Vinex-wandelen bij Leidschenveen

Startpunt/eindpunt: RandstadRail halte Leidschenveen, aantal kilometers: 7, horeca onderweg: De Smulhoeve en diverse mogelijkheden bij Winkelcentrum Leidschenveen

Vaak reed ik langs de Vinex-wijk Leidschenveen met de RandstadRail. Ik zag het winkelcentrum en het witte kerkje op een grasberg. Nu stapten we uit voor de wandeling “Dubbelrondje Leidschenveen” van de site “Wandelen in Den Haag”.

Witte kerk

“Vinex is de afkorting voor Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra van het Ministerie van VROM uit 1991. Deze bevat de uitgangspunten voor de bouw van nieuwe woningbouwlocaties voor de periode tussen 1995 en 2005. Leidschenveen is naast Ypenburg, Wateringse Veld, Made en Uithofspolder zo’n Vinex-locatie of Vinex-wijk in Den Haag”.

We namen de trappen naar het straatniveau en na een paar honderd meter kwamen we bij het eerste verrassende punt tijdens onze wandeling.

Stadsboerderij Landsigt

Stadsboerderij Landzigt

Midden tussen de nieuwbouw woningen lag een oude stadsboerderij. In de oude boerderij uit 1853 kun je cavia’s aaien, dieren borstelen of spelen in een natuurlijke speeltuin. We namen even een kijkje bij deze gezellige boerderij. Over het terrein renden kippen met sokken en in een hok lagen twee knorrende varkens. Ik keek even binnen bij de hokken en daar zaten kinderen cavia’s te knuffelen. In de verte zagen we geiten en schapen grazen. Naast de stadsboerderij lag de Smulhoeve, een horecagelegenheid waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werken.

Smulhoeve

“Van één van mijn volgers kreeg ik de tip dat je een heerlijke High Tea kunt krijgen bij de Smulhoeve”

We verlieten de kinderboerderij en wandelden verder langs nieuwbouwwoningen. We gingen over een smal pad langs een school en we kwamen bij een fraaie groenstrook. Als ik mijn ogen dichtdeed hoorde ik het riet wuiven.

Wuivend riet

Oude Veenweg

We kwamen bij de eeuwenoude Veenweg waar sfeervolle oude boerderij aan lagen. We liepen langs de fraaie huizen aan het water, die waren ontsloten met kleine bruggetjes. Je had niet het idee dat je je hier zo dichtbij de drukke stad bevond.

Veenweg

Kerkpolderpad

We namen het pad tussen de boerderijen door en kwamen op het Kerkpolderpad met aan weerszijden knotwilgen. Doordat de bomen nog niet waren geknot liep je grote delen in het groen waar ik af en toe een glimp zag van een nieuwbouwhuis.

Kerkpolderpad

Even verlieten we onze groene oase en kwamen we bij een groot speelplein. Het was heel weids opgezet en het deed met denken aan de Vinex-wijk Houten waar we een aantal jaren geleden liepen.

Grote speeltuin

De honden van LaSalle

We kwamen aan het eind van onze groene pad en bij een tunneltje zag ik beelden van twee roodoranje honden. Het leek wel een hondengrafje. Het bleek een kunstwerk te zijn van het kunstenaarsduo Albert Goederond en Patty Struik, die werken onder de naam LaSalle. Het kunstwerk maakt onderdeel uit van zeven kunstwerken uit 2012 in de wijk Rietbuurt-De Dijken.

Honden van LaSalle

De Terp van Leidschenveen

We gingen niet het tunneltje onderdoor, maar namen het graspad langs de RandstadRail. We kwamen bij het witte kerkje, die ik altijd vanuit de RandstadRail zag. Het pad ging om de grasheuvel heen, maar wij namen het pad richting het kerkje.  De witte kapel is een kunstwerk van Laurens Kolks en Dennis Lohuis.

Even naar het uitzicht kijken

We beklommen ‘De Terp van Leidschenveen’, dat vroeger een vuilnisbelt was. We hadden een prachtig uitzicht over de wijk. We liepen weer de heuvel af en vervolgden het graspad langs de metrolijn. Onderweg kwamen we nog één van de zeven kunstwerken tegen. Een soort groene haspel.

Kunstwerk LaSalle

Project Graffiti Veenwegtunnel

We kwamen weer op de idyllische Veenweg en gingen voor een tweede rondje Leidschenveen. We liepen een tunnel onderdoor en in de tunnel kon je het project Graffiti Veenwegtunnel aanschouwen. Een werk van vier kunstenaars en kinderen uit de wijk, die de gehele onderdoorgang hadden opgefleurd met fraaie graffitikunstwerken.

Project Graffiti Veenweg

Een groen fitnesscentrum

We kwamen in het andere deel van Leidschenveen en liepen een pad tussen het groen langs het water. Onderweg kwamen we een aantal leuke veldjes met buiten fitnesstoestellen tegen.

Fitnesspark

Een aantal probeerde ik uit, maar ik was nog niet echt in shape om me aan een rekstok omhoog te trekken. Aan het water lagen steigers in de vorm van een pijl. Een lange tijd liepen we dit pad totdat we een zeer rechte singel bereikten.

Pijl

We maakten een paar keer een ommetje om de wat saaie lange laan te doorbreken. Onderweg probeerde ik nog een speeltoestel uit waar ik steeds sneller ronddraaide en toen ik eraf stapte leek het of de laan niet zo recht meer was ;-).

Lange Laan

Meisje met de dromedaris

We bogen even af naar een basisschool. Het speelkwartier was al voorbij en de kinderen zaten netjes in de klas. Een hovenier was de beplanting rondom de school aan het snoeien. We liepen onder een architectonische onderdoorgang  en kwamen bij een mooi beeld van een meisje naast een dromedaris.

Meisje en de dromedaris

Op het schoolplein was nog een super hip spel waar je van paal naar paal moest rennen. We probeerden het één keer uit. Toen ik snapte hoe het werkte, was ik alweer af.

We kwamen weer bij de vertrouwde Veenweg en liepen richting het Winkelcentrum Leidschenveen, waar we bij Limburgia de wandeling afsloten met een heerlijk stukje Monchouvlaai.

Veenweg terugweg

Wandelroute

Wil je deze verrassend leuke route door de Vinex-wijk Leidschenveen ook eens lopen? Kijk hier voor de wandelroute en nog veel meer mooie routes in en om Den Haag.

Vinex-wandelen

Vinex-wandelen

Vind je het leuk om meer in Vinex-wijken te wandelen? Dan is de wandelgids van Paul Kurstjens ideaal voor jou! Leidschenveen staat er niet in, maar zou er zo tussen kunnen passen. Kijk hier voor het wandelboekje. Wij wandelden al de routes Houten en Ypenburg uit deze gids. Zie hier mijn blog over mijn wandeling in Houten en hier die van Ypenburg.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s