Vinex-wandelen bij Houten

Startpunt/eindpunt: station Houten, aantal kilometers: 12, horeca onderweg: diverse gelegenheden in het centrum van Houten

Houten en het Oude Dorp

Vroeg op zondagmorgen vertrokken we voor een Vinex-wandeling bij het Utrechtse Houten. Boven het moderne station van Houten hing een donker wolkendek. Als we buienradar moesten geloven zou het droog blijven met een enkel spatje regen.

Via het gratis bewaakte fiets transferium wandelden we het station uit. In het centrum lag net als in het centrum van Zaandam een gracht en bruggetjes dat een speels effect gaf.

Station Houten.jpg

In de wandelgids “de mooiste Vinex-wandelingen” werden we vooraf gewaarschuwd dat Houten een fietsstad is, zodat je moet uitkijken voor de vele fietsers. In alle wijken waar we doorheen liepen was veel ruimte voor de fiets gemaakt door brede fietspaden en smalle voetpaden en veel delen van Houten zijn autovrij.

We wandelden langs het stadhuis naar ontwerp van de architect Pieter Hendricus Tauber. Een poort van het kasteel van Oud Wulven is in de gevel van het stadhuis verwerkt.

De weg naar het Oude Dorp liep wat omhoog. Aan het eind van deze straat lag de Hersteld Hervormde kerk en de lieflijke kerkbrink waar nog oude herbergen zoals de Roskam aan liggen. Het licht van de kerk brandde. De enige bedrijvigheid op het plein was de fontein die spoot. We verlieten het Oude Dorp en kwamen langs fraaie woningen met fleurige tuinen. De hortensia’s en vlinderstruiken in diverse kleuren stonden in bloei.

Houtense Wetering

Via een onderdoorgang kwamen we bij een industrieterrein met een jongerencentrum en een futuristische brandweerkazerne. Het huis voor de brandweerauto’s is ontworpen door de Belgische architect en ingenieur Philippe Samyn.

We wandelden verder over het bedrijventerrein en kwamen langs de Gemeentewerf en een kringloopwinkel. We struinden langs de Houtense Wetering en hadden nog niet het idee dat we een Vinex-wandeling liepen door de talrijke monumentale boerderij die we zagen. We werden ingehaald door fietsers en hardlopers. Het water werd afgeschermd door een rij met knotwilgen die wuifden in de wind.

Vinex-wijk Houten-Zuid

Vinex staat voor Vierde Nota Extra, die in 1991 door de Tweede Kamer werd aangenomen. In 25 jaar tijd zouden één miljoen woningen gebouwd moeten worden, om zo het woningtekort terug te dringen. Houten-Zuid is zo’n Vinex-wijk. We wandelden door de wijk De Waters met houten huizen met puntdaken en vele doorkijkjes.

De wijk was zeer weids opgezet met water, bruggetjes en veel groen. We kwamen uit bij een grote grasberg, de Vijfwal. We klommen de wal omhoog en hadden uitzicht over de wijk. We wandelden verder op een groenstrook tussen kleine bomen. Een jonge beagle kwam ons al kwispelend tegemoet. Midden tussen de Vinex-woningen stond een scheve hoektoren uit 1375 van de voormalig heerlijkheid Schonauwen.

Houten Castellum

We moesten even omlopen bij Houten Castellum, omdat het was afgezet met bouwhekken. Net voor het station Houten Castellum kwamen we bij het winkelcentrum. De eettentjes aan het plein bij het shoppingcentrum waren nog gesloten.

We liepen onder het spoor door van het station Houten Castellum dat in 2010 is geopend. Het Castellum is opgezet als een Romeinse vesting. In de vesting is weinig groen en veel steen. Toen we het fort uit wandelden zagen we de contouren van de burcht. We liepen langs een immens maisveld waar het Castellum bovenuit stak.

Oosterlaakplas en Rietplas

We voelden enkele regendruppels toen we langs de Oosterlaakplas liepen. De plas was omringd door een rij met huizen met pilaren. Aan de overkant van de plas lagen vrijstaande woningen met steigers aan het water.

Vlak voor de Rietplas gingen we bij een basisschool even schuilen voor de regen. Het regenen hield als snel weer op en wij vervolgden onze route langs de Rietplas waar houten huizen in diverse primaire kleuren aan lagen. We kwamen veel wandelaars tegen met een routebeschrijving in de hand dat leek op een uitgezette wandelroute.

Quasi vissershuizen

We wandelden langs de brede fietspaden en kwamen langs enkele voormalige boerderijen. We liepen over de steile fietsbrug over het spoor en een intercity raasde onder onze voeten voorbij.

Oud Station Houten

Vlakbij het spoor lag het monumentale pand van het Oude Station van Houten. Het station uit 1868 lag aan de spoorlijn Utrecht-Den Bosch en was een Staatsspoorstation. Het werd in 1935 gesloten. Het Oude Station is nu onderdeel van de landelijke Stichting Philadelphia Zorg. Het heeft onder andere een eigen Tearoom waar medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. We hoopten hier een koffiestop te maken. Echter was de locatie gesloten en wandelden we verder voor de volgende koffiemogelijkheid.

Groeikern Houten-Noord

We wandelden verder evenwijdig aan het spoor en we kwamen langs een gigantische struik van de Japanse wijnbes. Sinds de blog van Stien den Braber zie ik steeds meer van deze struiken. Ik kon het niet laten om een paar te plukken en ze waren verrukkelijk. We liepen onder het spoor door en kwamen bij de groeikern Houten-Noord. Een weids opgezette wijk met veel groen.

Het begon enorm te waaien en de grote wilgen aan de Kooikersplas gingen als een gek heen en weer. De plas was bedekt met waterlelies en meerkoetjes deinden op het water. De volgende horecamogelijkheid was de historische hoeve De Kleine Geer. Echter deze bleek door vakantie gesloten te zijn. De laatste mogelijkheid was in het centrum van Houten. Aan het plein, Het Rond, streken we neer voor wat te eten en te drinken.

Hier

Wandelroute 

Wil je eens een keer wat anders wandelen dan een strand-of boswandeling? Kijk hier voor meer informatie over de wandelgids “de mooiste Vinex-wandelingen” en kijk hier voor informatie over de wandelroute door Houten.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram  

13 reacties Voeg uw reactie toe

 1. estherverwimp schreef:

  Hallo Vera, wat leuk om te lezen. Ik woon in Houten en fiets dagelijks over de fietspaden, over de brug van de Rietplas langs de gekleurde huizen, dwars door Castellum naar het kasteeltje van Schonauwen (daartegenover is mijn werkplek). Alle andere plekken die je beschrijft in Houten zijn bekend, dus erg herkenbaar. Grappig om deze plekken nu in een blog van iemand anders te lezen! Hartelijke groeten, Esther

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Esther, leuk dat je bekende plekken terug ziet in mijn blog. Houten heeft veel verrassende plekken. Groeten Vera

   Geliked door 1 persoon

 2. Leuk zo’n wandeling door een ‘nieuwe’ stad.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Paulien, zeker leuk zo’n wandeling buiten de gebaande paden. Groeten Vera

   Like

 3. Wim Verlinden schreef:

  Mooi verhaal om te lezen over ons eigen Houten. Mooi gedaan. Trots op je.

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Wim, bedankt voor het compliment. Leuk dat ik promotie heb kunnen maken voor Houten. Groeten Vera

   Like

 4. Paul schreef:

  Leuk, maar die Hervormde kerk is een kerk die behoort tot de Hersteld Hervormde Kerk.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Paul, bedankt voor het tippen. Ik zal de benaming aanpassen. Groeten Vera

   Like

 5. Stien den Braber schreef:

  Hallo Vera, ik hoop dat jullie geen honger hebben geleden onderweg; als alle eettentjes waren gesloten.
  Ik heb zaterdag eiland van Dordrecht in de regen gelopen. Ben in Dordrechts museum aangespoeld; wel mooie tentoonstelling daar gezien.
  groetjes Stien

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Stien, ik heb zeker geen honger gehad door de Japanse wijnbessen die ik heb gegeten ;-). Jammer dat het weer minder was tijdens jouw bezoek aan Dordrecht. Ben je in het Dordrechts Museum geweest? Groetjes Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s