Eén van de stadsdelen waar ik graag kom is Amsterdam Oost. Je hebt er zoveel leuke plekken, mooie wijken en fraaie parken. Met een aantal wandelingen kwamen we door deze buurt van Amsterdam. Zo maakte we een wandeltocht langs herleefd erfgoed, langs prachtige oude gebouwen waar een nieuw leven in is geblazen en deden we Oost aan met een paar routes van “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam”. Ik zette de leukste plekken voor je op een rij. Hopelijk vind je dit deel van Amsterdam net zo leuk als ik!
- Oosterpark en Hotel Arena en de Generator
Eén van de mooiste parken van Amsterdam vind ik wel het Oosterpark. We kwamen er doorheen met de wandeling herleefd erfgoed Amsterdam Oost van Gerard Goudriaan.
Aan het begin van het park vind je Hotel Arena. In het luxe hotel zat vroeger het Sint Elisabeth Gesticht, maar ook verbleven er ongeneeslijk en zieke oude wezen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de verloskundeafdeling van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis er ondergebracht.
Midden in het park zit een ander juweeltje. De Generator, nu een hostel, maar vroeger het gebouw van de Universiteit van Amsterdam en het zoölogisch museum. Binnen is het oude collegezaal getransformeerd tot een fancy hangplek. De lessenaar is nu een bar geworden en het schoolbord is de drankkaart. Bovenin heb je een prachtige bibliotheek met oranje kleuren waar je rustig kunt lezen.
In het plantsoen in Engelse landschapsstijl heb je ook bijzondere monumenten. Zo vind je er “De Schreeuw”, het monument dat Jeroen Henneman ontwierp ter nagedachtenis aan de in 2004 vermoorde filmmaker Theo van Gogh.
- Brouwerij Poesiat en Kater
In een oud ammoniakgebouw en een oud dierenasiel zit het Brouwerij Poesiat en Kater. Tijdens de wandeling herleefd erfgoed Amsterdam pauzeerden we even bij deze historische plek en bestelden een zelf gebrouwen biertje in het oude pand met hoog plafond. Boven de bar hangen biervaten. Brouwer Julian brouwt eigen bieren voor Poesiat en Kater.
Tachtig jaar zat in het pand een dierenasiel. Deze moest verdwijnen. De grafzerkjes van de dierenbegraafplaats naast het asiel zijn hergebruikt en aan de rand van het terras van de brouwerij verwerkt.
- Kraaipanbuurt
Tijdens de wandeling “Ten oosten van de Amstel” uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam” kwamen we door de karakteristieke buurt, de Kraaipanbuurt. Berlage tekende het stedenbouwkundige plan voor de wijk en Jan Gratama ontwierp deze buurt.
Je vindt er arbeidershuisje met trapgeveltjes en blauwe deuren in Amsterdamse school stijl. De buurt lag er niet altijd zo vredelievend bij. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was deze wijk aangewezen als Judenviertel waarna de Joden naar de concentratiekampen werden afgevoerd.
- Huize Frankendael
Vlakbij de Kraaipanbuurt ligt huize Frankendael. Het landgoed heeft vele kostgangers gehad. Zo was het een zomerverblijf en een landbouwschool.
Nu is Restaurant Merkelbach in het laatste buitenhuis van Amsterdam gevestigd. Achter het restaurant kom je in de tuin van het landgoed. Je kunt er wandelen op de slingerpaadjes en in de lente staan er overal onder de bomen narcissen en krokussen.
- Betondorp
Tuindorp Watergraafsmeer, ook wel Betondorp genoemd is een prachtig staaltje architectuur. Als je wandelt door de Graanstraat en de Veeteeltstraat dan waan je je tussen de witte en grijze strakke arbeiderswoningen met voordeuren in primaire kleuren.
Op de Brink met de eigen buursuper heerst nog een dorpssfeertje. De wijk is van de hand van Jan Gratama die ook de Kraaipanbuurt ontwierp. In de Betonbuurt trapte de voetbalheld Johan Cruijf in zijn jeugdjaren er een balletje. Bij de Akkerstraat 32 hadden de ouders van Cruijf een groentewinkel.
- Artis
Midden in de Plantagebuurt ligt de oudste dierentuin van Nederland, Artis. Als klein kind kwam ik al in deze echte stadsdierentuin. Nog steeds kom ik er vaak in Artis. In alle jaargetijden is het een bezoekje waard. Ik vind het aquarium een lust voor het oog. In het gebouw dat is ontworpen door de architect Abraham Salm hebben ze vissen per leefgebied. Ze hebben er zelfs een Amsterdamse grachtengordel nagebootst.
Eén van mijn favoriete gebieden in Artis vind ik het Lemureneiland in het midden van het park. Rode vari’s uit Madagaskar lopen er vrij rond. Let wel op, want ondanks dat de halfapen loslopen, zijn ze ook wel gesteld op hun privacy. Deze verbaasd kijkende beestjes kunnen behoorlijke geluiden produceren als ze zich bedreigd voelen.
Van dieren kijken krijg je ook honger. Het park biedt voldoende mogelijkheden voor de inwendige mens. Bij de kinderboerderij kan tussendoor heerlijke poffertjes eten en voor lunch kan je bij de Twee Cheeta’s terecht. Onder een saucijzenbroodje of een warme chocolademelk kijk je uit op de giraffen en de Entrepothaven. Als je tot sluitingstijd blijft kan je heerlijk borrelen of een hapje eten onder de glazen kap van het Café restaurant de Plantage. Ooit fungeerde dit gebouw als bevolkingsregister van Amsterdam en van 1990 tot 2011 als televisiestudio waar programma’s zoals Buitenhof en De Wereld Draait Door werden uitgezonden.
- Flevopark en Nieuwe Diep
Het Flevopark is een park met een rijke geschiedenis. We kwamen er door met de route “Van haveneiland naar stationseiland” uit de wandelbundel “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam”.
De natuurkenner Jac. P. Thijsse kwam met het initiatief voor het park tussen het Nieuwe Diep en de Joodse begraafplaats. In 1928 begon men met de aanleg van het park en in 1943 kreeg het de naam Flevopark.
Op een idyllische plek midden in het park lag een oud gemaal dat diende om vroeger de Oetewaler Polder droog te houden. Het gemaal is niet meer in gebruik en nu is er een distilleerderij in gevestigd, Proeflokaal ’t Nieuwe Diep. Je kunt er heerlijke jenevers proeven. De eigenaar schenkt ze voor je vol tot de rand en met je handen op je rug slurp je de sterke drank uit het kleine glaasje.
Aan het park grenst de Joodse begraafplaats Zeeburg. Van 1714 tot 1914 was hier een begraafplaats voor joden. Het is de grootste Joodse rustplaats van West-Europa.
- Linnaeushof
Via een sluipdoor kruipdoor route kom je bij een pareltje in de drukke stad. Midden in het bedrijvige centrum van Oost ligt het Linnaeushof met een middeleeuwse uitstraling.
In 1924 werd dit “Roomsch hof” met kerk naar ontwerp van de architect Kropholler gebouwd. Een beroemde bewoner van het hof was de schrijver Nescio. Hij woonde er tot 1956. De verborgen tuin is niet helemaal een oase van rust. Op de tennisbaan achter de kerk wordt regelmatig een balletje geslagen en er zijn regelmatig kinderstemmen te horen van de scholieren van de middelbare school.
- Dappermarkt
Vlakbij het rustige Oosterpark ligt de levendige Dappermarkt. Ooit uitgeroepen als de beste markt van Nederland. Van maandag tot en met zaterdag zijn in de Dapperstraat marktkraampjes uitgestald met food en non-food. Het is een multiculturele markt en ruim 100 jaar mag op deze plek al gevent worden.
- Javastraat en Badhuis Javaplein
Eén van de bedrijvigste straten van Oost is de Javastraat. Je vindt er winkels met producten uit alle windrichtingen, hippe koffietentjes en lunchrooms.
Aan het eind van deze dynamische straat ligt op het centrale plein van de Indische Buurt het Badhuis Javaplein, een café-restaurant gevestigd in één van de laatste badhuizen van Amsterdam.
Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam
Wil je de interessante kijkpunten combineren met een wandeling? Ga dan op pad voor een wandeling buiten de binnenstad van Amsterdam. Een aantal routes uit deze gids komen langs de boven beschreven plekken. Kijk hier voor de wandelgids. Ook de route “Herleefd erfgoed in Centrum en Oost” van routemaker Gerard Goudriaan doet vele van de bijzondere plekken in Oost aan. Kijk hier voor de route.

Heb je nog tips voor een verrassend bezoek aan Amsterdam Oost?
Dag Vera, wat een leuke wandeling weer! Ik kom eigenlijk nooit in Amsterdam, behalve in een museum. Maar door jouw wandelingen daar begin ik er wel eens aan te denken.
Mooie foto’s ook weer.
groetjes van Stien
LikeGeliked door 1 persoon
Dag Stien, dank je wel! Leuk dat ik je hebt weten te inspireren. Fijne dag, groeten Vera
LikeLike
Dag Vera,
Hier nog mijn echte artikel over monumenten in de Indische Buurt https://www.ijopener.nl/edities/2010_09.pdf pag.16 e.v. Zie ook: pag. 29.
En over monumenten in het Oostelijk Havengebied https://www.ijopener.nl/edities/2011_02.pdf pag. 28 e.v.
Wat ik aan nieuwbouw nog was vergeten te noemen is het Cruquiuseiland. Een bezoek waard. https://www.amsterdam.nl/projecten/cruquiusgebied/
Groet,
Gerard
LikeGeliked door 1 persoon
Dag Gerard, wat een leuke artikelen om van jou te lezen in de ijopener! Je hebt heel veel geschreven. Groeten Vera
LikeLike
Hoi Vera, leuk geschreven!
En mooi dat je ook de geschiedenis van bepaalde gebouwen en/of buurten erbij vermeldt.
Ik ben zelf geboren en getogen in Oost en vind dit het leukste en mooiste stadsdeel van Amsterdam! Ben natuurlijk wel bevooroordeeld! 😉
Nu woon ik er (helaas) niet meer!
Op de Dappermarkt was ik echt dagelijks te vinden.
Een puntje: Artis en de Plantagebuurt zijn geen Oost meer :-), vanaf het water (de Singelgracht) is het alweer stadsdeel Centrum.
Groeten,
Molana
LikeGeliked door 1 persoon
Dag Molana, dank je wel! Leuk om te lezen dat het een feest van herkenning is voor jou. Fijn weekend. Groeten Vera
LikeLike
Dag Vera,
Ik ben het helemaal met je eens over het moeten bezoeken van Oost.
Maar er is nog veel meer in Oost te zien. Hierbij een aantal door jou gevraagde tips. Zie allereerst de bijlage Nog meer Oost met gedeeltes van twee van mijn wandelingen. De ene is nog nergens gepubliceerd: Teksten in Amsterdam-Centrum en –Oost. Voor de volledigheid heb ik hem ook integraal bijgevoegd. De andere, Markante Amsterdammers in Oost en Zuid, staat op Wandelzoekpagina.
Wat nog meer interessant is om te bezoeken: Tuindorp Frankendael, vooral bekend onder de naam Jeruzalem. Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jeruzalem_(Amsterdam) Begraafplaats De Nieuwe Ooster. Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Nieuwe_Ooster Architectuur in de Indische Buurt: Berlagepanden, Van der Pek panden plus her en der Amsterdamse School. Denk aan de Gerhardschool op de Valentijnkade https://amsterdamse-school.nl/objecten/gebouwen/ah-gerhardschool,-amsterdam/ en Schoolgebouw Batjanstraat https://amsterdamse-school.nl/objecten/gebouwen/batjanzaal-met-muziekwoningen,-amsterdam/ Maar ook: https://amsterdamse-school.nl/objecten/gebouwen/valentijnkade-45-53/ En ook: De Smaragd. Nieuwbouw in volledige stijl van de Amsterdamse School https://debrugkrant.nl/insulindeweg-was-boulevard-indische-buurt/
Wandelroutes: https://www.modernehippies.nl/wandelroute-amsterdam-oost/ De volgende routes kan ik sterk aanbevelen: https://schravendeelr.files.wordpress.com/2016/08/de-indische-buurt-2-wandelingen-door-8-eeuwen-geschiedenis.pdf
Twee artikelen van mij voor wijkkrant de IJ-opener over monumenten in Oost. Zie bijlages
Science park Zie: https://www.amsterdamsciencepark.nl/news/architectuurliefhebbers-bezoeken-amsterdam-science-park/ http://www.andros-wonen.nl/ https://www.arcam.nl/het-kasteel/ Amstelkwartier met ernaast vm Huis van Bewaring (Bijlmerbajes). Nu Het Bajes Kwartier Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bajes_Kwartier https://www.am.nl/referentieprojecten/bajes-kwartier/
Dat is het voorlopig. Er is nog zoveel in Oost. De nieuwbouw in IJburg, Zeeburgereiland, het Amstelkwartier en De Meer is voor de liefhebbers ook de moeite. Staat bij mij op de nominatie om een wandelroute van te maken: Moderne woningbouw in Oost. En dan laat ik het Oostelijk Havengebied nog maar even zitten.
Groet,
Gerard
LikeGeliked door 1 persoon
Dag Gerard, bedankt voor de vele aanvullingen van tips in Amsterdam Oost. Zo te lezen heb ik nog veel meer plekken te bekijken. Fijne dag. Groeten Vera
LikeLike