Feest van Licht

Traditioneel ondernemen we samen met een aantal vrienden een winterse activiteit. Een aantal keer gingen we naar de Winterefteling. We bezochten het Winterstation van het Spoorwegmuseum in Utrecht en de winteractiviteiten in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Dit keer maakten we een uitstapje naar Museumpark Orientalis Heilig Land Stichting bij Nijmegen waar ze het Feest van Licht organiseerde. 

Feest van Licht

We gingen 2000 jaar terug in de tijd en volgden het kerstverhaal en wandelden langs de diverse plekken in het park.

De heenreis was een reis op zich

We hadden om twaalf uur op Nijmegen centraal afgesproken, zodat we met Stadsbus 5 naar het museumpark gingen. Door een seinstoring en defecte trein kwamen we uiteindelijk drie uur later aan op de plaats van bestemming. Inmiddels waren we alle grote Brabantse steden aangedaan en waren we omgereisd via Breda, Eindhoven en Den Bosch om uiteindelijk in Nijmegen aan te komen. Om drie uur stapten we het museumpark binnen. Ik had nog tien procent batterij van mijn telefoon over en dat was nog net genoeg om de anderen te vinden in het museum.

Wandelen langs het kerstverhaal

De ingang van het park was sfeervol aangekleed. Vooraan stond een oliebollenkraam en een rij met versierde kerstbomen. Je kon je als herder verkleden met een echte herdersstaf en doek. We vonden de rest bij het dorp Beth Juda.

Marshmallows opwarmen

Kinderen warmden bij een kampvuur marshmallows op. In de huisjes bij het Joodse dorp kon je konijnen, schaapjes en cavia’s knuffelen of kaarsen kopen van de ambachtelijke kaarsenmakerij “De Tonkerij” uit Klarenbeek.

Dieren knuffelen

We wandelden naar het Herdersveld waar Walliser Schwarznase schapen lagen. De Zwitserse schapen met hun zwarte kop en zwarte oren hadden een kleintje naast hun liggen.

Zwitserse schapen

We keken even binnen bij de geboortegrot waar de kribbe met het kindeke Jezus was nagebootst.

Kribbe

Bij Karavanserai verkleedden we ons als één van de drie koningen en maakten we een Koningsselfie. Midden in de Oosterse herberg stond een traditionele ronde tent, een yurt, waar je thee kon drinken.

Buiten het Oriëntaalse logement kon je warme chocolademelk en Glühwein krijgen. Het begon te schemeren en het park zag er nog sfeervoller uit met de lampjes en rode lampionnen.

In de Romeinse herberg streken we even neer. Het was warm en behaaglijk binnen in het Romeinse verblijf. Buiten knetterde het hout in de vuurkorf.

Om het haardvuur

We wandelden terug naar de uitgang van het park en struinden langs sfeervolle chaletjes waar diverse kunstenaars hun werken tentoonstelden. Het was inmiddels donker geworden en het Binnenmuseum was prachtig verlicht met een grote kerstster op het dak. Op de binnenplaats stond een immense kerstboom.

Binnenmuseum

We hoorden “Hava nagila hava”. In het museum dansten mensen in een kring op de Hebreeuwse dansmuziek. In een zijvleugel van het museum stonden diverse kerststallen uitgestald. Vlakbij de uitgang gingen we nog naar binnen bij het café Boom waar een miniatuur kermis te zien was.

Miniatuur kermis

Binnen werden poffertjes gebakken en kon je terecht voor een warme chocolademelk of een kop koffie. Het was bijna sluitingstijd en voldaan wandelden we het openluchtmuseum uit.

We hadden nog geen avondeten besproken, maar tien minuten later zaten we aan tafel bij het Hotel Restaurant Konbanwa, waar we genoten van overheerlijke Japanse sushi en grillhapjes en niet te vergeten van het toetjesbuffet.

Museumpark Orientalis

Wil je ook je ook een keer de kleurrijke wereld van het jodendom, christendom en de islam beleven? Kijk hier voor meer informatie over het museum.

Volg me ook via Facebook, Instagram en Twitter 

 

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s