Ontdek het prachtige Landgoed De Horsten tijdens de Trage Tocht Wassenaar

Tijdens een stralende lentedag ga ik op pad met de Trage Tocht Wassenaar, een mooie wandeling van negen kilometer over Landgoed De Horsten.

Als ik bij het startpunt aan de Papeweg te Wassenaar aankom, zie ik dat het al behoorlijk druk is met wandelaars. De meeste mensen lijken te wandelen rondom het Theepaviljoen De Horsten en na een korte wandeling zie ik nog amper wandelaars.

Trage Tocht Wassenaar

De wandelroute is een kronkelende rondwandeling over het fraaie landgoed, die begint en eindigt bij de Papelaan. Ik wandel over klinkerpaden, bospaden en grindpaden. Ook trotseer ik enkele modderpaden, die gelukkig goed te doen zijn.

Onderweg heb ik magische doorkijkjes naar weilanden, waar koeien grazen. In het water zie ik gevlochten eendenkooien en ik wandel over diverse bruggetjes en over smalle paadjes tussen knotwilgen.

Ik zie grauwe eenden met hun kleintjes zwemmen in het water en zie twee bonte spechten in een boom. Het is een kakofonie van vogelgeluiden en de bomen staan net in blad en zorgen voor een prachtig groen uitzicht.

“Wandelen over Landgoed De Horsten voelt als wandelen door een sprookje, met magische doorkijkjes en prachtige natuur.”

Koninklijke Landgoederen De Horsten

Het landgoed kent een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de 19e eeuw. Het werd destijds in drie delen gekocht door prins Frederik. Na zijn dood werd het landgoed geërfd door zijn dochter prinses Marie, die het later aan koningin Wilhelmina verkocht.

Vervolgens ging het landgoed over op koningin Juliana en later naar haar dochter koningin Beatrix. In 2017 schonk Beatrix het landgoed koning Willem-Alexander.

Seringenberg

Onderweg kom ik bij de Seringenberg, een ruim 20 meter hoge heuvel die dateert uit de 18e eeuw. Deze heuvel werd destijds opgeworpen door Twent, een rijke burgemeester uit Gouda, met een uitzichtpunt en een kronkelpad naar boven.

De heuvel werd beplant met paarse seringen. De eerste seringen staan nu al in bloei en ruiken heerlijk. Het is echt lente met de geur van de kleine paarse bloemetjes.

Theepaviljoen De Horsten

Aan het eind van mijn wandeling kom ik bij het Theepaviljoen De Horsten. Het terras zit vol en dat is niet gek met dit stralende lenteweer. Het theehuis dateert al uit 1863. Prins Frederik liet het bouwen als jachthuis. Op de muren zijn nog steeds jachttrofeeën te zien en vroeger vonden diverse jachtgilden hier een onderkomen.

“Geniet na afloop van de wandeling van een heerlijke kop thee op het terras van Theepaviljoen De Horsten, een historische plek met een rijke geschiedenis.”

Wandelroute

Wil je ook wandelen over Landgoed De Horsten met de magische doorkijkjes en de prachtige natuur? Kijk hieronder voor de wandelroute.

Volg me ook via