De mooiste parken van Amsterdam

Onze hoofdstad telt zo’n 50 parken en recreatiegebieden. Iedereen kent wel het Vondelpark en het Amstelpark, maar Amsterdam kent veel meer onverwacht mooie parken. Met onze wandeltochten door Amsterdam hebben we een groot deel van de 50 parken aangedaan en met deze blog neem ik je mee naar een aantal verrassende exemplaren.

Vondelpark

Sarphatipark

Eén van mijn favoriete parken ligt in de wijk De Pijp. Sarphati, waar het Sarphatipark naar vernoemd is, speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van onderwijs, volksgezondheid en stedenbouw van de stad Amsterdam. Bij een groot grasveld op een kunstmatig heuveltje vind je prominent het borstbeeld van de Joodse arts Samuel Sarphati. Bij mooi weer is het grasveld bezaaid met Amsterdammers of toeristen, die een boek lezen, een wijntje drinken of een balletje trappen. Het is een heerlijke plek om even te relaxen.

Sarphatimonument

Aan de rand van het park, weggestopt tussen bloemen en planten, ligt een oude gemaal. In het gemaal is het vrijwilligersproject “Het Groen Gemaal” van het Wijkcentrum De Pijp gevestigd. Je kunt hier terecht voor zaden en stekjes of je kunt advies krijgen over het maken van een geveltuintje of informatie inwinnen over tuinieren en composteren.

Sarphatipark, een groene oase in de Amsterdamse Pijp

Flevopark

Met vele wandelingen deden we het Flevopark aan. Het is een park met een rijke geschiedenis. De natuurkenner Jac. P. Thijsse kwam met het initiatief voor het park tussen het Nieuwe Diep en de Joodse begraafplaats. In 1928 begon men met de aanleg van het park en in 1943 kreeg het de naam Flevopark.

Wandelen en borrelen in het Flevopark Amsterdam

In het voorjaar zijn de slingerpaden omgeven door daslook, een plant uit de lookfamilie, die je kunt gebruiken voor salades en voor soep. De daslook met zijn witte kleine bloemetjes geeft het park een sprookjesachtige sfeer.

Overal daslook

Op een idyllische plek midden in het park ligt een oud gemaal dat diende om vroeger de Oetewaler Polder droog te houden. Het gemaal is niet meer in gebruik en nu is er een distilleerderij, Proeflokaal ’t Nieuwe Diep, in gevestigd. Je kunt er allerlei likeurtjes proeven gecombineerd met een blokje kaas of een plakje ossenworst.

Proeflokaal 't Nieuwe Diep

Naast het park ligt de Joodse begraafplaats Zeeburg. Van 1714 tot 1914 was hier een begraafplaats voor joden. Het is de grootste Joodse rustplaats van West-Europa.

Joodse begraafplaats Zeeburg

Oosterpark

Eén van de veelzijdigste parken vind ik wel het Oosterpark. Aan het begin van het park vind je Hotel Arena. In het luxe hotel zat vroeger het Sint Elisabeth Gesticht, maar ook verbleven er ongeneeslijk en zieke oude wezen.

Toeristen met rolkoffertjes

Midden in het park zit een juweeltje: de Generator, nu een hostel, maar vroeger het gebouw van de Universiteit van Amsterdam en het zoölogisch museum. Binnen is het oude collegezaal getransformeerd tot een fancy hangplek.

Schoolbord als drankkaart

In het plantsoen in Engelse landschapsstijl heb je ook bijzondere monumenten. Zo vind je er “De Schreeuw”, het monument dat Jeroen Henneman ontwierp ter nagedachtenis aan de in 2004 vermoorde filmmaker Theo van Gogh.

De schreew

Siegerpark

Achter grote zwarte kantoorgebouwen waan je je in een oase van rust in het Siegerpark. Het park in Amsterdam Nieuw West, aangelegd door bijenliefhebber Wilhelm Sieger, is na de Tweede Wereldoorlog in bezit gekomen van de gemeente Amsterdam. Het Siegerpark was ook een aantal keren het filmdecor voor de jeugdserie Spangas.

Wandelen

In het voorjaar en de zomer begeef je je tussen de bloemen, bijen, vlinders en libellen. Ook vind je er de Japanse wijnbes, de onbekende familielid van de braam. De besjes zijn bijzonder lekker kan ik je  vertellen!

Japanse bes even proeven

Tussen het groen staat een aantal kunstwerken die in bruikleen zijn gegeven door het Stedelijk Museum van Amsterdam, waaronder het beeldhouwwerk “Twee kinderen” van de beeldhouwer Hildo Krop.

Hildo Krop Twee kinderen

Sloterpark

In Osdorp naast de Sloterplas vind je het Sloterpark. In het park wordt veel gerecreëerd. Hardlopers, wandelaars en fietsers kom je er veelvuldig tegen.

Brug Sloterpark

Je vindt er ook de Heemtuin Sloterpark. Als je door een houten toegangshek gaat, wandel je  in het voorjaar op houtsnippers over de slingerpaden tussen het hoge groen. Aan het eind van de tuin zit het Natuur en Milieu Educatie centrum: De Drijfsijs. Vanuit dit centrum worden diverse excursies en lezingen voor bewoners georganiseerd.

Heemtuin Sloterpark

Vlakbij de Heemtuin kun je ook wandelen over een houten vlonder over het water.

Vlonder

Noorderpark

Vlakbij de Metrohalte Noorderpark van de Noord/Zuidlijn ligt het Noorderpark. Het park is sinds 2014 ontstaan door een samenvoeging van het Florapark en het Volewijkspark.

Metrohalte Noorderpark

Als je het park inloopt zie je op een eilandje rode kunst dinosaurussen. Midden in het park vind je een rosarium, die in de zomer volop in bloei staat. Het park is inmiddels ook ontdekt door toeristen. Her en der zie je ze ongemakkelijk rijden op een huurfiets.

Dino´s in het Noorderpark

Aan het eind van het park zit Pompet, een bar-restaurant met Franse keuken. Als je het park weer uitloopt, kun je niet missen door de rode letters dat je in het Noorderpark bent geweest.

Wandelen door parken

Veel van de parken deden we aan met de wandelroutes uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam”. Kijk hier voor de link naar de wandelgids.

Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam en Amsterdam acht keer anders

Volg me ook via 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s