Tiendweg, wandelen van Oudewater naar Haastrecht

Startpunt: bushalte Molenwal Oudewater, eindpunt: bushalte Haastrecht centrum, aantal kilometers: 9, horeca onderweg: diverse mogelijkheden in Oudewater en Over de Brug in Haastrecht

De weersvoorspelling zagen er aardig uit en vroeg in de morgen vertrokken we naar Oudewater voor de oude NS wandeling Tiendweg. We startten de wandeling in Oudewater om zo naar Gouda te wandelen. Vanaf het busstation van Gouda pakten we de bus naar Oudewater. Aan de rand van het oude vestingstadje stopte de bus. We wandelden naar het centrum en moesten even voor het ophaalbruggetje wachten voordat we het oude stadscentrum inliepen.

Kleding van weleer

Oude ambachtenmarkt Oudewater  

Het was geen gewone zaterdag in Oudewater. Tachtig ambachtslieden namen zaterdag de stad in bezit. De oude ambachtenmarkt organiseert Oudewater sinds de viering van Oudewater 750 jaar stad. Zestig van de tachtig ambachten komen uit de stad zelf zoals de mandenmaker en de touwslager. We wandelden door de oude straatjes van de stad Overal stonden kraampjes waar de ambachtslieden hun ambachten demonstreerden. Mannen en vrouwen liepen in traditionele kleding. Op de markt zong een schipperskoor. Bij de Heksenwaag gingen we even naar binnen, maar de rondleiding was al gaande en we besloten om later terug te komen.

Koor Oudewater

We wandelden verder langs de standjes en proefden bij één Balkenbrij. Ik moest even wennen aan dit oude gerecht dat tegenwoordig vanwege de aangescherpte voedsel en warenrichtlijnen niet meer van slachtafval wordt gemaakt.

Een klein jongetje deed een poging om een mand te maken en een smid bewerkte ijzer op een aambeeld. We wandelden het centrum uit waar twee poortwachters stonden bij een geïmproviseerde poort.

Poortwachters

We liepen langs de grachten waar oude voertuigen stonden uitgestald. We wandelden weer in het oude centrum in om nogmaals de Heksenwaag te bezoeken, maar de rondleiding was nog steeds aan de gang. Omdat we dit stadje zeker nog een keer zouden bezoeken, besloten we om het bezoek aan de Heksenwaard over te houden voor een volgende bezichtiging. We wandelden richting het oude stadhuis en kwamen langs kinderen die met een spies deeg rond een vuurtje zaten. Naast hen stonden balen hooi waar schapen stonden.

Stadhuis Oudewater

De deur van het oude stadhuis stond open. We gingen de trap op van het bakstenen gebouw met trapgevel. Een man met een baret met een veer heette ons welkom. We keken even rond in het karakteristieke stadhuis.

Tiendweg

Na een rondwandeling in het pittoreske historische stadje wandelden we weer terug naar de bushalte waar onze route startte. We gingen een pad in tussen twee boerderijen waarna we op een graspad tussen knotwilgen kwamen. Het gras was net gemaaid en onze wandelschoenen zakten licht weg in de drassige ondergrond. We hadden heel wat bekijks.

Koeien

Koeien kwamen in grote getale kijken naar de wandelaars die tussen hun graasgebied liepen. We werden luid loeiend verwelkomd door de grote kudde herkauwers. Het begon licht te regenen en ik borg mijn camera op in mijn jaszak. Tussen de kleine boompjes door hadden we een fraai uitzicht over de Hollandse polder.

Tiendweg

Het graspad werd steeds onderbroken door afrasteringen van de verschillende boerenpercelen. De ene keer moesten we onder een touw door kruipen en de andere keer moesten we balanceren over een smal hout plankje. De melktijd was over en een colonne koeien ging weer richting de wei. We konden net op tijd over een hek klimmen voordat een polonaise aan zwart witte koebeesten voorbij kwam. Het waren wel een stelletje schijters, want ze durfden niet verder toen wij bij hun hek stonden. Toen we een stukje verder waren zagen we de drom runderen voorbij komen.

Kudde koeien

We kwamen maar weinig wandelaars tegen op de route. In de verte zagen we twee wandelaars die helse taferelen uithaalden om voorbij het hek te komen. De man en de vrouw wandelden een ANWB route en ze waren gestart bij Hekendorp. Ze wensten ons succes met het hekje, maar grappig genoeg zat een deur in het hek. Ze keken wel even verbaasd toen wij heel gemakkelijk langs de omheining kwamen.

Hollands landschap

Haastrecht

Bij het einde van het lange graspad wandelden we een weg in richting het centrum van Haastrecht. Inmiddels waren de regenspetters echte regendruppels geworden. In het oude centrum van Haastrecht kwamen we langs het Hofje van Zijll van den Ham. Ik wandelde onder het neoclassistische toegangspoortje door en wandelde langs de enkele huisjes.

Hofje van Zijll van den Ham

Het begon steeds harder te regenen en ik maakte mijn laatste foto van de dag bij het Gemaal de Hooge Boezem, een hulpstoomgemaal, waar nu een museum in is gevestigd. Bij café Over de Brug streken we neer voor een frisje met appeltaart. We bekeken de buienradar en het zou tot vijf uur ’s middags doorgaan met regenen. We besloten de bus richting Gouda te pakken en de rest van de wandeling voor de volgende keer te bewaren.

Boezemgemaal

Filmpje 

Wandelroute 

Wil je ook eens over de Tiendweg van Oudewater naar Haastdrecht wandelen? Kijk hier voor de routebeschrijving.

Volg me ook via Facebook, Instagram en Twitter.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s