Sarphatipark, een groene oase in de Amsterdamse Pijp

Amsterdam kent vele parken, zo’n 50 in totaal. Eén van mijn favoriete parken ligt in de wijk De Pijp. Tijdens de wandeling “Ten westen van de Amstel” uit de wandelbundel “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam” kwamen we door het Sarpathipark. Dit fraaie stadspark in Engelse landschapsstijl aangelegd door de architect Jacobus van Niftrik.

We wandelden het park in bij de Eerste Sweelinckstraat aan de oostzijde van het park. Jong en oud speelden op het speelterrein. Een wit met zwarte hond rende achter een bal aan, die zijn baasje met een boogje gooide. Het was een kakofonie aan kinderstemmen.

Slingerpad

Liefdesbruggetje

We wandelden over een smal pad wat bij een houten brug kwam, het Liefdesbruggetje. De brug overspant het ontwateringssysteem van het park. Het water komt uit de Singelgracht en moerasplanten zuiveren het water.

Liefdesbruggetje.jpg

“De bovenstaande foto van het Liefdesbruggetje is tijdens een eerdere wandeling in de herfst genomen. In de herfst ziet het park er ook fantastisch uit!”

Het gras bij de waterkant was hoog en hier en daar stonden gele lissen. Een hommel verdween met zijn harige zwart gele lijfje in de kunstige gele bloem. Achter het hoge gras zagen we een plateau waar een reiger zich uitrekte en een aalscholver met gespreide vleugels lag te drogen. We namen het slingerpad langs het water. De bankjes langs het pad waren allen bezet.

Reiger

Sarphatimonument

We kwamen bij een groot grasveld waar prominent het borstbeeld van de joodse arts Samuel Sarphati op een kunstmatig heuveltje stond. Het monument uit 1886, ontworpen door beeldhouwer Jacobus Roeland de Kruijff, was omringd door paarse bloemen. Tegen de hekken rondom het monument stonden fietsen gestald.

Sarphatimonument

Sarphati, waar het park naar vernoemd is, speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van onderwijs, volksgezondheid en stedenbouw van de stad Amsterdam. Hij zette zich in voor de armen door een broodfabriek op te richten om zo brood tegen een goedkope prijs te leveren. Hij zorgde er ook voor dat het huisvuil werd opgehaald om de hygiënische omstandigheden in de stad te verbeteren.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kregen alle straten en plekken die vernoemd waren naar joden een andere naam. In die tijd heette het Sarphatipark het Bollandpark vernoemd naar de Duitse filosoof Gerard Bolland.

Park volop in gebruik

Het gras was bezaaid met mensen. Elk plekje op het gazon was wel bezet met bezoekers die van het heerlijke weer genoten.

Het Groen Gemaal

Aan de rand van het park, weggestopt tussen bloemen en planten, zagen we het oude gemaal. In het gemaal is het vrijwilligersproject “Het Groen Gemaal” van het Wijkcentrum De Pijp gevestigd. We liepen door het hek van het idyllische plekje. Overal hingen zelfgecreëerde geveltuintjes en op een tafel stonden diverse stekjes van planten.

Het Groen Gemaal

Een vriendelijke vrijwilliger kwam naar ons toe en vertelde honderd uit over dit project. Zo kun je hier planten komen brengen en ruilen. Je kunt hier terecht voor zaden en stekjes of je kunt advies krijgen over het maken van een geveltuintje of informatie inwinnen over tuinieren en composteren.

Geveltuintje

Hij liet ons allerlei verschillende geveltuintjes zien en vertelde dat uit één van de zelfgemaakte geveltuinen elke dag een vogel komt drinken. We liepen tot achter in de tuin, waar een kas stond. Een andere vrijwilliger wees ons de twee schildpadden die lagen te zonnen op een plaatsje bij het water achter Het Groen Gemaal.

Bij ons vertrek kregen we nog een informatiekaart en een folder van de “Open tuinen dag De Pijp” 15 juni aanstaande. Ook kun je bij Het Groen Gemaal een A3 krijgen met een bomenwandeling door het park.

Oude gemaal

Wandelroute

Tijdens de wandeling “Ten westen van de Amstel” kwamen we door dit fraaie park. Kijk hier voor meer informatie over de wandelroute en hier voor de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam” waar deze wandeling uit komt.

Volg me ook via FacebookInstagram en Twitter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s