Amsterdam, wandelen langs de Amstel

Startpunt/ eindpunt: station Amsterdam Amstel, aantal kilometers: 17, horeca onderweg: o.a. bij Ouderkerk aan de Amstel 

Station Amsterdam Amstel 

We reden mijn dagelijkse treinritje naar het werk alleen stapten we uit bij Amsterdam Amstel waar onze Groene Wissel startte. In de stationshal bewonderden we de wandschilderingen van Peter Alma uit 1939. In dat jaar opende ook toenmalig Koningin Wilhelmina dit station.

Na het verlaten van het station liepen we over een brug, zodat we aan de andere kant van de rivier de Amstel kwamen. Het was nog vroeg en we kwamen enkele hardlopers en wandelaars met de hond tegen. We liepen langs portiekwoningen van rond de jaren dertig.

Begraafplaats Zorgvlied

We maakten een koffiestop met voor een koffie met iets lekkers bij het Mirandapaviljoen. We zaten in de serre van het paviljoen. Het restaurant werd meestal gebruikt voor feesten en partijen en deed daardoor ook groot en ongezellig aan. We bleven er ook niet lang nazitten.

Kort na de koffiebreak kwamen we bij ingang van de begraafplaats Zorgvlied. Op deze laatste rustplaats uit 1870 liggen veel bekende en onbekende Nederlanders begraven. We liepen even over de rusthof en kwamen onder andere langs het graf van Annie MG Schmidt dat was omgeven door knuffel girafjes en blikjes met Jip en Janneke.

Amstelpark 

Buiten de begraafplaats hoorden we het geluid van de A2 en overvliegende vliegtuigen. Als snel verlieten we de Amsteldijk en gingen we door het blauw gele hek bij de ingang van het Amstelpark. Dit park was nog vrij jong en is in 1972 aangelegd voor de Floriade. We wandelden over een vlonderpad en bij een open plek in het park stonden diverse stoelen. Toen we dichterbij kwamen bleek het het monument Rozenoord te zijn. Het monument is ter nagedachtenis aan de omgekomen joden in de Tweede Wereldoorlog. De kleine stoelen zonder leuning symboliseerden de slachtoffers jonger dan 29 jaar, de stoelen met leuning die van 30-39 jaar en de ligstoelen gaven de getroffenen van ouder dan 40 jaar weer.

 

Net buiten park zagen we een idyllisch plaatje van een molen. Bij een standbeeld van Rembrandt van Rijn stonden mannen opgesteld voor een solexritje. Ik gokte dat het een vrijgezellenparty was. Ze waren wel in voor een fotomoment.

Het vervolg van de route ging door aangelegd groen. We liepen langs sportvelden en midden in het stedelijk gebied waande je je even in rust in Middelpolder. We schoenen knisperden toen we slingerden over de schelpenpaadjes. In de verte hoorde we geblaf. Het bleek uit een trimsalon te komen, die we later passeerden.

Ouderkerk aan de Amstel 

Net voor Ouderkerk aan de Amstel liep de route over een uitgestrekt veld. Op de akker stonden drie grote paarden te grazen. Ik hoopte niet dat we de landerij over hoefden. Gelukkig, omdat het broedseizoen nog niet was afgelopen, moesten we een klein stukje omlopen en niet langs die hengsten.

Het dorp deden we jammer genoeg net niet aan. De route liep zo’n 2,5 km langs de Amstel. Vele wielrenners en hardlopers passeerden en om de zoveel minuten cirkelden een vliegtuig boven ons. Aan weerszijden van de Amstel stonden statige boerderijen, buitenverblijven en een molen.

Amstelwijk 

We bogen af en volgden een lang asfaltpad in de richting van Duivendrecht. De stedelijke infrastructuur was zowel te zien, te horen en te ruiken. Langs sportvelden kwamen we via een vlonderpad in een soort niemandsland. Het paadje werd smal en aan weerszijden was dichte beschoeiing. In de verte hoorde we een band spelen. We kwamen langs woonboten en een hobbyboer met drie geiten en twee kippen. Al snel kwamen we weer in bebouwd gebied. We liepen via het witte ophaalbruggetje Amstelwijk binnen. Hoog torende het gebouw van Waternet in het lief aandoende Amstelwijk. In een rechte lijn liepen we terug richting station Amsterdam Amstel. Moe, maar voldaan zat deze wandeling door stad en land erop.

Wandelroute

Wil je ook eens wandelen door het natuurschoon van Amsterdam Zuidwest? Kijk hier voor de wandelroute.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. JaJo-fotografie schreef:

  Zorgvlied heb ik ook ooit bezocht tijdens een fietstocht door Amsterdam. Het Amstelpark heb ik gemist. Toch maar eens doen bij en volgend bezoek.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jeanine, het Amstelpark, oud Floriade, is zeker de moeite waard.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s