Campuslopen

Auteur Paul Kurstjens, bekend van de gids “De mooiste vinexwandelingen”, heeft in zijn gids “Wandelen naar de campus” een dertiental wandelingen door universiteitssteden beschreven die al wandelend de ontwikkeling van het hoger en universitair onderwijs laten zien. Tijdens onze wandelingen kwamen we veel door universiteitssteden en over campusterreinen. Tijdens onze wandeltochten kwamen we ook vaak over deze terreinen. In deze blog heb ik een aantal op een rij gezet.

Eindhoven

Tijdens het paasweekend logeerden we in de lichtstad. Een mooie gelegenheid om een paar wandelingen uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Eindhoven” te maken. Eén van de routes, het Dommelpad, begon en eindigde bij de Technische Universiteit Eindhoven.

Campus Eindhoven

Ook veel studenten hadden vrij en het campusterrein was uitgestorven wanneer wij tussen de verlaten universiteitsgebouwen liepen. We voelden ons klein tussen de immense gebouwen van deze technische universiteit. Over de campus liep het riviertje de Dommel, waar een groot deel van de route langs liep.

Stroom de Dommel

Amsterdam

Tijdens een architectuurwandeling in de Tuinstad Buitenveldert kwamen we het eerste deel van de route over het universiteitsterrein van de Vrije Universiteit van Amsterdam. We wandelden een route van het Architectuurcentrum van Amsterdam. Net als bij Eindhoven was er weinig reuring op de campus.

Vrije Universiteit

Het was zondag en niet een dag waarop je veel studenten verwacht. Op het plein tussen de universiteitsgebouwen was niemand te bekennen. De beachvolleybalvelden waren onbespeeld en de tafeltennistafels hadden lang geen pingpongballetje meer gezien. Naast het VU terrein lag de Hortus Botanicus. De botanische tuin is alleen van maandag tot en met zaterdag geopend.

Zondagmorgen op het universiteitsterrein

Groningen

Hoeveel traptreden heeft een denkbeeldige trap bij de Broerstraat? Zoek het ontbrekende huisnummer van het sterrenkundig laboratorium dat in 1988 was afgebrand? Dit waren enkele vragen die we moesten beantwoorden tijdens een “Wiskundewandeling” in de buurt van de universiteit van Groningen.

Onder de bogen van het Harmoniegebouw

Veel wiskundige vragen lagen op straat in dat gebied. De Universiteit van Groningen had zijn open dag. Vele aankomende studenten waren opzoek naar hun toekomstige studie. We namen nog even een kijkje in het monumentale Academiegebouw met zijn fraaie glas in loodramen. Bovenaan de rode trap stond het borstbeeld van Alexander de Savornin Lohman, die tot zijn dood de curator van de Rijksuniversiteit Groningen was.

Alexander de Savornin Lohman

Utrecht

Eén van mijn favoriete campuswandelingen is die van Utrecht. Even geleden liepen we het Uithofpad uit de “Wandelen buiten de binnenstad van Utrecht” wandelgids. We wandelden de drukke Utrechtse binnenstad uit en kwamen langs het Rietveld Schröderhuis. De behuizing maakte plaats voor studietorens in allerlei kleuren en stijlen. We kwamen bij het universiteitscomplex de Uithof. Tussen de oude betonnen leerblokken kwamen nieuwe glazen bouwwerken.

Universiteitscomplex

Doordeweeks is het hier een af en aan rijden van bussen en fietsers. Je kon er nu wel een kanon afschieten. In het hart van het universiteitscentrum lagen de Botanische tuinen van de universiteit Utrecht. We namen de tijd om deze gigantische tuin te bezoeken. De route kende veel architectonische hoogstandjes. Zo kwamen we langs de geblokte Educatorium naar ontwerp van OMA, de universiteitsbibliotheek met als bijnaam de zwarte doos en de imposante studentenflat aan de Cambridgelaan.

Fort

Delft 

Onlangs wandelden we met een route van de VVV in de Technische Universiteitswijk van Delft. Het was een wandeling met veel mooie kijkpunten. Zo kwamen we langs de oude universiteitsgebouwen in Neogotische architectuur en de universiteitsbibliotheek dat echt een eyecatcher op het campusterrein is. De Botanische tuin met zijn fraaie arboretum konden we uiteraard niet overslaan.

Bibliotheek

Leiden

Men zegt dat de hele stad Leiden een campus is, omdat op vele plekken in de stad studentencomplexen zijn gebouwd. Inmiddels is de universiteit Leiden ook uitgewaaid naar Den Haag. Voor de Universiteit Leiden heeft het architectenbureau Buro Sant en Co in het Haagse Wijnhavenkwartier een campus ontworpen.

Victoria kas

Veelvuldig wandelden we in de universiteitsstad Leiden en vele wandelingen kwamen langs de universiteit. Een aantal keer bezochten we de Hortus die naast het Academiegebouw in de binnenstad van Leiden ligt. In elk jaargetijde is het een feestje om daar rond te dwalen. De Victoriakassen zijn heel fraai met de Victoria amazonica, de reuzenwaterlelies.

Is Campuslopen de moeite waard?

Wandelen over campusterreinen is zeker de moeite waard. Je komt langs historische plekken, maar je ziet ook architectonische hoogstandjes. Op veel universiteitsterreinen vind je een botanische tuin die ik zeker een bezoekje waard is. Wil je rustig wandelen dan is het een aanrader om de routes in het weekend te lopen, maar zoek je een beetje reuring dan is het leuker als het universiteitsterrein wordt bevolkt door studenten. Kijk hier voor meer informatie over de wandelgids.

Volg me ook via FacebookInstagram en Twitter 

 

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. JaJo-fotografie schreef:

  Hallo Vera, Als je alles zo op een rijtje ziet kan je toch niet anders dan concluderen dat jij op/in veel leuke plaatsen komt. Wat een kilometer loop je weg.

  Leuk om te lezen Vera.
  Groetjes Jeanine.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jeanine, dank je wel! Als je alles zo naast elkaar ziet hebben we inderdaad heel wat afgewandeld, maar er is nog meer moois te ontdekken. Fijn weekend. Groeten, Vera

   Like

 2. De Gans (Marije) schreef:

  Wat een leuke weer, en veel! Ik heb een toevoeging in Eindhoven: de High Tech Campus. Dat is een prachtig gebied waar de gebouwen tussen de natuur in staan. Je kunt er verrassend mooie wandelingen maken en op de Strip is het heerlijk lunchen.
  Dank je wel voor weer de leuke tips. Mooi weekend! 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Marije, dank je wel! Het was een leuke blog om te maken. Bedankt voor de tip voor de High Tech Campus. Daar zijn we nog niet geweest. Jij ook een heel fijn weekend gewenst. Groeten Vera

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s