Wandelmarathon Leiden

Startpunt/eindpunt: Pieterskerk Leiden, aantal kilometer: 21, horeca onderweg: diverse mogelijkheden in Zoeterwoude, Leiderdorp en Leiden

Voor het eerst dit jaar was er naast de marathon van Leiden ook een wandelvariant. De wandelaar wandelde een dag voor de marathon hetzelfde parcours als de hardlopers. We liepen met een groepje de halve marathon, die startte bij de Pieterskerk in Leiden en door pittoreske plaatsjes als Zoeterwoude, Hazerswoude en Leiderdorp kwam.

Leiden Marathon

Start bij de Pieterskerk

We verzamelden bij de trappen van het stadhuis van Leiden. Vanaf daar wandelden via de smalle straatjes naar de Pieterskerk, waar we ons startbewijs konden gaan ophalen.

Het was gezellig druk in dit negenhonderd jaar oude rijksmonument. Aan de randen van de kerk stonden tafels waar de wandelaars en de hardlopers voor de volgende dag hun startbewijzen konden ophalen. Ook stonden er kraampjes waar je wandel- en hardloopkleding kon krijgen. Bij ons startnummer en de routebeschrijving kregen we ook een goodiebag met een wegwerpponcho en een opvouwbare bidon. De regenponcho kon ik meteen opbergen, omdat de weerstatistieken 28 graden aangaven zonder een drupje regen.

Pieterskerk

Om 12.00 precies werd het startschot gegeven voor de wandelaars van de halve marathon. De hele marathon was al eerder begonnen. We wandelden onder het startbord door en kregen nog een high five van de sponsor van de marathon “Ton van Bemmelen Sports”. In een colonne liepen we het Pieterskerkplein af en wandelden we door de altijd gezellige Doezastraat. Uit de speakers klonk beatmuziek en de winkeliers hadden hun waar buiten uitgestald. Bij de Lammenschansweg wandelden we langzaam de sleutelstad uit.

Welkom in Zoeterwoude.jpg

Zoeterwoude

Met een spandoek werden we verwelkomd in Zoeterwoude. De route voer ons langs de schilderachtige bruggetjes en landhuizen van het dorp. De eerste stempelpost en toiletstop was bij café de Meester.

Schilderachtige Zoeterwoude

Even pauzeerden we hier en vulden we onze flesjes bij met koel water. Door de stop liepen we niet meer in een sliert van wandelaars. We wandelden het vriendelijke dorp uit en liepen het agrarische gebied in.

Op naar Hazerswoude

We volgden een lange weg langs weilanden met koeien. Het was hier wel even peentjes zweten met de zon pal boven ons. Ik liep een tijd lang in de voorhoede van ons groepje. Een tijd lang liepen we deze asfalt weg.

Schapen

We kwamen langs een wei met schapen met lammeren en een weide met paarden. In de verte zagen we de fabriek van bierbrouwer Heineken. Bij een molenstomp was weer aan verkoelend water gedacht en konden we met een tuinslang onze flesjes vullen.

Water bij de Molenstomp

Hazerswoude-Rijndijk  

We wandelden door het dorp waar buurtbewoners bezig waren met de voorbereidingen voor een buurtfeest. Door het warme weer was het belangrijk om voldoende te eten en te drinken en te pauzeren. Bij een bankje even voor de volgende stempelpost bouwden we weer een pauze in. We groetten wandelaars die langskwamen. Opvallend veel vrouwen deden mee aan dit wandelevenement.

Hazerswoude

De volgende stempelpost was bij de sportzaak van de “Ton van Bemmelen Sports” op een klein industrieterrein. Voor de wandelaars schonk men koffie, thee en water. We hadden net al een stop gehad, zodat een aantal van ons wat koffie en thee nam en we verder wandelden richting het pontje over de Oude Rijn. Er stond een rij met wandelaars te wachten voor het veerbootje. We moesten nog één boot wachten voordat we over konden varen.

Pontje over de Oude Rijn

Vanaf hier liepen we over een smal pad langs de Oude Rijn. Op het water voeren veel pleziervaartuigen. Doordat we in een grote groep het water werden overgezet liepen we hier een tijdje achter elkaar aan. Het was hier niet altijd even gemakkelijk wandelen, omdat ook fietsers ons passeerden.

Smal pad langs de Rijn

Leiderdorp

We liepen over een ophaalbruggetje en door de Hoofdstraat van Leiderdorp. Ik had zelf weleens aan de rand van Leiderdorp gelopen, maar had me nog nooit begeven in de pittoreske straatjes van de buurgemeente van Leiden.

Ophaalbrug Leiderdorp

In een woonwijk had de organisatie weer gedacht aan de catering en kregen we een kopje bouillon. Ook was aan een sproeier voor enige verfrissing gedacht. De volgende stempelpost was bij De Hollandsche Tuyn in het oudste gedeelte van Leiderdorp. Het was gezellig druk voor de deur van het café. Het was een mengeling van wandelaars en stamgasten.

Leiderdorp

We stempelden onze kaart en begonnen aan het laatste deel van onze route. Bij een winkelcentrum konden we de ijssalon niet zomaar voorbij lopen. We konden nog tot tien uur in de avond finishen, zodat we hier ook nog even een stop maakten. Een man en een vrouw met drie goldendoodles en één labradoodle gaven hun honden ook een ijsje. De ijsjes verdwenen in één hap in de bek van de krullende viervoeters.

Leiden

Met rasse schreden naderden we Leiden. We wandelden nog even door een woonwijk totdat we de singels van Leiden bereikten. Het was een stuk warmer in de stad. De stenen straalden warmte af en we misten het koele briesje wat we eerder die dag hadden gehad. Bij de Morspoort was onze laatste stempelpost.

Galgewater

We maakten nog een fraai ommetje door het historische centrum en we passeerden Molen De Put aan het Galgewater en wandelden over de Rembrandtbrug. We struinden over de grachten en finishten weer bij de Pieterskerk waar we een medaille omgehangen kregen. Op het plein streken we nog even neer voor een verkoelend biertje of frisje. Achter ons kwamen de wandelaars van de halve en de hele marathon langzaam binnen.

IMG_1466

Wil je meer weten over de Wandelmarathon van Leiden? Kijk hier voor meer informatie.

Volg me ook via FacebookInstagram en Twitter

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Villasappho schreef:

  Wat een prachtige omgeving je kan vast je hart ophalen zag overal borden van wandeltochten.

  Geliked door 1 persoon

 2. AnneMarie schreef:

  Lijkt me een prachtige wandeling. Moet ik onthouden want dat zal volgend jaar vast weer gaan gebeuren op deze manier.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag AnneMarie, zeker leuk om te houden!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s