Wandelen over de rode loper van Amsterdam

De decembermaand was net gestart en we gingen als toerist in eigen land op pad in onze eigen hoofdstad. Het afgelopen jaar hadden we veel wandelingen gelopen uit de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam”, maar dit keer maakten we een wandeling door de binnenstad.

De hoofdstad is de laatste jaren erg opgeknapt. Zo is het Damrak onderhanden genomen en is het Rokin getransformeerd naar een chique avenue.

Damrak en Beurspassage

Vanaf het station wandelden over het Damrak. We hoorden het geratel van rolkoffers en bij het stoplicht werden we omringd door toeristen met reiskistjes op wielen.

Bij de Beurspassage stopten we even voor een foto. De nieuwe onderdoorgang was een kunstwerk op zich met het met mozaïek ingelegde plafond en de met Terazzowerk bedekte tegelvloer. De kroonluchters gaven de doorgang een magische sfeer evenals de met glas en lood objecten aan de muren. Het was elf uur ’s morgens en we waren zeker al te porren voor een overheerlijk slagroomijsje van banketbakker Van der Linden aan de Nieuwendijk. Het meisje aan de toonbank vertelde ons dat het ijs pas vanaf half één werd geserveerd. We liepen richting de Dam waar het nog dun bezaaid was met dagjesmensen.

Pieten in de Bijenkorf

We wandelden langs de in lichtjes gehulde Bijenkorf. Uit de luidsprekers hoorden we de muziek van “Santa Claus Is Coming To Town”. We stapten het luxe warenhuis binnen en liepen langs de Michael Kors tassen en de Chanel parfums. Het was een mengeling van Sinterklaas- en kerstversiering. De zilveren pieten hesen zich met de pakjes van boven naar beneden.

Rokin en Oude Turfmarkt

De boekwinkel Scheltema aan het Rokin was nog niet over op de kerstversiering. De pui van het nieuwe pand was nog versierd met sinterklaasmijters. We struinden even rond in dit boekenhuis waar voor elk wat wils was.

Scheltema

De nieuwe bronzen fontein van Mark Manders was omringd door hoogwerkers en daardoor moeilijk om goed op de kiek te zetten. We liepen verder over de wandelpromenade van het Rokin. De terrassen waren met het koude weer niet bezet. Het gebied rondom het archeologie museum, Allard Pierson Museum, lag er tevens fraai bij.

Op veel bankjes aan de Oude Turfmarkt zaten wandelaars. Bij de Munt, waar in het voormalige wachthuis munt werd geslagen, vervolgden we onze wandelroute over de Vijzelstraat met het Stadsarchief.

Vijzelstraat en Vijzelgracht

Vlakbij het Stadsarchief lag het fotomuseum. In een grachtenpand aan de Keizersgracht was het Foam gevestigd. We liepen veel trappen op om in verschillende tentoonstellingsruimtes exposities te bekijken zoals “The Following is a True Story”. Een tentoonstelling over een reeks foto’s die tezamen een verhaallijn vormen over een naïeve jongen op zoek naar geluk. We zigzagden door het smalle gebouw en op de bovenste verdieping was nog een ruimte waar je foto’s kon kopen.

Foam

We liepen verder over de Vijzelstraat die overging in de Vijzelgracht. We wandelden langs Patisserie Holtkamp. Dat echt een begrip is in Amsterdam. Voor de kleine banketbakkerswinkel stond een rij zoetekauwen.

Holtkamp

Ferdinand Bolstraat en Albert Cuypmarkt

We staken de altijd drukke Stadhouderskade over met op de hoek de Heineken Experience. Bij de Ferdinand Bolstraat kwamen we een andere winkel voor lekkerbekken tegen. Bij De Taart van m’n tante kon je de meest feestelijke taarten krijgen.

De taart van mijn tante

We hadden honger gekregen en bij Eetcafé Moos achter één van de kramen van de Albert Cuypmarkt streken we neer. Er heerste een authentieke Amsterdamse sfeer in dit café-restaurant. We aten we een broodje tartaar met ei en ui en een broodje pekelvlees. Uiteraard kon een glas melk niet ontbreken.

De Amstel

Via de Jan Steenstraat kwamen we bij de Amstel. Het zonnetje scheen in het water en we konden mooie sfeerplaatjes schieten. We staken de rivier over en aan de ene kant zagen we de torens bij het Amstelstation en aan de andere kant het Amstelhotel dat in de steigers stond.

Bij de Weesperzijde kwamen we langs de Ysbreeker. Het café-restaurant uit 1702 is vernoemd naar de ijsbreker die er van 1702 tot 1860 voor de deur lag.

De Ysbreeker

We liepen even van de Amstel af en staken bij het Amstel Hotel weer de Amstel over. Nu hadden we uitzicht op theater Carré en vanaf de Magere Brug konden we goed foto’s maken van de Stopera: het Stadhuis en de Opera van Amsterdam.

Stopera

Rembrandtplein en Tuschinski

Op de route terug naar het station deden we nog een aantal toeristische hoogtepunten aan zoals het Rembrandtplein dat nu was omringd met kraampjes waar je allerlei lekkernijen en snuisterijen kon kopen. Aan de Reguliersbreestraat zagen we de beroemde bioscoop Tuschinski in Artdecostijl.

Rembrandtplein

Alle duiven op de dam, sjalalalie sjalalala

We wandelden naar de Dam door de drukke Kalverstraat waar veel mensen nog hun laatste inkopen deden voor Sinterklaas. De Dam was inmiddels bezaaid met toeristen en duiven. De duiven zaten op en om de mensen heen. Een meisje werd helemaal belaagd door de beestjes.

Alle duiven op de dam

We sloten een geslaagd dagje Amsterdam af met een overheerlijk slagroomijsje bij Van der Linden.

Volg me ook via Facebook, Instagram en Twitter 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s