Leiden in Aziatische sferen

In het Spoormagazine van de NS stond een fraai artikel over de stad Leiden. Het artikel “Van terras tot botanische tuin in Leiden” gaf een mooi inkijkje wat Leiden de stad van ontdekkingen allemaal te bieden heeft. De stad is voor ons relatief dichtbij huis en we gingen als toerist in eigen omgeving op ontdekkingstocht in de sleutelstad Leiden.

Leiden stond heel 2017 op de kaart als topcentrum voor Azië op het gebied van onderzoek, onderwijs, collecties en expertise. Vele musea besteedden aandacht aan dit thema. Museum Volkenkunde had een tentoonstelling “Cool Japan”, het Japanmuseum SieboldHuis had een expositie over traditionele Japanse poppen en de Hortus Botanicus had de exhibitie Kroonjuwelen van Azië.

We kwamen tegen een uur of half elf aan bij het centraal station van Leiden en namen koffie met appelgebak bij Stadscafé van de Werff. Op dit tijdstip was nog voldoende plek. Normaliter moet je met een kaarsje zoeken naar een plaatsje bij deze plek in trek.

Cool Japan

Het was al een paar jaar geleden dat ik het Museum Volkenkunde bezichtigde. We bezochten het museum met name voor de tijdelijke tentoonstelling “Cool Japan”. We borgen onze tassen in de garderobe en via de Indonesië zaal met beeltenissen van eeuwenoude tradities kwamen we bij de temporale expo. Op een ronde tafel werden de poppen van de Japanse tekenfilms getoond. Op een groot bioscoopdoek werden fragmenten van Akira en Ghost in the Sheel geshowd.

Museum Volkenkunde.jpg

De tentoonstelling was een prachtige mix van expositie en interactie. Zo werd veel filmmateriaal gebruikt. In een donkere zaal waar je vanaf 12 jaar en ouder in mocht werden de duistere manga en enge videogames tentoongesteld. Zo hingen er schetsen van de tekenfilmserie Death Note.

Kawaii, Japans voor lief en schattig, zie je terug in de Japanse strips, muziek en mode. In de tentoonstelling aanschouwden we voorbeelden van de Kawaii-stromingen zoals Hello Kitty, Pokémon en lieflijke outfits waarin sommige Japanners gekleed gaan.

Manga is de Japanse equivalent van de Amerikaanse strips. Bij “Cool Japan” zagen we een tijdlijn met de belangrijke momenten in de geschiedenis. In een expositiezaal stond een aantal kostuums van favoriete mangahelden.

Kostuums

We waren onder de indruk van deze fraaie tentoonstelling. Het was een mooie mix tussen de traditionele en hedendaagse Japanse cultuur met zijn schattige en grimmige kanten.

Naast Cool Japan maakten we nog een wereldreis en kwamen we met de vaste tentoonstelling langs vele culturen die onze wereld rijk is. Zo zagen we de gebruiken van de Inca’s in Zuid-Amerika en maakten we een virtuele reis naar Mekka en wandelden langs de houten kayak van de Inuit uit Noord-Amerika. Aan het eind kwamen we tot rust in de Boeddha zaal.

De tentoonstelling in het Museum Volkenkunde trok een record aantal bezoekers en is in een vernieuwde vorm te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam. Kijk hier voor meer informatie.

Tohoku Girls

Het museum dat altijd in Aziatische sferen is is het SieboldHuis. In een statig pand aan het Rapenburg is het Japanmuseum gevestigd. Jonkheer Philipp Franz Balthasar von Siebold bewoonde dit pand. Hij was arts op het Japanse eiland Deshima dat vanaf 1641 tot en met 1859 een Nederlandse handelspost was. Hij werd bekend door zijn onderzoek naar de Japanse flora en fauna.

Museumhaven

Vanaf het Museum Volkenkunde wandelden we langs de museumhaven met de oude schepen en grachtenpanden en kwamen we op het Rapenburg. We stapten het monumentale huis binnen en werden verwelkomd door een jonge receptionist. Hij vertelde ons dat naast de vaste collectie ook een tijdelijke fototentoonstelling was en een expositie over houten poppen uit Japan.

We stapten een lange gang in met een blauw tapijt waar aan weerszijden expositieruimten zaten. In de eerste kamer stonden opgezette Japanse dieren en glazen potten met beesten op sterk water. Achter het huis zat een binnentuin met een borstbeeld van Von Siebold. Op de eerste verdieping was een kleine fototentoonstelling “Het gemaakte landschap”. De Japanse fotograaf Shibata Toshio fotografeerde grootschalige weg- en waterbouwconstructies op zijn eigen wijze. Op de bovenste verdieping van het karakteristieke pand was een grote privécollectie “Tohoku Girls” over traditionele handgemaakte houten kokeshi-poppen.

Kokeshi poppen.jpg

Eva van Hoogeveenhof

We wandelden verder over het Rapenburg. De pittoreske straatlantaarns waren behangen met petunia’s en geraniums. We weken even van het Rapenburg af en wandelden over de idyllische gracht de Sebastiaansdoelen met aan het begin de Doelenpoort van stadsbouwmeester Arent van ’s Gravesande.

Arent van ’s-Gravesande was in 1638 in dienst als stadsbouwmeester bij de gemeente Leiden. Hier ontwierp onder andere de Koornbrug, de Doelenpoort en de Marekerk. Lees hier meer over hem en zijn creaties in mijn blog.

We wandelden de Doelensteeg in en we kwamen bij het Eva van Hoogeveenhof. We bezochten dit hofje al eerder dit jaar. Toen waren de lijnlinden nog kaal en waren de huisjes in de stijl van de Italiaanse architect Andrea Palladio goed te zien. Het schaap, het familiewapen van de familie Van Hoogeveen was nog omgeven door bloeiende hortensia’s.

In de winter maakten we een hofjeswandeling door Leiden. De wandelroute kwam langs twaalf hofjes. Lees hier mijn blog over deze wandeling.

Kroonjuwelen uit Azië

We kwamen weer terug bij het Rapenburg en bij de universiteit liepen we de ingang van de Hortus Botanicus binnen. In 2017 is het 200 jaar geleden dat de botanische tuin in Bogor (Java), vroeger bekend als ’s lands plantentuin te Buitenzorg, werd aangelegd. De tentoonstelling ‘Kroonjuwelen uit Azië’ laat je kennis maken met Bogor en Indonesië van 200 jaar geleden. Met een wandelgids loop je door de kassen en ontdek je de tropische kroonjuwelen.

Door de Wintertuin kwamen we bij de ingang van de Botanische Tuin. Een grote groep huwelijksgasten kwam ons tegemoet. De bomen waren behangen met lantaarns en op het gras zaten een man en vrouw met een klein kindje.

Lampionnen

We bezochten als eerste de tropische kassen. We wandelden tussen de bananen- en kaneelbomen. De tropische kassen gingen over in de Victoria kas. We zagen Chinese rozen in diverse kleuren. Op het water dreven Victoria amazonica, reuzenwaterlelies. Boven ons hoofd hingen de rozerode staarten van de Chenilleplant.

We zochten verkoeling buiten de kas en liepen langs de singel richting de Chinese tuin. Midden in de tuin zagen we de Heilige Lotus in bloei. We wandelden verder in het singelpark. Alle wandelbankjes waren bezet en het gras was bedekt met picknickkleden waar studenten genoten van het aangename zomerweer.

We namen een kijkje in het bezoekerscentrum van de Leidse Sterrewacht, de oudste nog bestaande universitaire observatorium ter wereld. In een tentoonstelling struinden we langs Jupiter, Saturnus en Mars. Toen we weer buiten waren zagen we hoe diverse sloepen en motorboten voeren over de singel.

We liepen weer verder in de Botanische Tuin. We wandelden over de paden die kronkelden tussen de diverse varens. We hoorden het kabbelende water van de kleine watervalletjes. Aan de waterkant zat een jonge vrouw. Op het vogelkunstwerk in het water balanceerde een reiger. We kuierden nog via de plantenfamilies naar de uitgang van de universitaire tuin.

100 jaar De Stijl  

Over de kinderhoofdjes liepen we richting de Pieterskerk. Bij het Pieterskerkhof is momenteel Openlucht Museum De Lakenhal. Ter ere van de 100ste verjaardag van de kunststroming De Stijl staan twintig “Wall Paintings” tentoongesteld. We zigzagden tussen de werken van internationale kunstenaars zoals Gilbert Hsiao en Zedz.

Onze Azië tour zat erop. Op de markt namen we ter afsluiting nog een overheerlijke loempia.

Wil je ook op ontdekkingstocht door Leiden? Kijk hier voor meer informatie. 

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

 

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. JaJo-fotografie schreef:

  Coole tentoonstelling in leiden! Elke keer als ik iets lees over botanische tuinen denk ik steeds, ik wil toch echt (deze zomer) nog 1 bezoeken. Die reuzenwaterlelies super mooi! En alle kleuren. Echt prachtig.

  Groetjes. Jeanine.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jeanine, was zeker een coole tentoonstelling. Boven verwachting zelfs! Botanische Tuinen zijn zeker het bezoeken waard. Je hebt er een aantal mooie tuinen bij jou in de buurt bijvoorbeeld de Hortus van Haren of de Botanische Tuin in Buitenpost. De reuzewaterlelies kan je ook bezichtigen in de Hortus Haren. Groeten Vera

   Geliked door 1 persoon

   1. JaJo-fotografie schreef:

    Het is inderdaad naast de deur alle 2. Leuke dagjes weg voor de komende weken. Dank je wel voor de tips.

    Geliked door 1 persoon

 2. Stien den Braber schreef:

  Wat een prachtige foto;s weer. Leiden is een mooie stad en die hortus is echt mooi.Ik ben het helemaal met je eens.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Stien, dank je wel! Leiden blijft mooi in alle jaargetijden.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s