Zaanse Schans en Zaans Museum, wandelen in het landschap van Verkade

Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig heeft een fraaie wandelgids “Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse” van de routemaker Rob Wolfs en publicist Wim Huijser Deze gids bevat dertien prachtige natuurwandelingen waarover Thijsse met veel enthousiasme over schreef.

Wolfs en Huijser lieten zich door de Verkade-albums inspireren bij de totstandkoming van deze bundel wandelingen. De uitreiking vond plaats in het Zaans Museum.

Zaanse Schans

Een tijd geleden bezochten we dit Zaans Museum tijdens een weekendje Zaandam. We combineerden een bezoek aan het museum met de Groene Wissel Zaandam Kogerveld. Toen we het station uitstapten, roken we de geur van cacao van de cacaofabriek. We wandelden door een lange straat met karakteristieke Zaanse huisjes en oude en nieuwe fabriekspanden.

Molens Zaanse schans

Vanaf de brug zagen we de groene molens van de Zaanse Schans. We liepen in een stroom van toeristen. Ondanks het naseizoen was, waren de vakantiegangers nog niet opgedroogd. We namen een kijkje in het eerste kruidenierswinkeltje van Albert Heijn. In het fraai opgezette openluchtmuseum keken we binnen bij de kaasmakerij en snuffelden rond in de oude schuren en werkplaatsen van weleer. We wandelden de dijk af met de Zaanse molens.

Zaanse molens

Kalverpolder

Aan het eind van de dijk kwamen we bij de Kalverpolder. We liepen een laarzenpad dat dwars door een veenweidegebied liep. Er liep een smal pad tussen hoog gras. We wandelden over de vele houten bruggetjes. Vanaf een grote brug hadden we een prachtig uitzicht op de molenpanorama van de Zaanse Schans. Het hoge gras wuifden in de wind. Het pad eindigden bij het Zaans Museum.

Molen panorama

Zaans Museum 

Het Zaans Museum is in 1998 geopend en werd in 2009 uitgebreid met de Verkade Experience. We bezochten eerst de vaste tentoonstelling “De Zaanstreek Maakt Het” dat een overzicht geeft van de cacao, rijst en olie-industrieën.

De Zaanstreek maakt het

Bij deze expositie maak je door beeld en geluid kennis met het oudste industriegebied van West-Europa. Heel mooi vond ik het molenspektakel met meer dan zeshonderd windmolens die vroeger in deze regio stonden. We wandelden langs de stijlkamers van “Typisch Zaans” waar meubel en kledingstukken van vroeger waren tentoongesteld.

Verkade Paviljoen

Het Verkade Paviljoen was een belevenis op zich. In een grote hal komt de geschiedenis van de biscuit en chocolade tot leven. Dit deel van het museum vond ik heel interactief. Je kon je verkleden als één van de Verkademeisjes en er was een spel waar je zo snel mogelijk bonbons en koekjes  in moest pakken.

Wat ik niet wist, was dat Verkade ook waxinelichtjes maakte. Bovenin het paviljoen kon je de fraaie Verkade albums zoals “Onze groote rivieren” en “Blonde Duinen” bewonderen.

Zaans Museum

Zaandam en de Zaanse huisjes 

Na ons museumbezoek wandelden we terug via een park naar het station Zaandam Kogerveld waar we de trein richting Zaandam pakten. Het gebied rondom het station van Zaandam is een museum op zich. Het station, het gemeentemuseum en het hotel naast het treinstation is getransformeerd naar Zaanse huisje.

Zaandam

Artelier B&B Het Pulletje in Westzaan

We overnachtten in Atelier B&B Het Pulletje in Westzaan. We sliepen in een houten tuinhuis. In het knusse huisje ontbeten we ’s ochtend met een fraai uitzicht op het water waar meerkoetjes op dobberden. De rood witte kater van het huis vond het ook gezellig om samen met ons van het ontbijt te genieten, maar hij vond het nog leuker om met het touwtje van het gastenboek te spelen.

Wandelroute

Wil je ook eens wandelen in de omgeving van de Zaanse Schans en een bezoek brengen aan het Zaans Museum? Kijk hier dan voor de route.

Wil je een wandeling maken door de natuur van de Verkadeplaatjes. Kijk hier voor meer informatie over de wandelgids “Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse”.

Volg me ook via Facebook, Instagram en Twitter 

8 reacties Voeg uw reactie toe

  1. verawandelt schreef:

   Bedankt! Groeten Vera

   Geliked door 1 persoon

 1. JaJo-fotografie schreef:

  Wat een heerlijkheid zeg! Wat een mooi stukje Nederland. Gezellig dat er een B&B kater is.. 😃🤣

  Leuke blog Vera, fijn weekend.
  Groetjes Jeanine

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jeanine, dank je! zeker genieten geblazen in deze regio en altijd leuk een B&B kat :-). Fijne zondag gewenst. Groeten Vera

   Like

 2. Je hebt meer gezien van de Zaanse Schans dan ik vandaag. Leuk dat je ook het museum hebt bezocht, dat heb ik overgeslagen. Mooie foto’s, je had een mooie dag!

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Paulien, wij hadden zeker een mooie dag. en het museum is zeker een aanrader om een keer te bezoeken. Fijne zondag, Vera

   Like

 3. Door Suzanne schreef:

  Deze wandelgids zag ik afgelopen dagen al vaker voorbijkomen. Wat een leuk idee ‘Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse’. En nu een praktijk-ervaring, erg leuk om te lezen!

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Suzanne, de wandelgids heb ik inmiddels in huis en daar gaan we zeker een keer een aantal wandelingen van uitproberen. Groeten Vera

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s