Wandelen in de voetsporen van Arent van ’s-Gravesande, stadsbouwmeester van Leiden

Onlangs was ik in het Haags Historisch Museum. Het museum is gevestigd in de Sint Sebastiaansdoelen, het oude onderkomen van de Sint-Sebastiaansgilde. De entree van het museum herinnert nog aan de tijd van toen. Ik was onder de indruk van dit statige pand waar dit veelzijdige museum in is ondergebracht. Bij thuiskomst dook ik meteen achter mijn computer en ik ging opzoek naar de achtergrond van dit pand.

Sint Sebastiaansdoelen 

Het was ontworpen door Arent van ’s-Gravesande. Zijn eerste grote opdracht betrof het ontwerpen van de Sint Sebastiaansdoelen. Bij het struinen op het internet zag ik dat hij veel meer beroemde creaties heeft gemaakt. Zo kwam hij in 1638 in dienst als stadsbouwmeester bij de gemeente Leiden.

Koornbrug 

Leiden en de Koornbrug zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De vaste stenenbrug is ontworpen door Van ’s-Gravesande. De neoclassicistische overkapping naar design van Salomon van der Paauw werd in 1824 pas geplaatst.

De brug dankt zijn naam aan de koren die men daar vroeger verhandelde. Nu staan de waren van de marktkooplui nog steeds uitgestald onder het dak van de oeververbinding.

Doelenpoort 

Tijdens een hofjeswandeling in Leiden liepen we onder één van zijn scheppingen, de Doelenpoort, door. De doorgang was destijds de toegang tot de Doelen, het oefengebied van de Leidse Schutterij. Op de poort is de beeltenis van Sint-Joris met de draak te zien. Dit kunstwerk is van de beeldhouwer Pieter Adriaensz ’t Hooft.

Doelenpoort

Marekerk 

Als je langs de Oude Vest wandelt dan torent boven de voorname grachtenpanden het achthoekige gebouw van de Marekerk uit. Van ’s-Gravesande bedacht de kerk en zijn magister Jacob van Campen voerde het uit.

Dorpskerk Leidschendam 

Dichterbij huis in het historisch centrum van Leidschendam staat nog een idee van de stadsbouwmeester. De Dorpskerk ook wel de Peperbus genoemd heeft net als de Marekerk een achthoekige koepel.

Dorpskerk Leidschendam

Lakenhal 

Evenals het Haags Historisch Museum is het museum de Lakenhal aan de Oude Singel gevestigd in één van de scheppingen van Van ’s-Gravesande. Ooit diende het gebouw voor keuren van de lakens tijdens de Leidse textielindustrie. Nu bergt het belangrijke werken van de schilders als Lucas van Leyden, Jan Steen en Rembrandt. Onlangs heeft het museum zijn deuren weer geopend na een jarenlange renovatie.

Lakenhal

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s