Wandelen van Halfweg naar de Sloterplas

Startpunt: station Halfweg Zwanenburg, eindpunt: tramhalte bij Sloterpark, aantal kilometers: 14, horeca onderweg: Theehuis de Akermolen en Stadsboerderij Osdorp

Het was heiig weer toen we de etappe “Langs Haarlemmermeer en Sloterplas” uit de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam” startten. We begonnen de route aan de kant van de oude suikerfabriek dat nu is omgevormd tot een industrieel evenementenlocatie Sugarcity.

Halfweg

We wandelden eigenlijk direct het oude centrum van Halfweg binnen. We blikten even binnen bij het oude Stoomgemaal Halfweg dat nu dienst doet als museum. We namen niet voldoende tijd om het museum te bezoeken, maar een aardige oude meneer gaf ons een folder met de draaidagen van het gemaal uit 1852. We liepen door de oude kern van het plaatsje met karakteristieken huizen.

Voor we het dorp verlieten kwamen we langs de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk. Er stonden nog bouwhekken rondom de rooms-katholieke kerk. De rode deur van het gebedshuis stond open en we namen een kijkje in de kerk in de stijl van de Amsterdamse School. Een oude dame, die de kerk aan het schoonmaken was, begroette ons en vertelden dat de hernieuwde kerk eind juni was geopend. Het gebouw is bij de renovatie gehalveerd.

De nieuwe stijl van het godshuis is een combinatie tussen nieuw en oud. De glas en loodramen aan de zijkant van de kerk zijn behouden, maar de achterkant van het gebouw bij het altaar heeft een compleet nieuwe look gekregen. Niek Kemps, een Nederlands beeldend kunstenaar, heeft het contemporain raam ontworpen. Het was een fraai voorbeeld van het samengaan van oud en nieuw.

Ringvaart

We liepen langs de bouwhekken en over de bouwplaten bij opgebroken straat en kwamen uiteindelijk bij de Ringvaart terecht. Het was drukkend weer. Zweetdruppels sijpelden tussen mijn zonnebril door naar beneden. Achter ons hoorden we het getrappel van paarden. Twee ruitermeisjes en hun moeder bleven een lange tijd achter ons, maar aan het eind haalden ze ons met een drafje in.

We wandelden langs een kleine jachthaven waar de chicste jachten waren gestald. We sloften op de dijk verder. De berm leek wel een veldboeket en het leek alsof we boven een pot kamillethee hingen. Dagjesmensen fietsten ons voorbij. Een hardloopster rende ons tegemoet. Dikwijls kwamen we de markeringen van het Noord-Hollandpad tegen.

Natuurgebied Lutkemeer

We verlieten de dijk en we wandelden het natuurgebied Lutkemeer (lutke=klein) binnen. In het watertje speelden twee honden. We weken van het asfaltpad af en we wandelden over een grasland met klavertjes. De witte bloemen van de klavertjes hadden een wandelstrook gevormd.

Op de dijk zagen we een grote groep wandelaars met fel gekleurde wandeltenues  en wandelrugzakjes met Doppio flesjes. Onze wandelschoenen zakten weg in het natte gras. We zigzagden door de polder en in de verte zagen we de pijp van het neogotische gebouw van het Stoomgemaal De Lynden. We verlieten het natuurgebied en kwamen weer op de dijk.  Het was filerijden op de Ringvaartdijk. Fietsers, scooters en hardlopers kwamen ons tegemoet. We waren nog nooit zoveel recreanten tegenkomen tijdens een wandeltocht. Snel weken we weer van de dijk af en wandelden tussen het hoge gras op een smal schelpenpaadje met aan de ene kant de dijk en aan de andere kant de huizen van de wijk De Aker.

Theehuis de Akermolen

We gingen even van de route af om wat te drinken bij het idyllisch Theehuis de Akermolen. Je zag de molenstomp uit 1874 al in de verte liggen. In 1920 werd achter de molen een elektrisch gemaal gebouwd. In 1921 verwijderde ze daarom de kap. Sinds 2010 is De Akermolen een theehuis. Het is een bijzondere horecagelegenheid, omdat het een plek is waar mensen met een verstandelijke beperking werken in de bediening of in de keuken.Vorig jaar genoot ik samen met mijn moeder van een High Tea met zoete en hartige lekkernijen.

Nu streken we er neer voor een frisje met een stuk zelfgemaakte taart. Het terras voor het theehuis zat vol. Er was een fietstocht georganiseerd en de eerste koffiestop was bij deze horeca. Wij besloten binnen te gaan zitten.

Osdorp 

We liepen een klein stukje terug en wandelden over een vlonderpad. Op de houten planken lag het gras dat net gemaaid was. Via een bruggetje kwamen we in een weids opgezette wijk De Aker.

Midden tussen de witte huizen lag het Iseoplantsoen. We wandelden onder een haag van bomen en we kwamen bij een vijver waar een fontein spoot. In het plantsoen lag een kunstwerk van Ben Raaijman. Het is een plein met bankjes eromheen dat een amfitheater moet voorstellen.

We wandelden verder in de groene oase van Amsterdam Nieuw West en kwamen bij het Ecuplein met een hoge flat.

De twee onder één kap woningen werden ingeruild voor rijtjeshuizen, woonblokken en anonieme galerijflats met daartussenin plantsoenen.

We kwamen in de Pakehof. De stedenbouwkundige en architecte Jakoba Helena Mulder ontwierp het hof met daartussenin tuin met een speelterrein.

Botteskerkpark

Aan het begin van het Botteskerkpark staat de Stadsboerderij Osdorp, een groene oase in de stad. Het is een ontmoetingsplek van buurtbewoners, stadstuinders en natuurliefhebbers. Er zijn dieren en er is een pluktuin.

Er was veel reuring bij de stadsfarm. Overal stonden kraampjes, hingen ballonnen in de bomen en lagen kleedjes op het gras. Om twee uur zou het Healthy Food & Play Festival starten.

We wandelden even over het terrein en trokken verder het park in. Jong en oud waren aan het recreëren in deze groenstrook. Op het gazon hupten konijnen. Moeders liepen achter hun kinderwagen en een oudere man en vrouw zaten op een bankje te genieten van de zon.

Sloterplas

Via een rechte lijn langs het water liepen we richting de Sloterplas. We wandelden een lange tijd langs de Osdorpergracht en hadden uitzicht op het Winkelcentrum Osdorperplein. Voor de galerijflats stonden kleine huisjes.

Op de Sloterplas voeren zeilscheepjes. Aan de kant van het water wierpen vissers hun hengel uit.

We wandelden om het water en weken even van de plas af. Via een brug kwamen we in het Sloterpark. Er werd veel gerecreëerd in het park. Hardlopers, wandelaars en fietsers kwamen we veelvuldig tegen. Op het water voer een zwanenpaar met hun jonkies. We staken het grote grasveld van het park over en wandelden even tussen de hoge bomen. Een aantal van hen had een rode stip gekregen. Toen we naar de kale takken keken begrepen waarom.

Heemtuin Sloterpark

Aan de andere kant van een grote weg lag een ander groen stukje Amsterdam. Door middel van een brug over de weg kwamen we bij de Heemtuin Sloterpark. We gingen door het houten toegangshek en slingerden over de houtsnipper paden tussen het hoge groen.

Aan het eind van de tuin kwamen we bij een Natuur en Milieu Educatie centrum: De Drijfsijs. Vanuit dit centrum worden diverse excursies en lezingen voor bewoners georganiseerd. We wandelden over een vlonder dat meedeinde op het water. Dit houten pad kwam bij het terrein van een kinderboerderij uit die inmiddels was gesloten.

Wandelroute 

Wil je ook wandelen in Amsterdam Nieuw West? Kijk hier voor de wandelroute en hier voor meer informatie over de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam”.

Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam en Amsterdam acht keer anders

Volg me ook via Facebook, Instagram en Twitter 

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. JaJo-fotografie schreef:

  Wat een heerlijke wandeling Vera! Het leest ook altijd alsof ik mee loop. Erg fijn!

  Groetjes Jeanine.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jeanine, dank je wel! Een onverwacht prachtige omgeving met zoveel groen onderweg. Groeten Vera

   Geliked door 1 persoon

 2. Marianne (voormalig puppypleeggezin) schreef:

  Mooi verslag van een mooie wandeling door het prachtige gebied waar ik vaak fiets.
  Marianne

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Marianne, dank je wel. Ik keek mijn ogen uit. Wat heeft dit gebied veel te bieden. Groeten Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s