De bijen van Manchester

Overal zie je ze in Manchester, de werkbijen. Is het niet op gebouwen, prullenbakken of op lantaarnpalen dan is het wel op de vele merchandise artikelen. Op het wapen van de Universiteit van Manchester staan drie bijen afgebeeld. Zelfs het uitshirt, zwart met gele schouderstukken, van de beroemde voetbalclub Manchester United is geïnspireerd op de Manchester Bee.

De bij is het symbool van de Noord-Engelse stad. In de tijd van de industriële revolutie was Manchester het centrum van de textielindustrie en groeide het uit tot één van de grootste steden van Engeland. De bij wordt als symbool beschouwd voor hard werken en inzet. De textielfabrieken in die tijd werden beschreven als bijenkorven van activiteiten en de textielarbeiders werden vergeleken met werkbijen.

De 22 bijen

Na de terroristische aanslag bij een concert van Ariana Grande op 22 mei 2017 kreeg de Manchester Bee een hele andere betekenis. Het bezige diertje is uitgegroeid als eerbetoon aan de 22 slachtoffers van de aanslag. Het groeide uit tot het symbool voor verbondenheid en veerkracht. Honderden Mancuniens, zoals de inwoners van Manchester worden genoemd, lieten een tatoeage van een bij zetten.

Bron foto: https://www.manchestereveningnews.co.uk/news/gallery/manchester-bees-mural-amazing-mancunian-13137136

De graffitikunstenaar Russell Meeham maakte een enorm kunstwerk van 22 Manchester bijen in het hart van de Nothern Quarter. Elke bij vertegenwoordigt één onschuldig slachtoffer van de terroristische aanslag.

Tijdens mijn vakantie in Manchester breng ik een bezoek aan Victoria Station. De zelfmoordaanslag vond plaats tussen de hal van het treinstation en de Manchester Arena. In de hal is een altaar van bloemen, knuffels, Manchester Bees en foto’s van de slachtoffers gemaakt. De aanslag leeft nog volop in Manchester. Een stationsbeambte wijst me de plek van de aanslag en vertelt me wat voor impact het heeft gehad op de Mancuniens.  

Volg me ook via 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s