Wandelen bij Landgoed Ockenburgh en onder de blauwe hemel bij Kijkduin

Startpunt/eindpunt: Ockenburgh, aantal kilometers: 11, horeca onderweg: Chalet Ockenburgh en Boulevard Kijkduin.

Een zonnige dag en een blauwe lucht zijn ideale ingrediënten voor een wandeling door Landgoed Ockenburgh en bij Kijkduin. Een aanrader is de wandeling uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag”, die we even geleden maakten.

Landgoed Ockenburgh 

De zon scheen en in Landgoed Ockenburgh rook het naar vers gemaaid gras. Het landgoed werd verbouwd en onze doorgaande route was versperd door hekken. Met een klein ommetje kwamen we weer op onze route. Vanuit het park hadden we uitzicht op de Villa Ockenrode die dateert van 1850. In 1931 werd de gemeente Den Haag eigenaar van de villa en sinds 2011 valt het beheer onder de verantwoordelijkheid van het Zuid-Hollands Landschap.

Van Leydenhof 

Bij het chalet Ockenburgh waar een horeca gelegenheid in is gevestigd, was een aantal oude heren een balletje aan het trappen. Via het landgoed kwamen we in het bosrijke, ook wel binnen duinbos genoemd, Van Leydenhof. In april bloeien in dit deel van het bos hyacinten en later in het jaar lelietjes van dalen. Nu was het omgeven van varens.

De uitgang van Van Leydenhof kwam op een doorgaande weg uit. Een lange tijd liepen we langs een recht fietspad. Een brommer jakkerde voorbij en hier en daar haalde een fietser ons in. Na 1,5 km kwamen we bij een watertoren. Deze toren stamt uit 1887 en is op twee na oudste, nog werkzame watertoren.

Zandmotor 

Eindelijk kwamen bij de ingang van de Zandmotor. Een lang fietspad met een voetpad kwam uit bij dit kunstmatig aangelegd schiereiland. Rijkswaterstaat legde het in 2011 aan met als uiteindelijke doel versterking van de kust. Bij de zandmotor zette een Duitse dame ons op de kiek en als tegenprestatie konden wij natuurlijk niet achterblijven om haar en haar vriendin ook even voor de Zandmotor te fotograferen. We liepen op een snel fietspad langs de Zandmotor.

Hemels Gewelf 

Na een kilometer weken we van het fietspad af en liepen we onderaan de dijk. Hier was het beduidend stiller. De volgende bezienswaardigheid tijdens de wandeling, Hemels Gewelf, konden we alleen bereiken door een stevig klimmetje te maken. We werden even van de wijs gebracht door het plaatje in het boekje. We dachten dat we eerder bij het kunstwerk stonden en snapten ook daardoor niet de betekenis ervan.

Een betonnen passage bood ons doorgang tot de kunstmatig aangelegde creatie van Turrell, met gras begroeide krater van vijf meter diep. In het midden daarvan stond een grote natuurstenen bank. Het idee achter het uit 1997 daterende kunstwerk is dat wie achterover liggend op de bank omhoog kijkt, ervaart de hemel na verloop van tijd als een gewelf. Een aantal van ons ging het kunstwerk ook nog even van boven bekijken.

Kijkduin en liefdespromenade 

Zoveel we geklommen hadden zoveel moesten we ook weer dalen voordat we richting de boulevard van Kijkduin gingen. Het was druk met dagjes mensen op het strand. Je hoorde het geschreeuw van kinderen op het strand en het gekrijs van zeemeeuwen in de lucht reikhalzend naar een vallend patatje.

Op de boulevard was er voor ieder wat wils te eten. Na een ijsje of een patatje vervolgden we onze wandeling en kwamen we langs de Walk of love. Bij deze liefdespromenade werd elke eerste week van de maand nieuwe tegels met een romantische tegeltekst in de promenade gelegd. Deze tegels blijven een jaar liggen.

Tussen de bebouwing lag een stukje heemtuin dat de naam van de Terp heeft gekregen. Het natuurmonument was eind jaren tachtig geschonken door de gemeente Den Haag aan oud-raadslid en -wethouder Vink als dank voor bewezen diensten.

Landgoed Meer en Bos en Pastoor van Ars kerk 

Het kleine stukje natuur kwam uit in het landgoed Meer en Bos dat al dateert uit de 17de eeuw. We liepen in langs het tussen de duineiken verscholen Taverne Meer en Bosch.

Dit was het laatste stukje natuur van de wandeling. Op weg naar het eindpunt van de route kwamen we nog langs de als een bunker aandoende Pastoor van Ars kerk. De kerk uit 1969 is een ontwerp van Aldo van Eyck en wijkt met zijn labyrintachtige vorm af van de traditionele kerkenbouw. Helaas konden we geen blik naar binnen werpen. Het was per slot van rekening ook geen nationale bunkerdag.

Molen de Korenaer en Loosduins Museum 

Net voor het eind van onze wandeling mochten we nog even de molen de Korenaer uit 1721 bewonderen. De molen vormt samen met het nabijgelegen “Loosduins Museum” en de “Molenwei” een beschermd stadsgezicht.

Wandelroute 

Wil je deze route bij Kijkduin ook lopen? Kijk hier voor de wandelgids en de GPS tracks.

Volg me ook via FacebookInstagram en Twitter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s