Voorburg ‘de Groenste Stad van Nederland’

Startpunt/eindpunt: station Voorburg, aantal kilometers: 8, horeca onderweg: diverse mogelijkheden Voorburg

De gemeente Leidschendam-Voorburg deed in 2017 mee met de jaarlijkse Nationale Groencompetitie van Steden. We liepen op een mooie herfstdag de Groene Wissel Voorburg en wandelden we door de groene oase die door de herfst in rode, bruine en gele tinten was omgetoverd.

Helaas ging de titel ‘Groenste Stad van Nederland’ aan Leidschendam-Voorburg voorbij. Den Haag ging ervandoor met de prijs. Het zilver was voor Waalwijk en Leidschendam-Voorburg kreeg brons.

Huygens en Hofwijck

We startten de route in het oude centrum van Voorburg. Bij de kerk aan de Parkweg hoorden we kerkelijke liederen. Het was zondag en de cadeauwinkels, delicatessenzaken en cafés waren gesloten in de Herenstraat.

We liepen onder het Marianneviaduct met schilderingen die refereerden aan de vooraanstaande Nederlandse wis-natuur-en sterrenkundige en bovenal uitvinder Christiaan Huygens. Zijn vader Constantijn woonde in de buitenplaats Hofwijck waar we langs kwamen. Het hof is nu een museum, dat is gewijd aan de geschiedenis van de familie Huygens.

De esdoorns bij het station kleurden fel rood. Het trottoir langs het station was bezaaid met de rode Maple leafs van deze loofboom.

Sonnenburgh en Middenburg

Snel na het station kwamen we in het eerste park van deze route, park Sonnenburgh. We waren de enige wandelaars in dit openbare park. We slingerden over de paden van deze buitenplaats met in het midden een waterpartij. We staken het Westeinde over en kwamen bij het buitengoed Middenburg.

Ooit waren Sonnenburgh en Middenburg nog één landgoed. De weg verdeelt de parken nu in tweeën. De tuin bij het landgoed is ontworpen door de landschapsarchitect Hugo Poortman. In de achtertuin van de wandeltuin stond een grote partytent. Het was de start van de verkoop van woningen aan de Vliet. We maakten een rondje rondom de villa en werden door een vogelaars geattendeerd op een uil die in een boom van het park huisde. Door flink in te zoomen konden we deze nachtroofvogel op de kiek zetten.

We wandelden het groen even uit en de wijk met herenhuizen in. We passeerden de moderne Fonteinkerk van de architect van G.W. van Essen met de twee torens. Sinds 2014 staat deze te koop.

Romeinse veldtocht in park Arentsburg 

In het park Arentsburg ligt grotendeels over de restanten van Forum Hadriani. Er zijn verschillende informatiepanelen over deze noordelijk gelegen Romeinse stad. Tevens is een gedenkzuil aanwezig ter herinnering aan deze stad.

In het Museum Swaensteyn bevindt zich een marquette van dit Forum. Ben je geïnteresseerd in wandelen langs de Romeinse geschiedenis lees dan ook mijn blog Romeinse veldtocht Leiden.

Langs de Vliet

In de verte hoorden we kinderen schreeuwen. Boven de bomen zagen we de achtbaan en het schip van het pretpark Drievliet. Via een ophaalbrug bereikten we de andere kant van de Vliet. Enkele wandelaars zaten te genieten op een bankje bij een getransformeerd brugwachtershuisje. Op het water voeren witte zwanen en ganzen. We deelden het pad met wielrenners en fietsers. Na enkele honderden meters hadden we een mooi uitzicht op het landgoed Hofwijck.

We weken van de Vliet af en wandelden door een woonwijk. Eerlijk gezegd snapte ik niet helemaal waarom dit uitstapje in de wandeling zat. Toen ik echter de routebeschrijving thuis nog eens goed bestudeerde las ik dat je Buitengoed Dorrepaal daar kan bezoeken. Het landgoed maakt deel uit van de organisatie Middin, waar mensen met een beperking een kans krijgen om zich te ontwikkelen. De buitenplaats heeft een dierenweide, kwekerij en theetuin. Zondag, de dag dat wij de route liepen, is het buitengoed niet open.

Landgoed Vreugd en Rust

Het laatste deel van de route wandelden we door het landgoed Vreugd en Rust. Het park is vermoedelijk aangelegd door de landschapsarchitect J.D. Zocher jr.  Tussen Vreugd en Rust en Huis ten Bosch is een ononderbroken groenstrook (Park ’t Loo), zodat men Huis ten Bosch altijd kan blijven zien vanuit Vreugd en Rust.

Voorburg ‘Groenste stad van Nederland’?

Voorburg was ondanks dat ze brons kregen een goede kanshebber in deze competitie. Een stad met veel parken en buitenplaatsen. In de herfst is de stad echter omgetoverd in de kleuren geel, rood en bruin en maakt de stad misschien nog wel mooier.

Wandelroute

Wil je ook struinen door de fraaie groenstroken van Voorburg? Kijk hier voor de wandelroute.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

9 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Wat een schitterende wandeling weer. Wat is Nederland toch mooi hè. Goed weekend!

  Geliked door 1 persoon

 2. verawandelt schreef:

  Dag Marije, Nederland is geweldig mooi in alle jaargetijden! Jij ook goed weekend.

  Like

 3. Stien den Braber schreef:

  Dag Vera, wat een mooie foto’s heb je weer. Dat moet dus wel een prachtige wandeling zijn.
  groetjes, Stien

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Stien, dank je wel. We hebben zulke mooie plaatjes geschoten tijdens deze fraaie route.

   Like

 4. Rogier schreef:

  Mooie foto’s Vera!

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dank je Rogier!

   Geliked door 1 persoon

 5. JaJo-fotografie schreef:

  Wat een mooie kleuren! .. Ik zou er bijna weer aan toe zijn, aan de herfst. Klinkt ook als een mooie route. Wat moeten we nog veel ontdekken in ons land!

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dank je Jeanine! We hebben deze wandeling in vele jaargetijden gelopen en steeds blijft het verrassend.

   Like

 6. Marco schreef:

  Fantastisch, Voorburg is mijn stad!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s