Wandelen en borrelen in het Flevopark Amsterdam

Bloemen staan nu volop in bloei en de bomen staan mooi in het blad. Graag wandelen we in deze tijd van het jaar door parken. Zo maakten we vorig jaar een wandeling door het Flevopark in Amsterdam. Een park met een rijke geschiedenis. We kwamen er door met de route “Van haveneiland naar stationseiland” uit de wandelbundel “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam” van Alex Buis. Een afwisselende wandeling door de nieuwbouw van IJburg en de twintigste -eeuwse Indische Buurt.

Flevopark

Flevopark, een initiatief van Jac. P. Thijsse

Kort wandelden we over de Diemerzeedijk waar we al snel in het fraaie Flevopark kwamen. De natuurkenner Jac. P. Thijsse kwam met het initiatief voor het park tussen het Nieuwe Diep en de Joodse begraafplaats. In 1928 begon men met de aanleg van het park en in 1943 kreeg het de naam Flevopark.

“Jac. P. Thijsse was een Nederlandse onderwijzer, schrijver en natuurbeschermer. Hij is bij grote groepen mensen bekend door zijn Verkadealbums. Vorig jaar bracht Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig de wandelgids “Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse” geïnspireerd door de gebieden die Thijsse zo mooi beschreef in zijn Verkadealbums”

Daslook

We liepen over de slingerpaden onder de bomen. Ik rook een uiengeur. Het kwam door de daslook die in overvloed aanwezig was. Deze plant met zijn ovale bladeren en witte bloemetjes gaf het park een sprookjesachtige en magische sfeer.

Overal daslook

“Daslook is een plant uit de lookfamilie en bloeit van april tot juni. Je kunt de bladeren van de plant eten en verwerken in salade of soep. Ook maakt men er kaas van. Blogster Stien van Stiensbuitenblog schreef een blog over deze uienbloem”

Daslook

Proeflokaal ’t Nieuwe Diep

Op een idyllische plek midden in het park lag een oud gemaal dat diende om vroeger de Oetewaler Polder droog te houden. Het gemaal is niet meer in gebruik en nu is er een distilleerderij in gevestigd. Proeflokaal ’t Nieuwe Diep zoals het heet, had nog maar net zijn deuren geopend, toen we er langskwamen.

Proeflokaal 't Nieuwe Diep

De eigenaar begroette ons vriendelijk. Uiteraard gingen wij hier iets proeven. Bart nam de likeur Juffertje in het Groen, een likeur van sinaasappel en vanille gekleurd met pistachegroen.

Juffertje in het Groen

Ik nam de sinaasappellikeur. Met de handen op de rug dronken we het jeneverglaasje, dat tot de rand toe gevuld was, leeg. We combineerde de likeur met een kaasplankje. Buiten nipte een aantal toeristen aan hun glaasje.

Borrelen bij Proeflokaal 't Nieuwe Diep

Joodse begraafplaats Zeeburg

Net toen we het park wilden uitlopen zag ik een bord met “Joodse begraafplaats Zeeburg”. Van 1714 tot 1914 was hier een begraafplaats voor joden. Het is de grootste Joodse rustplaats van West-Europa.

Joodse begraafplaats Zeeburg

Nu is deze niet meer in gebruik, maar alleen voor publiek toegankelijk op open dagen. Op de website van de Stichting Eerherstel Joodse Begraafplaats Zeeburg staat meer informatie over de open dagen, maar ook veel achtergrondinformatie en geschiedenis.

De Hekkepoort

Via de oude toegangspoort wandelden we dit park met een rijke geschiedenis uit. De poort is uit 1770 en stond ooit bij de stadsgrens bij de Muiderpoort.

Hekkepoort

Wandelroute

Wil je ook eens in dit fraaie park wandelen? Kijk hier voor meer informatie voor de wandelroute. Wil je meer wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam? Bekijk hier de wandelgids.

Bloesem

Volg me ook via FacebookInstagram en Twitter

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. estherverwimp schreef:

  Prachtige foto’s!

  Geliked door 1 persoon

 2. verawandelt schreef:

  Hoi Esther, dank je wel! Fijn weekend. Groeten Vera

  Like

 3. JaJo-fotografie schreef:

  Wat een leuke wandeling Vera, heerlijk ook een borreltje onderweg. Prachtig park om te wandelen lijkt mij.

  Daslook, dat had ik in de tuin dus. 🤔 Ik ga even Stien haar blog lezen. Ik heb he weggegooid. Waarschijnlijk heb ik daar straks spijt van.

  Groet Jeanine.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Hoi Jeanine, was zeker een mooie wandeling en ook leuk om zo midden in het park de distilleerderij tegen te komen. Groeten Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s