De Binckhorst Den Haag, wandelen langs industrieel erfgoed

Startpunt/eindpunt: Bink36 aan de Binckhorstlaan, aantal kilometers: 8, horeca onderweg: Mama Kelly, Capriole Café en McDonald’s Den Haag Binckhorst  

De afgelopen jaren hebben we al heel wat industrieel erfgoed gebieden bezocht. Zo wandelden we over het NDSM terrein in Amsterdam en de fabrieksterrein van de vroegere Prodentfabriek in Amersfoort. Dichtbij huis zit ook een industrieterrein, De Binckhorst, waar veel te zien en te beleven is. Ooit kocht ik een fietsroute van de Stichting Haags Industrieel Erfgoed bij de VVV Den Haag, die ook prima als wandelroute kunt gebruiken.

“Tip: maak de wandeling doordeweeks, want dan zijn de bedrijven open en is er van alles te beleven”

Bink 36

Bink36

Vanaf Den Haag Centraal hadden een aanlooproute om aan het begin van de wandeling bij het voormalig complex van PTT Post, Bink36, te komen. We wandelden langs het immense gebouw wat nu een bedrijfsverzamelgebouw is. Er zitten veel creatieve bedrijven in het vroegere Staatsbedrijf der Post Telegraaf en Telefonie. Op de bovenste verdieping van het markante gebouw zit in een heuse rooftopbar.

Bink Rooftop

Gasfabriek

We verlieten het terrein van Bink36 en liepen onder het spoor door en gingen het Trekvlietplein op. Achter de betonnen schotten was er voldoende bedrijvigheid. Al snel kwamen we bij de poort van het oude Gasfabriek terrein. Ooit zat hier de Tweede Gemeente Gasfabriek. Een aantal monumentale panden herinnert nog aan deze tijd. We liepen langs het oude portiers huisje gedecoreerd met de tegels van de firma Rozenburg en het mooie hekwerk en lantaarns.

Portierhuisje met tegels van de firma Rozenburg.jpg

Er was voldoende activiteit op het terrein. Het was inmiddels lunchpauze en de medewerkers van de Gemeentelijke Plantsoenendienst en de Reinigingsdienst gingen naar de kantine die sinds 2001 in het oude magazijn van de oude Gasfabriek is ondergebracht.

Gasfabriek terrein

De Vuilkathedraal

We liepen verder over het uitgestrekte terrein van de voormalige Gasfabriek. We kwamen bij een gigantisch gebouw dat me deed denken aan een groot sportcomplex. Het was de vuilopslag van het Afval en Energiebedrijf van de AVR. Het gebouw ontworpen door de architect Jan Brouwer wordt ook wel de vuilkathedraal genoemd.

Vuilkathedraal

Bij de vuilstort waren ook innovatieve manieren om afval te scheiden en te verzamelen zoals het project “Afval loont” waarbij je je afval gescheiden kunt inleveren in ruil voor geld.

Afval Loont

Laakhaven

We wandelden richting de Laakhaven waar we uitzicht hadden op de Laakmolen en het Laakhavenkantoor van de architect Adam Schadee. Tussen de bedrijventerreinen was een kleine jachthaven waar een man eenzaam aan de kade zat. We liepen weer terug naar de Binckhorstlaan waar we bij de McDonald’s een ijsje aten.

Laakhaven

Drukkerij Smulders en ANDO  

We staken de drukke Binckhorstlaan over waar het een af en aan rijden van vrachtverkeer was. We liepen de Mercuriusweg in waar het pand van de vroegere drukkerij Smulders werd gesloopt. Hier werd ooit reclame gedrukt en de verpakkingen voor de sigarettenfabriek Laurens. Aan het eind van de weg zat nog een drukkerij. De drukkerij ANDO gevestigd in een baby rose gebouw is bekend om museumcatalogi en bijzondere boekwerken.

Ando drukkerij

Jero Papierwarenfabriek

De Mercuriusweg ging over in de Komeetweg.

“Het bedrijfje Mood4food had wel op een ludieke manier van de straatnaam “Komeetweg” gebruik gemaakt.”

Kom eet weg

In één van de kleine bedrijfsloodsen zat ook de Jero Papierwarenfabriek. Het familiebedrijf perst al meer dan 100 jaar papieren fruit- en gebakschalen en schaaltjes voor kroketten en haring.

Jero Papierwarenfabriek

De deur van de loods stond open en bij de oude machines stonden stapels met papieren schalen. De bedrijfsleider Sandro Bruti zat op een stoel en maakte goudkleurige fruitschalen. Ik mocht even binnenkijken van de aardige meneer en hij vertelde me over de museumwaardige machines.

Binnen bij Jero Papierwarenfabriek

We wandelden verder en achter ons hoorden we het gekraai van een haan en daarna zagen we een bonte verzameling kippen met kuikens die tussen de bedrijven scharrelden.

Kippen op De Binckhorst

Oude en nieuwe bedrijven in de Wegastraat

Op de hoek van de Pegasusstraat met de Wegastraat zat het oude pand van de Nederlandsche Huistelefoon Maatschappij. In het gebouw waar nu een antiekhandel in zat, maakte men vroeger centrale klokinstallaties en voerden ze het onderhoud uit voor NS-klokken.

Repro van de Kamp

Veel van de vroegere bedrijfspanden in de Wegastraat stonden leeg of hadden plaatsgemaakt voor co-workspaces zoals de Werkfabriek, die in de voormalige printfabriek zat. Ook zaten er nog bedrijven van weleer. Zo zagen we het grafische bedrijf Repro van Kamp, dat er al decennia zit .

Opvanghuis Leger des Heils

We wandelden langs de opvang van het Leger des Heils dat op De Binckhorst een aantal locaties heeft.

Begraafplaats St. Barbara

Naast de opvang zat de begraafplaats St. Barbara. Ik vond het een opvallende plek zo tussen de opvang en de bedrijven in. De entree van de laatste rustplaats was een fraaie verschijning. Architect Nicolaas Molenaar maakte het ontwerp voor deze katholieke begraafplaats. Op deze plek liggen veel woonwagenbewoners begraven.

Begraafplaats St Barbara

Even gingen we door het toegangshek en zagen we de nieuwe kapel achterin. Het was een oase van rust op dit kerkhof. Er waren enkele bezoekers en medewerkers van de begraafplaats. We verlieten de rust en liepen weer de drukte in.

Binckhorsthaven  

De kleine bedrijven maakten plaats voor grote. Zo kwamen we langs het indrukwekkende terrein van de betoncentrale bij De Binckhorst. De grondstoffen voor het bedrijf werden per schip aangevoerd.

Binckhorsthaven

Bij de haven konden we het immense gebied met kraanbaan voor het laden en het lossen nog beter aanschouwen. Aan de andere kant van de haven zagen we het terras van bierbrouwer Kompaan.

Bierbrouwer Kompaan

De Caballero Fabriek

We wandelden richting De Caballero Fabriek (CABFAB), een bedrijfsverzamelgebouw waar vroeger de sigarettenfabriek van Laurens in zat. Van 1953 tot 1995 werden in dit pand sigaretten onder verschillende merknamen gemaakt. De Caballerosigaret was één van de bekende merken, die ze produceerden. Vanaf 2006 is het ontwikkeld tot multifunctioneel bedrijfsverzamelgebouw

Caballero Fabriek

We liepen even om het gebouw heen en kwamen langs het voormalig Ketelhuis van de fabriek waar nu het restaurant Mama Kelly in zit.

Mama Kelly

We blikten even binnen in de CABFAB waar de fabriekshallen waren getransformeerd tot ruimtes voor bedrijven. Overal hingen foto’s van de vroegere sigarettenfabriek.  We kochten wat te drinken bij het bedrijfsrestaurant waar een oude foto hing van de kantine met fabrieksmedewerkers van Laurens.

“Voor het hek van de Caballero Fabriek zagen we een verrassende creatie de “High Tea Table” van Daan den Houter. Je kunt deze uitvergrote picknicktafel huren of kopen”

High Tea Table

We gingen terug naar de Saturnusstraat waar op nummer 15-17 de Verffabriek De Vos & Zonen zat. Al meer dan 100 jaar bestaat dit Haagse bedrijf.

Verffabriek H. de Vos & Zonen

KPN hoofdkwartier en Internationaal Strafhof

We wandelden langs de rode gebouwen van het hoofdkwartier van de KPN. Aan het eind van de straat zagen we het witte gebouw de Haagse Arc waar nu het Internationaal Strafhof in zit. Ooit bezocht ik dit gebouw tijdens de Haagse Internationale Dag, waar je bij diverse internationale organisaties een kijkje in de keuken kunt krijgen.

Internationaal Strafhof

Even liepen we tussen de gebouwen van KPN, die momenteel deels worden omgebouwd tot luxe appartementen. Het was net een bouwterrein met allerlei bouwmaterialen en rondwandelende bouwvakkers.

KPN Hoofdkwartier

De zon brak tussen de wolken door en warmde de stad behoorlijk op. We wandelden weer richting de Binckhorstlaan, die een rode draad vormde van onze wandeling.

Gered Gereedschap

We vervolgden onze route en kwamen over de Binckhorstbrug met een opvallend brugwachtershuisje. Vanaf daar wandelden we naar de Jupiterkade waar in de wit groene containers in de vorm van Zaanse huisjes statushouders waren gevestigd.

Gered Gereedschap

Aan de Junostraat zat een opvallende stichting “Stichting Gered Gereedschap”. Deze organisatie zamelt gereedschap in en knapt deze op voor technische scholen en startende ondernemers in ontwikkelingslanden.

Binck Twins

We hadden het laatste deel van de route ingezet en liepen wederom langs de Binckhorstlaan. Op één van de panden stond een opvallend duo de “Binck Twins” van de Nederlandse realistische beeldhouwer Berry Holslag. Zij maakt veel kleurrijke keramische figuren waar veel van de exemplaren in Den Haag en omgeving terug te vinden zijn.

De Binckhorst Den Haag, wandelen langs industrieel erfgoed

Fokker Terminal

Even daarnaast kwamen we langs de Fokker Terminal, dat nu een congres- en evenementenruimte is. Vroeger zat hier de A. Fokkerschool, de opleiding in luchtvaarttechniek. Ook is het café-restaurant Capriole Café gevestigd in het pand aan de Fokkerhaven.

Fokker Terminal

Kasteel De Binckhorst

De meest opmerkelijke plek van De Binckhorst hadden we tot het laatst bewaard. Achter een gebouw dat half gesloopt was, lag het Kasteel De Binckhorst uit de 17e eeuw. Het landgoed heeft vele kostgangers gehad en tegenwoordig is het kasteel, een privékliniek van Bergman Clinics.

Kasteel De Binckhorst

We liepen even over het terrein en kwamen de tuinman tegen die er niet rouwig om was, dat het foeilelijke poortgebouw dat voor de entree van het kasteel stond, nu wordt gesloopt.

Toren Kasteel De Binckhorst

Wandelroute

Wil je deze verrassende route langs Industrieel erfgoed bij het De Binckhorst ook eens lopen of fietsen? Ga dan naar de VVV Den Haag en vraag naar het boekje “Industriegebied De Binckhorst, een route langs industrieel erfgoed” van Marco van Baalen en Koos Havelaar. Het is uitgebracht door de Stichting Haags Industrieel Erfgoed (SHIE) en Haags Historisch Museum. Het is een gids met veel interessante achtergrondinformatie die ik ook als input heb gebruikt voor mijn blog. Er is ook een audiotour van De Binckhorst. Kijk hier voor de informatie over deze tour en kijk hier voor meer info over SHIE die meer fraaie publicaties en routes heeft uitgebracht.

Kleine haven

Volg me ook via FacebookInstagram en Twitter

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. camperroutes schreef:

  Erg leuk dit, Vera. Vooral voor een ouwe Hagenaar, wiens vader in dit gebied werkte, bij Van der Heem, producent van o.a. Erres radio’s en tv’s. Van het enorme gebouw dat hemelsbreed zo’n beetje op het terrein van het nieuwe KPN gebouw moet hebben gestaan, is helaas niets terug te vinden. Het werd gesloopt voordat mensen gingen beseffen hoe mooi industreei erfgoed kan zijn.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Leuk om te lezen dat dit gebied herkenbaar is ook door waardevolle herinneringen. In het boekje stond inderdaad over de producent Van der Heem. Fijne dag. Groeten, Vera

   Like

 2. Wat leuk dat je in Den Haag op pad bent geweest en tof dat je naar binnen bent gestapt bij Jero Papierwarenfabriek. Sandro is mijn buurman.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Henriette, wat leuk dat je het bedrijf van jouw buurman in mijn blog terug las! Het is een verrassend gebied om te wandelen. Groeten Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s