Dwalen door het Snouck van Loosenpark Enkhuizen

Een maand geleden brachten we een bezoek aan het fraaie stadje Enkhuizen, waar we het Zuiderzeemuseum bezochten en ook een uitstapje maakten naar het fraaie het Snouck van Loosenpark.

Nalatenschap van Maria Margaretha Snouck van Loosen

Tegenover het treinstation van het vissersstadje lag het bijzondere park. Het Snouck van Loosenpark is opgericht uit het nalatenschap van Maria Margaretha Snouck van Loosen. Het in 1897 geopende park moest dienen voor arbeidersgezinnen. Christiaan Posthumus Meyes ontwierp de 50 arbeiderswoningen en één opzichterswoning. Het groen in het park was naar ontwerp van de landschapsarchitect Hendrik Copijn.

Er waren wel wat restricties voor het wonen in het park. Zo waren huisdieren en openbaar dronkenschap verboden. Wel was er in de jaren dertig een volière met pauwen, duiven en apen in het woonpark te vinden. Tegenwoordig is park een monument en vallen de huizen nog steeds onder de sociale woningbouw.

Wonen in een park

We wandelden onder de monumentale toegangspoort door. De ingang van het plantsoen is voorzien van een ijzeren poort met aan beide zijden lantaarns en een gouden kroontje.

We liepen over de paden bedekt met kiezelstenen. Het hele park was omzoomd door een haag van wilde liguster en rijen met bomen. De aangelegde planten en bomen gaven het park een besloten karakter. Wat zal het hier prachtig zijn met de bomen in herfsttooi in het najaar!  

De monumentale huizen met de oranje daken in de vorm van Zwitserse chalets waren afgeschermd door groene hagen en hortensia’s fleurden de tuinen op. We wandelden over een sierlijke brug waar een gladde iep voor stond.

We struinden langs de grote vijver waar wilde eenden in het water dobberden. Om het water stonden grote Zomerlinden, die de vijverrand begeleidden. Hun takken groeiden richting het water. Overal in het park zagen we gracieuze lantaarns en bewegwijzering. Het was een lust voor het oog dit groene wandelpark!  

Agnetapark Delft

Het Snouck van Loosenpark deed me denken aan het Agnetapark in Delft, dat we een aantal jaren geleden bezochten. Fabrikant Jacques van Marken van de Nederlandse Gist en Spiritusfabriek richtte een park voor zijn arbeiders op, waar hij woningen verhuurde voor drie gulden per week.

Wil je meer weten over het Agnetapark? Lees hier naar mijn blog.

Volg me ook via 

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. klaskedejong schreef:

  Mooie plek, ik leerde het kennen toen ik staGe liep in Enkhuizen en hier op huisbezoek kwam

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Klaske, leuk om te lezen dat je ook herinneringen hebt aan deze plek. Fijne dag. Groet, Vera

   Geliked door 1 persoon

 2. Ellen schreef:

  De volière, pauwen en apen waren er ook in de jaren ’60 nog! Op Wikipedia kan ik er niks over vinden. Maar tijdens vakanties bezocht ik het park in die tijd en kan me nog heel goed de chimpansees herinneren. Zou nu gelukkig niet meer kunnen.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Ellen, dank voor je berichtje. Kun je nu niet meer voorstellen dat er een volière daar zo staat. Groet, Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s