Gorinchem, Woudrichem en Loevestein, wandelen in de Vestingdriehoek

Startpunt/eindpunt: station Gorinchem, aantal kilometers: 11, horeca onderweg: Brasserie Boven de Rivieren

Ken je de schilderachtige stadjes zoals Gorinchem en Woudrichem  van de Vestingdriehoek al? Met een wandeling uit de gids “Wandelen door oneindig laagland” van Rob Wolfs en Ad Snelderwaard kun je deze plaatsen mooi combineren. 

Kanonnen vestingwal Gorinchem

Met de trein vertrekken we naar Gorinchem waar de wandelroute start. Niet alleen lopend leggen we met deze route een aantal kilometers af, maar ook op het water leggen we de nodige kilometers af.

Wandelen over de vestingwal bij Gorinchem

De wandeling begint bij station Gorinchem waar we vrijwel direct de vestingmuur beklimmen. Een tijd lang lopen we over deze vestingwallen uit de 16e eeuw.

De stadsmuren van Gorinchem zijn in de 16e eeuw vervangen door vestingwallen met bastions. Gorinchem is daarmee de grootste vesting nog in oude staat.

We wandelen onder platanen en kastanjebomen.

Vestingwal Gorinchem

Een vrouw met twee honden en een wandelaarbegroeten ons vriendelijk. We komen langs oude kruitopslagplaatsen en twee korenmolens Molen Nooit Volmaakt en Molen de Hoop.

Historische haven Gorinchem

Bij een kleine historische haven verlaten we even de verdedigingswerken om daarna de route over de vestingwallen weer te vervolgen. Voor de molen de Hoop nemen we het grasachtig pad richting de rivier. We hebben een prachtig zicht op de molen en de Dalempoort.

Molen de Hoop

We lopen onder de oude Burchtpoort door. In de verte zien we de veerboot naar Sleeuwijk die over een kwartier zou gaan. We wijken even van de wandelroute af om de pont te halen die maar één keer in het uur gaat.

Dalempoort

Met Riveer van Gorinchem naar Sleeuwijk

We hebben thuis al een dagkaart gekocht voor de veerdienst. Om kwart voor één vertrekken we met een kleine veerboot naar de overkant naar Sleeuwijk. Zo’n boottochtje geeft me echt een vakantiegevoel.

Veer van Gorinchem naar Sleeuwijk

Met de wind door mijn haren zit ik te genieten aan boord. De Dalempoort en de molen de Hoop worden  steeds kleiner. Het is een komen en gaan van zwaluwen op het water. Ze vliegen richting het water om vliegensvlug insecten te vangen. Na een kwartier varen komen we aan wal bij Sleeuwijk. De volgende passagiers staan alweer klaar voor de tocht terug.

“Voor de veer tussen de verschillende plaatsen Sleeuwijk, Woudrichem, Fort Vuren en Slot Loevestein kun je online een dagkaart kopen. De veerdienst en de tickets zijn dan direct zichtbaar via de Riveer app die je op je telefoon kunt downloaden. Kijk hier voor meer informatie”

Luxe appeltaart bij Brasserie Boven de Rivieren  

We hebben nog geen koffie gedronken en strijken neer voor een kop koffie en iets lekkers bij Brasserie Boven de Rivieren, die vlakbij de aanlegsteiger van de veerboot ligt. We gaan zitten aan één van de tafels van deze luxe brasserie en bestellen een cappuccino, koffie en appeltaart met slagroom.

Brasserie Boven de Rivieren

De eerste gasten schuiven aan voor de lunch. Al snel stond een punt appeltaart met een fraai gedecoreerde toef slagroom met chocoladesnip voor onze neus. Wat is dat smullen na onze eerste wandelkilometers en vaartochtje.

Appeltaart met slagroom

Struinen over de Groesplaat

Vanaf de Brasserie wandelen we het natuurgebied de Groesplaat in. Door de hoge temperaturen en de geringe neerslag zijn de paden droog en zanderig. We lopen richting het water.

Groesplaat

We zien een vrouw met een Mechelse herder. De mevrouw haalt prikkelbolletjes uit de vacht van de hond. De herder vindt dit niet al te fijn en maakt aanstalten om verder te gaan. In de Boven Merwede staan vissers in het water. Een groot container schip vaart langzaam langs.

Vissers in het water

We wandelen door een klein bosje waar het even klimmen en klauteren is door een aantal omgevallen bomen. We lopen weer van de rivier af en gaan richting de vogelkijkhut ’t Vinkennestje. Even klimmen we naar boven om vogels te spotten. Niet veel meer dan een paar krijsende koksmeeuwtjes zien we helaas niet.

Dijk naar Woudrichem

Wandelen door het ministadje Woudrichem

Al snel komen we bij het Brabantse vestingstadje Woudrichem of Woerkum. We wandelen nog even van de dijk naar het ministadje af en gaan nog éénmaal door een natuurgebied. Uiteindelijk komen we uit bij een klein openluchtmuseum, het Visserijmuseum Woudrichem.

Visserijmuseum

Achter het museum ligt de vesting van het schattige Woudrichem. Onze wandeling gaat over de vestingwal, maar wij willen ook het stadje even kort bekijken. We struinen door de oude straatjes waar de tijd heeft stilgestaan.

Woudrichem

Het terras voor de ijssalon zit vol met dagjesmensen, die net als wij dit pareltje willen bekijken. We vervolgen onze route over de wal waarna we uitkomen bij de voetveer richting Slot Loevestein.

“Woudrichem is niet alleen bekend als vestingstad, maar was ook het decor van SBS6 serie Dokter Tinus. De serie is inmiddels gestopt, maar er is nog wel een speciale Dokter Tinus wandelroute langs alle plekken van de serie.”

Veer naar Slot Loevestein

“Heen motte betale en weer weer”

Als we bij de aanlegsteiger van de voetveer komen vaart het motorbootje met fietsers en wandelaars net naar de overkant. Het is geen probleem, omdat de veer tussen 12.30 en 17.30 continue vaart. Samen met een oude meneer op een fiets varen we naar de overkant richting Slot Loevestein. De schipper heeft gezelschap van zijn Kooikerhondje.

Schippershondje

“De voetveer tussen Woudrichem en Slot Loevestein maakt geen onderdeel uit van de Riveerdienst. Er geldt een aparte dienstregeling en aparte tarieven. Kijk hier voor meer informatie.”

Heen en weer van Woudrichem naar Slot Loevestein

Slot Loevestein en de ontsnapping van Hugo de Groot

Vanaf de veer is het nog een klein eindje wandelen naar Slot Loevestein. Achter de bomen zien we de torens van het slot. Op de route naar het kasteel komen we nog langs een groep IJslandse merries. Twee van de paarden zijn nieuwsgierig en staan aan de andere kant van het hek. De paarden achter het hek hebben veulens.

Przewalskipaard met veulen

We hebben een klein uur om het Slot Loevestein te bezoeken voordat de veer richting Gorinchem gaat. Op het binnenplein voor het kasteel is een verkleedpartij van kinderen. Voor het kasteel staat een bruidsauto. De bruidsgasten komen net over de ophaalbrug lopen. We maken een rondgang in het kasteel. Overal zijn er activiteiten rondom de ontsnapping van Hugo de Groot. Er vindt een toneelstuk plaats waar een klein jongetje in een boekenkist ligt.

Slot Loevestein

“De historicus, jurist, advocaat en theoloog Hugo de Groot zat sinds 1619 gevangen in Slot Loevestein. Op 22 maart 1621 ontsnapte hij spectaculair door zich te verstoppen in een boekenkist. In het Rijksmuseum in Amsterdam, in het Museum Het Prinsenhof in Delft en in Slot Loevestein staat een boekenkist die mogelijk voor de ontsnapping is gebruikt.”

Ophaalbrug Slot Loevestein

Na ongeveer een uur staan we weer buiten om de veerpont van Slot Loevestein naar Gorinchem te pakken. Vanaf de boot zien we nog de IJslandse paarden in het water en het stadsgezicht van Woudrichem.

Przewalskipaarden in het water

Wandelroute

Wil jij deze bijzondere wandeling in de Vestingdriehoek ook maken? Kijk hier voor de wandelroute en hier voor meer informatie over de wandelgids “Wandelen door oneindig laagland”. In deze gids vind je nog meer fraaie dagtochten bij de grote rivieren.  

Wandelen door oneindig laagland

Volg me ook via 

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Villasappho schreef:

  Prachtige omgeving en het Riveer is echt fijn. Leuk verslag fijn om weer eens iets over die omgeving te lezen.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Zeker mooie omgeving! Geeft echt zo’n vakantiegevoel met de pontjes. Echt een plek om nog eens terug te gaan. Groeten Vera

   Like

 2. Stien den Braber schreef:

  Mooie wandeling,ik ben gek op veerpontjes. groetjes, Stien

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Stien, dank je wel. Veerpontjes maken een wandeling extra leuk. Groeten Vera

   Like

 3. estherverwimp schreef:

  Wat een mooie route. Ik zet hem op mijn lijstje! 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Esther, zeker de moeite waard! Fijne dag.

   Like

 4. Gerritje schreef:

  Superfijn dit verslag!

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dank je wel! Prachtige wandeling was het. Groeten Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s