Almere, wandelen langs natuur en architectuur

Even geleden kocht ik een stedengids van “Time to momo” ik kreeg daar de gratis gids “Dichterbij” bij, een stadsgids met wandelingen door Gent, Arnhem, Nijmegen, Luik, Amersfoort en Almere.

Dichterbij

Het was al even geleden dat we naar Almere waren geweest en we vonden het leuk om eens een wandeling uit de gids “Dichterbij” uit te proberen. De route startte bij Almere Centraal en eindigde bij het busstation ’t Oor, waarna je de bus kunt pakken om de wandeling in Almere Haven te vervolgen. Wij kozen ervoor om de wandeling te starten bij busstation ’t Oor om vervolgens naar Almere Centrum terug te lopen.

De Fantasie

De Fantasie

We stapten de bus uit en we hielpen een mevrouw met een blinde geleide stok op weg naar de plek waar ze opgepikt zou worden. We wandelden richting het Weerwater waar bij een klein haventje een jong stel hun boot klaarmaakte om te gaan varen. Vanaf de haven hadden we een prachtig uitzicht op de skyline van Almere.

Almere, wandelen langs architectonische hoogstandjes

Toen ik dichterbij het water kwam hoorde ik het snaterende geluid van een Nijlgans met twee bolletjes. De Afrikaanse gans ging snel met haar jongen het water in.  We wandelden weer van het water af en kwamen in een bijzonder woonwijkje.

Nijlgans met jongen

De Fantasie zoals deze architectonische trekpleister heet is in de begin jaren 80 ontstaan. Het was een onderdeel van een project waar mensen hun huizen konden bouwen zonder gebruikelijke bouwvoorschriften. Aanvankelijk zou de wijk er een paar jaar staan, maar inmiddels is dit stukje architectuur niet meer weg te denken uit Almere. We liepen een rondje door de wijk en kwamen we langs paarse en groene huizen, een huis met een riet dak en een huis volledig van hout.

Huizen de Fantasie

Rondje Weerwater

Naast de Fantasie was een blauw fietspad aangelegd. Het nieuwe blauwe fietspad is onderdeel van programma Almere 2.0, waar de gemeente Almere, de provincie Flevoland en het Rijk met vijf programmalijnen wil investeren in de kwaliteit van de stad.

Rondje Weerwater

We wandelden over de blauwe loper langs het Weerwater.

“Het is Weerwater genoemd, omdat het ooit water was, toen is het drooggelegd en nu is het weer water.”

Het pad werd volop gebruikt door wandelaars en fietsers. Bij een steiger aan het water stonden we even stil om nog een kiekje te maken van de skyline, maar dan van dichterbij.

Uitzicht Weerwater

The Wave

We waren lekker uitgewaaid bij het water en het was tijd om architectuur te gaan snuiven. We kwamen bij een klein haventje en kwamen langs het wooncomplex The Wave van architect René van Zuuk met een golfvormige gevel.

The Wave

Zeemeermin

We wandelden om de haven en passeerden bij het Deventerpad de immense muurschildering van de Iraanse kunstenaar Bozorg Khazraie. Het kunstwerk heet de Zeemeermin.

Zeemeermin

The Coffee Cat

Vlakbij het haventje lag het bijzondere zaakje The Coffee Cat. Als kattenliefhebber kun je hier helemaal je hart ophalen. Naast dat je hier kunt genieten van een kopje koffie en thee kun je bij deze speciale koffiezaak met katten komen spelen en knuffelen. Ze hebben hier maar liefst 14 exemplaren rondlopen.

The Coffee Cat

We besloten hier niet te gaan zitten, maar ik keek via het raam wel even naar binnen en zag katten in alle soorten en maten rondwandelen of liggen in één van hun zachte mandjes. Bij de ingang zag ik de grote rode Maine Coon Arwin op een tafel liggen en voor het raam zat Zoë, een Europese korthaar met drie pootjes. Op de website van The Coffee Cat kom je alles te weten over deze 14 harige bewoners.

De Citadel

We liepen richting het winkelhart van de stad en streken neer op het terras van Banketbakkerij Schep waar we koffie en gebak bestelden. Het was heerlijk vertoeven op het terras, waar we aan de ene kant konden kijken naar het winkelend publiek en aan de andere kant naar het Weerwater.

De Smaragd

Het winkelcentrum van Almere is echt architectonisch hoogstandje. De Citadel zoals het heet is ontworpen door de Franse architect Christian de Portzamparc. Het is een ware stapeling van functies. Zo vind je op het dak van het winkelcentrum huizen en appartementen.

PIT Veiligheidsmuseum

Voordat we naar Almere gingen, hadden we al kaarten gekocht voor het PIT Veiligheidsmuseum. We hadden een tijdsslot van 13.00 tot 15.00 en gingen na onze koffie met gebak naar het museum  voor politie, brandweer en ambulance, vernoemd naar het blauwe zwaailicht.

Oude brandweerwagens

Het is een overzichtelijk museum waar je alles komt te weten over de hulpdiensten. Bij de ingang kregen we instructies over de Corona maatregelen en konden we daarna onze route vervolgen door het museum.PIT

We wandelden langs de pronkstukken van het museum. Vooral de oude brandweerwagens vond ik erg mooi. Het museum is erg gericht op kinderen. Ze kunnen in een ambulance kijken of zich verkleden als brandweer of politieman. Zelf vond ik de geschiedenis over de hulpdiensten erg interessant.

Smaragd

We wandelden weer naar de Citadel waar we een gebouw in opvallende kleurstelling zagen. De Smaragd zoals deze woontoren heet is ontwikkeld in samenwerking met de Zwitserse kunstenaar Adrian Schiess. We brachten een bezoekje aan de VVV waar ik onder andere een stadsgids mee nam. Er was ook veel informatie over de wereldtentoonstelling de Floriade, die in 2022 in Almere plaatsvindt.

De Citadel

De Passage

We ruilden het hippe en nieuwe winkelcentrum De Citadel in voor het oude overdekte winkelcentrum De Passage. Hier vind je niet de luxe modezaken, maar supermarkten en winkels uit alle windstreken.

De Passage

Grote Markt

We wandelden richting de Grote Markt, waar de terrassen ondanks de Corona maatregelen gezellig vol zaten. Rondom de markt vind je veel  eettentjes zoals Brasserie de Bergerrie, die al een aantal keer is uitgeroepen tot het beste restaurant van Almere Centrum. Een aantal jaar geleden aten we hier en ik kan beamen dat het een uitstekend restaurant is!

Grote Markt

Bibliotheek

Onze laatste stop van de route was op het Stadhuisplein. Het was markt en de plein stond vol met kramen. Op de achtergrond zagen we het stadhuis en daarnaast het pand van de nieuwe bibliotheek. We betraden het prachtige pand en gingen met de roltrap naar de vierde verdieping waar we een fraai uitzicht hadden over de stad.

Nieuwe bibliotheek

La Defense en Ram Katzir

We wandelden terug naar het station en maakten nog een uitstapje naar het zakelijk centrum van Almere. Achter het station ligt het La Defense gebouw waar de Belastingdienst en de UWV in zijn gevestigd. Het gebouw is ontworpen door architect Ben van Berkel van Un Studio.

La Defense

De glazen gevels aan het binnenterrein zijn beplakt met folie, dat reflecteert in felle kleuren, rood, geel en groen. Op het binnenplein van La Defense staat het kunstwerk van de Israëlische kunstenaar Ram Katzir “Where Thoughts are”.

Ram Katzir
Bron http://www.ramkatzir.com/works/where-thoughts-are/

Ik heb al een aantal van zijn werken gezien waaronder Hide and Seek in Den Haag en het Rozenoord monument in het Amstelpark. Helaas konden we, omdat de kantoren dicht waren, het binnenterrein niet betreden en het surrealistische werk niet bekijken.

Hide and seek

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Stien den Braber schreef:

  Hoi Vera, Wist je dat Renate Dorrestein een boek over Almere heeft geschreven? Het heet “Weerwater” . Misschien wel leuk om te lezen als je daar gelopen hebt. Het is sowieso een mooi verhaal.
  groetjes, Stien

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Stien, nee dat wist ik niet. Dank voor de tip! Groet, Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s