Vijlen, wandelen rondom het hoogste bergdorpje van Nederland

Trage Tocht Vijlen, aantal km’s: 15, startpunt/eindpunt: Vijlen, horeca onderweg: Vijlerhof en Fiets en wandelcafé A. Gen Kirk

Vijlen

Tijdens een zomervakantie in het hoogste bergdorpje van Nederland Vijlen wandelen we de Trage  Tocht Vijlen. We starten de wandeling vanaf ons hotel. Al snel lopen we tussen de gouden graanvelden. Het zijn niet de vlakke paden zoals we gewend zijn in het westen des lands. Het is nog even wennen aan de kuitenbijters.

Het eerste gehucht dat we tegenkomen is Hilleshagen. Vlak voordat we het dorp inlopen komen we langs een veldje met een veldboeket van klaprozen en grote margrieten.

In het dorp halen wielrenners ons aan alle kanten in. Kort na de doorgaande weg kruisen we de idyllische Mechelderbeek. We komen een echtpaar met een zoontje tegen. Ik vraag of ze een foto van ons willen maken. De heer des huizes wilt dit maar al te graag. Driftig baant hij met zijn telelens op zijn buik het veld in. Wij moeten nog verder het veld inlopen, zodat de paarse en groene kleuren in het veld beter tot zijn recht komen in de foto. Het wordt een heuse fotorapportage. We worden ingezoomd en uitgezoomd. We hebben in ieder geval een paar foto’s met zijn tweeën voor deze vakantie.

Nadat we onze fotograaf hebben bedankt maken we een stop bij de ijs en fruitboerderij Wingbergerhoeve. Rijendik staan volwassen en kinderen te hunkeren naar een wafel met verse kersen en slagroom of een simpel hoorntje met vanille-ijs.

Geuldal

We hebben genoeg energie getankt voor de klim naar Camerig waarna we door het prachtige Geuldal kronkelen. We zijn niet de enige wandelaars die dit landschap fraai vinden. We hebben nog nooit zoveel medewandelaars getroffen op een wandelroute.

We komen langs een grote kampeerboerderij ‘t Zinkviooltje en de route loopt dwars over de camping. Door middel van stapstenen lopen we over een klein beekje. We volgen even de Geul en steken over met een houten brug. Nogmaals passeren we een camping met een kampeerboerderij. Al snel bereiken we het Vijlenerbos. Het pad wordt hier minder begaanbaar. Met de blubber tot aan onze enkels lopen we het voetweggetje, dat ook een mountainbikepad blijkt te zijn, naar beneden.

We krijgen nog een mooi weggetje richting Vijlen. De kerktoren van Vijlen ligt in ons vizier en we banen het pad naar boven.

Wandelroute

Wil je ook deze fraaie wandeling lopen bij Vijlen? Kijk hier voor de wandelroute en hier voor de wandelgids “Lopen door Limburgs Heuvelland” van Rob Wolfs en Rutger Burgers waar naast deze route nog meer mooie rondwandelingen in staan.

Volg me ook via 

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Wanda Wandelt schreef:

    Wat een leuk blog heb je! Met veel plezier heb ik een aantal van je verhalen gelezen. Je hebt er een fan bij 😉

    Geliked door 1 persoon

  2. verawandelt schreef:

    Hoi Wanda, bedankt voor het compliment! Ik ben ook fan van jouw wandelblog.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s