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Het is geïnspireerd op de bouwstijl van de naastgelegen Spaarndammerbuurt.

Van Diemerkade, Westerdok en IJ-Dock

Ik wandel langs het water over de Van Diemenkade en heb uitzicht op vele woonarken en aan de ene kant het Pontsteiger gebouw en aan de andere kant de voormalige graansilo’s, die zijn omgebouwd tot appartementencomplexen. Het begint steeds harder te regenen en ik zet mijn capuchon op. Ik zet het laatste deel van de route in over het Westerdok, waar ik een drijvende speeltuin zien en een gebouw dat wel heel erg op de Flatiron Building lijkt, die ik ooit in New York zag.

Het laatste hoogtepunt van mijn wandeling is aangebroken. Bij de IJ-Dock, dat een schiereiland is met bijzondere architectuur van architectenbureau SeARCH, loop ik tussen de markante gebouwen waaronder het Paleis van Justitie. Via een stalen brug verlaat ik het dichtgebouwde eiland en loop weer richting het Centraal Station.

Wandelroute

Ben je een architectuurliefhebber, dan is deze wandelroute een absolute must. Het rijgt de mooiste stukjes architectuur van Amsterdam West aan elkaar. Kijk hier voor meer informatie over de wandelroute. Wil je meer wandelen in en rond Amsterdam. Kijk hieronder voor de wandelgids “Wandelen in Groot Amsterdam”.

 Volg me ook via 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s