Vijlen, wandelen rondom het hoogste bergdorpje van Nederland

Trage Tocht Vijlen, aantal km’s: 15, startpunt/eindpunt: Vijlen, horeca onderweg: Vijlerhof en Fiets en wandelcafé A. Gen Kirk

Feest, 400ste Trage Tocht

Rob Wolfs, the Founding Father van de Trage Tochten, heeft een jubileum. Hij heeft inmiddels zijn 400ste Trage Tocht uitgebracht. Rob zijn tochten hebben de volgende kenmerken: ze zijn meer dan 80% onverhard en variëren van 5 tot en met 22 kilometer. In juli 2015 liepen we een prachtige Trage Tocht bij het hoogste bergdorpje van Nederland, Vijlen.

Vijlen

We startten de wandeling vanaf ons hotel. Al snel liepen we tussen de gouden graanvelden. Het waren niet de vlakke paden zoals we gewend zijn in het westen des lands. Het was nog even wennen aan de kuitenbijters.

De wandeling ging langs veld wegen en we liepen vele onverharde paden. Het eerste gehucht dat we tegenkwamen was Hilleshagen. Vlak voordat we het dorp inliepen kwamen we langs een veldje met een veldboeket van klaprozen en grote margrieten.

In het dorp haalden wielrenners ons aan alle kanten in. Kort na de doorgaande weg kruisten we de idyllische Mechelderbeek. We kwamen een echtpaar met een zoontje tegen. Ik vroeg of ze een foto van ons wilden maken. De heer des huizes wilde dit maar al te graag. Driftig baande hij met zijn telelens op zijn buik het veld in. Wij moesten nog verder het veld inlopen, zodat de paarse en groene kleuren in het veld beter tot zijn recht kwamen in de foto. Het werd een heuse fotorapportage. We werden ingezoomd en uitgezoomd. We hadden in ieder geval een paar foto’s met zijn tweeën voor deze vakantie.

Nadat we onze fotograaf hadden bedankt maakten we een stop bij de ijs en fruitboerderij Wingbergerhoeve. Rijendik stonden volwassen en kinderen te hunkeren naar een wafel met verse kersen en slagroom of een simpel hoorntje met vanille-ijs.

Geuldal

We hadden genoeg energie getankt voor de klim naar Camerig waarna we door het prachtige Geuldal kronkelde. We waren niet de enige wandelaars die dit landschap fraai vonden. We hadden nog nooit zoveel medewandelaars getroffen op een wandelroute.

We kwamen langs een grote kampeerboerderij ‘t Zinkviooltje en de route liep dwars over de camping. Door middel van stapstenen liepen we over een klein beekje. We volgden even de Geul en staken over met een houten brug. Nogmaals passeerden we een camping met een kampeerboerderij. Al snel bereikten we het Vijlenerbos. Het pad werd hier minder begaanbaar. Met de blubber tot aan onze enkels liepen we het voetweggetje, dat ook een mountainbikepad bleek te zijn, naar beneden.

We kregen nog een mooi weggetje richting Vijlen. De kerktoren van Vijlen lag in ons vizier en we baande het pad naar boven.

Wandelroute

Wil je ook deze fraaie wandeling lopen bij Vijlen? Kijk hier voor de wandelroute en hier voor de wandelgids “Lopen door Limburgs Heuvelland” van Rob Wolfs en Rutger Burgers waar naast deze route nog meer mooie rondwandelingen in staan.

Volg me ook via FacebookInstagram en Twitter

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Wanda Wandelt schreef:

    Wat een leuk blog heb je! Met veel plezier heb ik een aantal van je verhalen gelezen. Je hebt er een fan bij 😉

    Geliked door 1 persoon

  2. verawandelt schreef:

    Hoi Wanda, bedankt voor het compliment! Ik ben ook fan van jouw wandelblog.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s