Aan het einde van de negentiende eeuw vind je in Nederland veel badhuizen. Veel van deze badhuizen waren voor arbeiders, die in hun eigen woning geen sanitaire voorzieningen hadden. Men kon voor een kleine vergoeding een douche of een bad nemen. Ook in Amsterdam had je tal van badhuizen. Om infectieziekten te voorkomen liet het gemeentebestuur 21 badhuizen bouwen. Negen badhuizen werden gesloopt en voor twaalf gebouwen kregen een nieuwe bestemming zoals een brouwerij en een theater. Tijdens onze vele wandelingen door Amsterdam wandelen we langs een aantal van deze badhuizen.
Gemeentelijk Badhuis Vogeldorp
Tijdens een wandeling in Amsterdam Noord komen we bij tuindorp Vogeldorp. Ook had het Vogeldorp een badhuis. Het vestigde zich in een soort stolpboerderij. Nu is Museum Amsterdam Noord gevestigd in het Gemeentelijk Badhuis Vogeldorp.
Kijk hier voor meer informatie over het museum en hier voor meer informatie over de wandeling “Amsterdam: Herleefd erfgoed aan het IJ”, die langs dit badhuis komt.
Gemeentelijk Badhuis Javaplein
Aan het eind van de altijd gezellige Javastraat ligt op het centrale plein van de Indische Buurt het Badhuis Javaplein. Het is één van de laatste badhuizen, dat in Amsterdam werd gebouwd.
Het heeft tot 1982 de functie van badhuis gehad en was daarna een Hindoetempel en een kringloopwinkel. Nu is het het café-restaurant Badhuis Javaplein erin gevestigd. Met de wandeling “Amsterdam: herleefd erfgoed in Centrum en Oost” komen we langs dit badhuis. Kijk hier voor meer informatie over deze wandeling.
Gemeentelijk Badhuis Funen
Naast de windmolen de Gooyer aan de Funenkade zat vanaf 1911 het Gemeentelijk Badhuis Funen. Toen de laatste badhuizen in Amsterdam werd gesloten, was de brouwer en muzikant Kasper Peterson geïnteresseerd in pand voor het brouwen van zijn bieren. Badhuizen beschikten immers over de nodige waterleidingen voor het bierbrouwen.
Sinds 1985 is Brouwerij ’t IJ gevestigd in het voormalige badhuis. In de brouwerij zijn nog verwijzingen naar het verleden van het pand. Zo vind je boven de ingang nog steeds bordjes, die aangeven waar de vrouwen en de mannen naar binnen moesten.
Ook tijdens de wandeling “Amsterdam: herleefd erfgoed in Centrum en Oost” komen we langs de Brouwerij ’t IJ.
Gemeentelijk Badhuis Diamantbuurt
Tijdens de wandeling “Ten westen van de Amstel” komen we langs het voormalig badhuis in de Diamantbuurt. Deze is naar ontwerp van Arend Jan Westerman en heeft na sluiting nog geen nieuwe functie gekregen.
In de Andreas Bonnstraat zit een vergelijkbaar cirkelvormig badhuis. Hierin zit vanaf 1985 het Badhuistheater onder leiding van theatermaker Michael Manicardi.
Kijk hier voor de wandelroute “Ten westen van de Amstel” en hier voor de wandelbundel “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam”, waar deze wandeling in staat.
Gemeentelijk Badhuis Zaanstraat
Bij de Zaanstraat in de Spaarndammerbuurt passeren we een oud badhuis dat sinds 1916 dienst deed als Gemeentelijk Badhuis. Vanaf 1919 kwam er aan de kant van de Polanenstraat een apart kinderbadhuis, waar schoolkinderen één keer in de week gratis naartoe konden. Nu is het badhuis met letters in Amsterdamse Schoolstijl verbouwd tot zeventien turn-key appartementen en een bedrijfsruimte.
Volg me ook via
Leuke wandeling!
LikeGeliked door 1 persoon
Wouw Karien wat leuk. Zou je samen willen wandelen langs deze badhuizen?
LikeGeliked door 2 people