Wandelen rondom de vestingstad Zwolle

Startpunt/eindpunt: station Zwolle, aantal kilometers: 12, horeca onderweg: diverse mogelijkheden in het centrum waaronder Villa Suikerberg

Op een zonnige lentedag trokken we er met vrienden op uit voor een wandeling in de vestingstad Zwolle. Meestal kwam ik langs de hoofdstad van Overijssel met de trein, maar dit keer stapte ik uit om deze Hanzestad eens te bezichtigen.

We wandelden het Zwarte Waterpad van routemaakster Marycke Naber. Het was een afwisselende wandeling langs een aantal hoogtepunten in de centrum van de stad, langs het Zwarte Water, de Groene As van de woonwijk Holtenbroek, wijkboerderij de Eemhoeve en het Binnengasthuis.

Magnolia

We kwamen vanuit verschillende plekken uit het land en verzamelden voor de hoofdingang van het station. Voordat we een koffiestop maakten bij Villa Suikerberg wandelden we door de Stationsbuurt met statige huizen met tuinen, die werden opgefleurd door de witte en roze bloemen van de Magnolia.

Park Eekhout

Al snel kwamen we in het Park Eekhout, waar vroeger Huize Eekhout stond. Nu is het park van de gemeente Zwolle. We maakten een ronde in dit fraaie park, waar de bomen in knop stonden en de Magnolia voluit bloeide.

Park Eekhout

Bij het park was een kleine kinderboerderij. Geitjes en ezels graasden op het gras.  Aan de rand van het park zagen we fraaie stadsvilla’s. We wandelden over de slingerpaden en zagen een oude boom waar een grappig boomhuis van gemaakt was.

Boomhuis

Villa Suikerberg en Museum de Fundatie

We liepen het park uit en over de brug de vestingstad in. Allen van ons had een lange reis achter de rug en was wel toe aan koffie en een versnapering. We kozen Villa Suikerberg, aan de Potgieterssingel, naast het imposante Museum de Fundatie uit als pauzeplek.

Villa Suikerberg

De tafels op het terras waren allen bezet en we zochten een plek binnen aan het raam. We hadden een prachtig uitzicht op het glinsterende dak van het voormalig Paleis van Justitie waar nu Museum de Fundatie in is gevestigd. Al snel stond de koffie met gebak op tafel. Het pand waarin het lunchcafé in is ondergebracht was vroeger een tuinhuis en dateert uit 1875. Sinds 2011 is Villa Suikerberg een veel bezochte horecalocatie.

Museum de Fundatie

Herman Brood Museum

We hadden weer voldoende bodempje gelegd voor het vervolg van onze route. We liepen tussen Villa Suikerberg en Museum de Fundatie door en kwamen bij de Herman Brood Experience.

Herman Brood Experience

Johan Derksen, Herman Brood-fan, opende op 4 november 2018, deze locatie waar foto’s, kunst en voorwerpen van de in Zwolle geboren artiest te bezichtigen is. We bezochten niet het museum, maar struinden even rond langs de Brood merchandise. Ik kocht zelf een mousemat met een tekening van een kat op de Broodmanier.

Celeplein

We liepen door de karakteristieke straatjes van de binnenstad. We wandelden een poortje onder door en we kwamen bij een pleintje met een standbeeld van Joan Cele. Een jongeman op een fiets stopte en vroeg in een Twents accent of wij wisten van wie dit beeld was.

Celeplein

Hij vertelde dat we op het Celeplein stonden en dit de rector was van de vroegere Latijnse School. Het Fraterhuis waar nu het filmhuis in is gevestigd, was vroeger van de Broeders van het gemeenschappelijke Leven.

Zwolse Balletjeshuis

Onze wandeling leidde ons langs het Zwolse Balletjeshuis, een eeuwenoud snoepje van J. van der Kolk uit 1845. In het huis is nog een groot assortiment snoep te krijgen en is nog ingericht alsof Van der Kolk nog de balletjes maakte.

Zwolse Balletjes

Broerenkerk

We verlieten de stille straatjes en kwamen op het levendige Grote Kerkplein. Met het heerlijke lentezonnetjes waren alle stoeltjes van het terras van Restaurant het Wijnhuis bezet. Uit het draaiorgel in de Diezerstraat kwamen vrolijke klanken. We wandelden even door de drukke winkelstraat en kwamen via de Broerenstraat uit bij de Broerenkerk.

Grote Kerkplein

We blikten even binnen in het voormalig klooster dat door de dominicanen, ook wel broeren genoemd, werd gesticht. In de kerk zit tegenwoordig een boekhandel en horeca. Ik keek omhoog naar de fraaie blauwe glas in loodramen. Aan de andere kant van de boekwinkel zag ik het orgel. Het prachtige locatie om langs de rijen boeken te struinen of te genieten van een bakje koffie.

Broerenkerk

We kwamen bij de stadsgracht, waar we fraaie foto’s konden maken van de grachtenpanden en de museale schepen in het water.

Aldo van Eycktuin

We weken even van de gracht af en maakten een klein ommetje langs het Aldo van Eyck-complex. De architect Aldo van Eyck ontwierp samen met zijn collega Theo Bosch een stukje stadsvernieuwing voor de Zwolse binnenstad.

Aldo van Eycktuin

In 2007 werd een ontwerp voor een buurttuin gemaakt, een verborgen stukje groen in de binnenstad. We liepen over het smalle pad tussen een groenstrook en de Aldo van Eckhuizen. Tussen het groen stonden beschilderde stroomkastjes van de beeldend kunstenares Rana Berends.

Stroomkastjes geschilderd door Rana Berends

Zwarte Water en boerderij Klooienberg  

Via de in 2013 geopende Rodentorenbrug wandelden we de binnenstad uit en wandelden richting het water. We wandelden onder de Burgemeester Roelentunnel waar de kunstenaars Tamme de Boer en Remko Koopman een enorme muurschildering hadden gemaakt.

Burgemeester Roelentunnel

We kwamen bij het Zwarte Water en liepen even op een dijk langs het water. We waren niet de enigen op de dijk, die van het heerlijke lenteweer genoten. We zagen wandelaars en hardlopers en de bankjes langs het voetpad waren bezet. Aan de dijk lag de eeuwenoude boerderij De Klooienberg. Tegenwoordig is het een wijkboerderij waar tal van activiteiten worden gegeven. Even na de boerderij verlieten we de dijk en liepen over een smal pad de wijk Holtenbroek in.

boerderij Klooienberg

Holtenbroek

Een tijd lang liepen we over dit kaarsrechte smalle pad. We wandelden langs speelveldjes. Een jongen schopte een voetbal tegen een superhightech goal, die een puntenaantal aangaf naarmate hij harder schoot. Bij het winkelcentrum Holtenbroek verlieten we het smalle pad. We wandelden een lange tijd door de woonwijk dat ondanks de vele huizen een groene uitstraling had.

Wijkboerderij Eemhoeve

We verlieten de wijk de Holtenbroek en kwamen in de naastliggende wijk de Aa-landen. Bij de Dobbe kwamen we bij de wijkboerderij de Eemhoeve. In een ren voor de boerderij scharrelden kippen met sokken. Ik liep even naar binnen en maakte gebruik van het toilet.

Wijkboerderij Eemhoeve

We liepen langs de weide met geiten en deze nieuwsgierige aagjes moesten ons even van dichtbij bekijken. Aan de rand van de Dobbe waggelden grauwe ganzen die een hoop kabaal maakten.

de Dobbe

We wandelden weer richting de binnenstad en passeerden een Rooms-katholieke begraafplaats, waar zich de graftombe van de Zwolse dichter Rhijnvis Feith bevindt.

Roomskatholieke begraafplaats

Boulevard Java

Aan de Javastraat kwamen we bij een bijzondere muurschildering, het project “Boulevard Java”. De kunstenaars Claire Mumford en Tiemen Voorhorst maakten het project om de straat een groenere uitstraling te geven. Op de muur zijn portretten te zien van kinderen die in deze straat wonen.

Boulevard Java

Binnengasthuis

Middels een ommetje kwamen we bij het Binnengasthuisterrein. We wandelden langs de monumentale huisjes uit de jaren ’20. Voor de huizen zaten bewoners met tuinstoelen buiten en voor één van de huizen was de was buiten gehangen.

Binnengasthuisterrein

Deze kleine eengezinswoningen, “gasthuizen” destijds waren destijds bestemd voor de ouderen en armen in Zwolle. De wijk deed nu aan als een echte volkswijk.

Zwolse kat

We wandelden over de statige Philosofenallee met fraaie huizen waaronder een aantal in Jugendstilvormgeving van de Zwolse architect G.G. Post.

Vestingstad Zwolle

We kwamen bij het Almelose kanaal en staken de Schoenkuipenbrug over. Vanaf daar hadden we een prachtig uitzicht op de watertoren en de Menistensluis. We wandelden over een smal tegelpad langs woonboten.

Watertoren

We kwamen weer bij de Stadsgracht en even zaten we op een bankje en genoten van het uitzicht op de vestingstad. We wandelden over de Kerkbrug en haalden bij een Vietnamese loempiatent een versnapering.

Kerkbrug

In het Ter Pelkwijkpark zaten jong en oud op het gras. Op de achtergrond zagen we het fraaie gebouw van de Plantagekerk. Even liepen we nog langs het water en wandelden we weer de binnenstad in. We dwaalden door de kleine straten en kwamen in de Samuel Hirschstraat langs de synagoge.

Synagoge

Op een pleintje bij de Bethlehemkerk stonden de bomen in bloei. De terrassen zaten vol met bewoners en dagjesmensen die genoten van de middagzon. We maakten een rondje om de Bethlehemkerk en blikten even binnen bij de kleine winkeltjes in de Sassenstraat.

pleintje bij de Bethlehemkerk

Het laatste hoogtepunt van de wandeling was de Sassenpoort. Deze poort diende lange tijd als een gevangenis en werd eind 19de eeuw gerestaureerd onder leiding van P.J.H. Cuypers. De architect die bekend is van het Centraal station van Amsterdam en het Rijksmuseum.

Sassenpoort

Onze wandeling zat erop en we besloten al richting ons restaurant te lopen.

Assendorperstraat en Eetkamer Everydays

In de wijk Assendorp, in de Assendorperstraat, zat ons restaurant Eetkamer Everydays. Assendorp is een wijk met veel vooroorlogse woningen. Het is een gemêleerde wijk waar studenten, kunstenaars, ondernemers en gezinnen wonen.

Winkeltjes in Assendorperstraat

De Assendorperstraat is een echte winkelstraat waar je veel leuke winkels vindt. We waren vrij vroeg, zodat we deze gezellige straat nog even afwandelden voordat we aan tafel schoven.

Muurschilderingen in Assendorp

Het was rond vijf uur dat we bij Eetkamer Everydays aankwamen. We waren de eerste gasten en we kregen een tafeltje aan het raam. Het was goed dat we hadden gereserveerd, want het was voor die avond helemaal volgeboekt.

Everydays

De eigenaar Tim Lubbers begroette ons enthousiast. Na zijn studie aan de Hotelschool zette hij samen met zijn moeder Everyday Bread & Coffee op, die ook aan de Assendorperstraat is gevestigd. Onlangs opende hij dit restaurant waar hij betaalbare en gezonde biologische gerechten serveert.

We gingen voor het driegangendiner en ik had als voorgerecht een heerlijke rijkelijk gesneden carpaccio. Als hoofdgerecht had ik een biefstuk en als toetje een vertrouwde Dame Blanche.

Wandelroute

Wil je ook een afwisselende wandeling maken door de vestingstad Zwolle, waar je niet alleen komt langs de hoogtepunten in de binnenstad, maar ook leuke plekken ontdekt buiten het centrum om? Kijk hier voor de wandelroute het Zwarte Waterpad. Wil je meer wandelen in en rond Zwolle? Kijk hier voor de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Zwolle”.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

 

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. staartje schreef:

  Ik ken Zwolle een beetje. Leuke wandeling!

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Zeer zeker een aanrader deze wandeling. Erg afwisselend wandelen door de binnenstad en buiten de stad. Groeten Vera

   Geliked door 1 persoon

 2. JaJo-fotografie schreef:

  Zo leuk Zwolle! Prachtige stad. De Herman Brood Experiens + museum lijktt mij ook leuk te bezoeken.

  Fijn weekend!
  Groetjes Jeanine.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jeanine, zeker een prachtige stad en ik vond het ook verrassend om buiten de binnenstad te lopen! Groeten Vera

   Like

 3. Stien den Braber schreef:

  Mooie foto’s van de kat op het audtodak!

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Stien, ik probeer altijd wel een kat op de foto te zetten tijdens een wandeling. Groeten Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s