Wassenaar, wandelen langs de Atlantikwall in het natuurgebied Hollands Duin  

Startpunt/eindpunt: parkeerplaats Hotel Duinoord, aantal kilometers: 9, horeca onderweg: Hotel Duinoord en Brasserie de Badmeester

Het was koud en er stond een behoorlijke wind toen we de wandeling bij Wassenaar liepen. We wandelden de route Wassenaar uit de gids “Wandelen langs de Atlantikwall in Zuid-Holland”, een wandeling door het natuurgebied Hollands Duin en over het strand bij de Wassenaarse Slag.

zandberg

Ik parkeerde onze auto bij de parkeerplaats bij Hotel Duinoord. We konden achteraan de parkeerplaats nog een plek vinden waar ik de auto fatsoenlijk kon inparkeren. Wandelaars met en zonder hond en hardlopers hadden deze plek net als wij als ideale uitvalsbasis gekozen.

Natuurgebied Hollands Duin

Vanaf de parkeerplek wandelden we eigenlijk gelijk het Hollands Duingebied in. Even gingen onze wandelschoenen over een schelpenpaadje, maar al gauw zakten ze weg in het mulle zand van het duingebied. We gingen door een houten hek en liepen door het zand en tussen de duindoornstruiken door. Ik was blij dat ik een lange broek aan had, want er zaten behoorlijke stekels aan de struiken. We wandelden in het begrazingsgebied van grote koeien. De grote beesten waren nergens te bekennen. We konden alleen hun aanwezigheid zien aan hun grote keutels.

hek

In de verte zagen we Paviljoen De Duinen. We zagen geen pluimpje rook uit de schoorsteen en schatten in dat het kleine paviljoen gesloten was.

“Paviljoen de Duinen is sinds 2017 niet meer open. De oude eigenaresse Aurora de Ruijter sloot het in 2017. Er is nog geen nieuwe uitbater gevonden voor het paviljoen.”

We klommen tegen een zandberg omhoog. Mijn schoenen zakten ver weg in het zand en het was een behoorlijke inspanning om de zandrots te trotseren. Voetstappen in het zand plaveiden onze weg. Langs het zandpad gingen plukjes duingras heen en weer door de wind.  We volgden de rode paaltjes van het laarzenpad.

rode paaltjes

We kwamen op een breed schelpenpad. We begroetten een echtpaar, dat ook een duinwandeling maakte. Ze waren wel wat warmer aangekleed dan wij. Buiten mijn groen kol had ik niet gedacht om mezelf winters aan te kleden. Ik stak mijn hand, die begon te tintelen van de kou, in mijn zak. Met mijn andere hand hield ik mijn camera vast.

hollands duin

Een tijd lang liepen we het pad dat kronkelde als een slang door het natuurgebied. Groen fluoriderende mosjes kleurden het maanlandschap.  We passeerden twee jonge meisjes op een bankje. Ze waren aangekleed alsof ze een poolexpeditie gingen afleggen.

Atlantikwall

We kwamen bij een hek waarachter een betonnen golvende muur lag. Het waren de resten van de Antlantikwall. De tankmuur liep vroeger van de kust verder landinwaarts. De golvende bovenkant moest herkenning vanuit de lucht bemoeilijken.

tankmuur

“Eind 1941 startten de Duitsers met de bouw van de Atlantikwall, een 5000 kilometer lange kustverdedigingswerk langs de kust van Noorwegen tot aan de grens van Frankrijk met Spanje. Langs de kust zijn nog veel resten van anti-tankmuren en veldversterkingen te zien.”

wandelen over de tankmuur

We gingen nog niet het hek door, maar maakten een ommetje waarna we aan de andere kant van de tankmuur terecht kwamen. De route ging over de golvende muur. Ik liep voorzichtig over de betonnen tanden, omdat ze iets glad waren geworden door het mos. Het pad eindigde bij het hek waar we eerst stonden.

anti tankmuur

We liepen een deel van de dezelfde route over het schelpenpad terug. Het bankje was leeg waar de meisjes eerst zaten.

Strand bij de Wassenaarse Slag

We kwamen bij de strandopgang bij de Wassenaarse Slag. We liepen de steile mulle zandberg op. Bergbeklimmen was niet mijn specialiteit en ik deed er even over toen ik boven was. Een wit bruine hond met zijn baasje haalde me in. De inspanning werd beloond. We hadden een fraai uitzicht over het strand en in de verte zagen we containerschepen.

pittige klim

Met grote passen ging ik naar beneden. Mijn wandelschoenen zakten weg in het zand. We liepen richting de branding waar het natte zand gemakkelijker liep. We zagen een enkeling op het strand. Een mevrouw met een hond werd gevolgd door een zwerm kraaien. Ik kon niet helemaal inschatten of ze nu een spelletje aan het doen waren of dat de mevrouw de zwarte vogels had gevoerd.

strand wassenaarse slag

Onder mijn voeten kraakten schelpjes en scharen. De wind nam het schuim van het water mee over het strand. Een hond hapte naar het schuim en een klein meisje wilde het vieze schuim oppakken. Dat vond haar vader een minder goed idee.

scheveningen

We liepen zo een kilometer over het strand. Ik zag heel ver weg de pier van Scheveningen met het reuzenrad. Het was nog zo’n zes kilometer lopen naar Scheveningen, schatte ik.

Vleermuisbunker

Bij Brasserie de Badmeester gingen we weer van het strand af. De frietkraampjes waren nog dicht. We kwamen bij een grote parkeerplaats en maakten nog één ommetje voordat we bij de parkeerplaats bij Hotel Duinoord aankwamen. We liepen op een geasfalteerd pad dat langs de Vleermuisbunker kwam. Het gangenstelsel en de hieraan gelegen bunkers zijn onder begeleiding van een gids te bezoeken.

vleermuisbunker

We liepen nog een tijdje deze asfaltweg, waarna we afbogen richtingen een dennenbos dat later uitkwam bij onze parkeerplaats.

wandelaars hollands duin

Wandelroute

De wandeling komt uit de gids “Wandelen langs de Atlantikwall in Zuid-Holland”. Wil je deze route of andere wandelroutes langs de Atlantikwall ook eens lopen? Kijk hier voor de wandelgids.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. spitsuurvrouw schreef:

  Tof verslag en hele mooie foto’s 😉 !

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Spitsvrouw, dank je wel! Groeten Vera

   Like

 2. Arina schreef:

  Kan jijmij doorgeven hoeveel km deze tocht is en hoe ik aan de beschrijving ervan komt.
  Alvast bedankt arina

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Arina, de wandeling is 9 kilometer en de beschrijving staat in de wandelgids `Wandelen langs de Atlantikwall in Zuid-Holland’ waar een link naar de gids is te vinden onderaan mijn blog. Groeten Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s