10 redenen waarom je Arnhem moet bezoeken

Eén van mijn favoriete steden is Arnhem. Rond de Gelderse hoofdstad heb je prachtige natuur en de stad heeft veel historische plekken, leuke wijken en bijzondere bezienswaardigheden. We brachten er al heel wat weekendjes door en maakten er fraaie wandelingen. Op basis van onze bezoeken heb ik tien tips samengesteld waarom je Arnhem moet bezoeken en hopelijk net zo leuk gaat vinden als ik!

1. Park Sonsbeek

Achter het station ligt het park Sonsbeek. We bezochten dit mooie park tijdens een wandeling. In het park bevindt zich één van de oudste gebouwen van Arnhem: de Witte Watermolen. De molen wordt aangedreven door het water van de Sint-Jansbeek. Er worden regelmatig rondleidingen gegeven.

nederlands watermuseum

Verborgen in het park zit het Nederlands Watermuseum. Onze wandelroute liep langs de oude Begijnenmolen waar het museum in is gevestigd.

witte villa

We beklommen tijdens de wandelroute de Hartjesberg waarna we bij de witte Stadsvilla Sonsbeek kwamen. De witte villa heeft vele bewoners gehad. Adiana Bayen en Hendrina Jansen lieten het landgoed in 1744 bouwen. In 1821 kocht Baron H.J.C.J van Heeckeren. De buitenplaats kreeg daarna een schoolfunctie, een museumfunctie en vanaf 2000 heeft het een horecafunctie. Vlakbij Huis Sonsbeek prijkt het Lorentz monument van de Arnhemse Nobelprijswinner Hendrik Antoon Lorentz.

lorentz monument

Vlakbij Huis Sonsbeek bezochten we de Steile Tuin. Als je de trappen naar beneden loopt waan je je tussen de vele plantenborders en de sculpturen. Ooit was dit de plek van de moestuin van de Baron van Heeckeren.

siertuin

2. Nederlands Openluchtmuseum

In de winter bezochten we het Nederlands Openluchtmuseum. Het museum ligt even buiten het centrum van Arnhem. Het is een groot openluchtpark waar je fraai kunt wandelen. Met een historische tram kun je door het museum rijden. Je komt er onder andere bij een treinstation met een tentoonstelling over de pakketdienst van Van Gend en Loos. In een oude loods wandel je langs meer dan 200 jaar geschiedenis van deze pakketdistributeur.

van gend en loos

Je kunt er wandelen over de nagebootste Zaanse Schans en kun je een bierbrouwerij en een stroopmakerij bezoeken. Bij de Canon van Nederland kun je een filmische reis door de tijd maken.

openluchtmuseum arnhem

Het is ook leuk om het park in de winter te bezoeken zoals wij deden. Het park ademt dan de winter uit. Overal staan vuurkorven en je kunt vanaf een kleine piste met een slee naar beneden roetsjen.

midwinterhoorn

3. Burgers ‘Zoo en Safaripark

Zelf ben ik helemaal fan van dierenparken. Ik bezocht er al velen in Nederland en het buitenland. In Arnhem heb je ook een eeuwenoude dierentuin Burgers ’Zoo en Safaripark. Toen wij het park bezochten was het jarig en bestond het 100 jaar.

dierenpark burgers´ zoo

In 1913 stelde Johan Burgers zijn fazanterie open voor bezoekers en groeide het uit tot een prachtige dierentuin opgedeeld in de thema’s  de Safari, de Bush, de Mangrove, de Desert, de Ocean en de Rimba.

bush

De opzet deed met denken aan Blijdorp, waar ze niet het dierenpark hadden opgedeeld in thema’s, maar in werelddelen. Het mooiste gebied vond ik de Bush waar je over touwbruggen door een tropisch regenwoud kunt lopen en tropische vogels hoort zingen.

4. Klarendal en Modekwartier

In veel straten van de Arnhemse wijk Klarendal zitten hippe boetiekjes en designwinkels. Het is het Modekwartier. Het is niet altijd zo´n hippe sfeer geweest. In de jaren 1970 was er veel drugsgebruik. Nu wordt het Modekwartier ook vergeleken met de Londense Nothing Hill. De winkels, die behoren tot het Modekwartier zijn te herkennen aan de licht blauw geblokte vlag die aan de pui wapperen. Wij bezochten winkeltjes als het Paradijs waar je terecht kunt voor alles op het gebied van illustratie. Zo kun je servies, sokken en kaarten met fijn tekeningen kopen. Bij de Artwall collection, waar Hanneke Pol een winkel aan huis heeft met botanische designs, gingen we ook langs.

Tijdens onze wandeling kwamen we ook fraaie wandelschilderingen tegen. In het steegje tussen de West-Peterstraat en de Klarendalseweg zijn muurschilderingen te vinden van Els van de Kooi. Ze maakte ze 1991 in opdracht van buurtbewoners.

muurschilderingen vrouw met kinderwagen

In het Modekwartier kun je ook prima terecht voor een hapje en een drankje. Wij streken neer bij de Wereldkeuken Arnhem waar we een heerlijke Vietnamese sandwich aten. De Wereldkeuken is niet zomaar een restaurant, maar het biedt werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij ‘goed’ proeven, dat is gevestigd in het oude stationspostkantoor, dronken een we drankje achterin het monumentale pand.

station klarendal

5. Feestaardvarken

In het centrum van Arnhem naast het cultureel centrum Rozet, waarin de bibliotheek, de Volksuniversiteit, het Erfgoedcentrum en een trendy restaurant zijn gevestigd, ligt het kunstwerk Feestaardvarken. Het is het grootste kunstwerk van Nederland. Het is een cadeau aan Arnhem van Burgers Zoo.

feestaardvarken

Het Feestaardvarken is ontworpen door Florentijn Hofman, de Nederlandse kunstenaar die internationale bekendheid heeft gekregen met zijn reuzen Badeend. Het aardvarkenbeeld is 30 meter lang, negen meter hoog en 13 meter breed. Met trillende benen liep ik via de straat van het beest en ging ik op zijn buik zitten voor een foto.

6. Tuindorp Geitenkamp

Tijdens een wandeling kwamen we door de wijk Geitenkamp dat tussen 1920 en 1930 is gebouwd en is opgezet als tuindorp. Het is een karakteristieke woonwijk even bij de Arnhemse binnenstad. Je kunt met de Arnhemse trolleybus het tuindorp bereiken. Je wandelt dan door straten met kleine huizen met identieke deuren waar voortuinen rijkelijk zijn versierd.

huizen met groene deuren geitenkamp

Bijzonder mooi is het markplein met aan weerszijden winkels, restaurants en cafés. Je vindt er een poortgebouw dat is ontworpen door Jan Gratama. De architect is bekend van zijn creaties in Betondorp en de Transvaalbuurt in Amsterdam.

poort geitenkamp

7. Park Presikhaaf met het T-Huis

Een aantal van onze wandelingen eindigde bij het Park Presikhaaf. Te midden van de flats van Presikhaaf ligt het gelijknamige park. Het is echt een klim en klauterpark met de totempalen en de vlonderpaden.

park presikhaaf

In het park ligt een bijzonder drinklokaal,  het T-Huis. Het koepelgebouw stond ooit bij het Centraal Station van Arnhem. Bij de uitbreiding van het nieuwe station verdween deze koepel en nam een woningcoöperatie het monumentale pand over van de Nederlandse Spoorwegen Ze schonk het aan de wijk Presikhaaf.

t-huis park presikhaaf

8. Eusebiuskerk

“In meneer Wonka’s grote glazen lift. Samen met zijn ouders en grootouders -en meneer Wonka-vliegt Sjakie boven de stad op weg naar de chocoladefabriek waarvan hij de nieuwe eigenaar is”

Zo voelden we ons toen we een stap zette in de grote glazen lift om aan de top van de Eusebius kerk van Arnhem te komen. Op 73 meter hoogte konden we de Koepelkerk, de Rijn, het station van Arnhem en Nijmegen goed zien. Achter ons hoorden we het klokkenspel

Is het lang geleden, is het lang geleden 
Dat mijn hartje riep met z’n ding dinge dong 
Is het lang geleden, is het lang geleden 
In de zomerzon ging het bim bam bom 
Tikketak gingen uren, hoelang zou het duren 
Tikketikketak en dan bim bam bom 
Tikketak al die nachten bleef ik op je wachten 
Tikketikketak en toen bim bam bom  

spelen….

panorama arnhem

De Eusebiuskerk is de grootste en voornaamste protestantse kerk van Arnhem. Je kunt de kerk met een glazen lift, die dwars door de kerktoren gaat, bezoeken. Via een wenteltrap kun je nog naar een hoger uitzichtpunt. In verband met hoogtevrees durfde ik de klim met de wenteltrap niet aan. In 2018 opende twee glazen balkons.

9. Museum Bronbeek

In de woonwijk Paasberg ligt het Museum Bronbeek, een museum en verzorgingstehuis voor veteranen van het Nederlandse Leger en het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger. Onze wandelroute ging over het landgoed waar middenin het museum ligt. In het park waren diverse gedenkmonumenten.

bronbeek

In de herfst combineerden we het museumbezoek met een wandeling. In het museum hebben ze vaste en tijdelijke exposities. Op de eerste etage kom je door de zalen waar het verhaal van Indië wordt verteld. Het verhaal startte eind 16e eeuw en eindigde in de periode waar honderdduizenden naar Nederland verhuizen.  Indrukwekkend vond ik de kantoorinrichting met aan de wanden de namen van de geregistreerde Indische Nederlanders na de soevereiniteitsoverdracht.

bankje voor museum bronbeek

Voor hapje en een drankje kun je terecht bij het museumcafé of het naastgelegen ontmoetingscentrum Kumpulan (Indonesisch voor samenkomst) wat wij deden. Wij namen daar een drankje met spekkoek.

ontmoetingscentrum kumpulan

10. World Street Painting  

In de zomer organiseert World Street Painting een evenement waar internationale en nationale kunstenaars met straatkrijtjes fraaie kunstwerken op straat maken. Toen wij Arnhem bezochten waren de kunstwerken gelukkig nog zichtbaar. Als ik op één van de kunstwerken ging staan en Bart een foto maakte, kreeg het een 3D effect en leek het of ik onderdeel uitmaakte van het kunstwerk.

in de fles

Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem

Wil je de interessante kijkpunten combineren met een wandeling? Ga dan op pad voor een wandeling buiten de binnenstad van Arnhem. Onlangs verscheen deze fraaie wandelgids met negen afwisselende wandelingen. Wij liepen al drie routes uit deze gids: het Parkenpad, het Geitenpad en het Klarendalpad. Het is echt een aanrader! Kijk hier voor de wandelgids.

Heb je nog tips voor een verrassend bezoek aan Arnhem?

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Lammert de Vries schreef:

    En Landgoed Groot Warnsborn 🤗

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s