N70 Natuurwandelroute in het Rijk van Nijmegen

Startpunt/eindpunt: Pannenkoekhuis de Heksendans in Berg en Dal, aantal kilometers: 16, horeca onderweg: Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg, Restaurant Tante Koosje en in Beek diverse mogelijkheden.

Even geleden las ik de blog van Wanda Wandelt over de N70 Natuurwandelroute en was ik zeer enthousiast geworden over deze unieke wandeling die over acht “bergen” voert in één van mijn favoriete wandelgebieden, het Rijk van Nijmegen. De N70 is ontstaan in 1970, het natuurbeschermingsjaar.

Wandelen onder de hoge bomen

Het weekend voor de 4-daagse reisden we af naar Berg en Dal, één van de plekken waar je deze zestien kilometer lange wandeling kunt oppakken.

Appeltaart bij slagroom bij de Heksendans

Met de bus reden vanaf station Nijmegen naar Berg en Dal en bij Pannenkoekhuis de Heksendans tegenover het kleine pretpark Tivoli pakten we de route op. Uiteraard konden we de wandeling niet starten zonder dat we een bodempje hadden gelegd van appeltaart met slagroom bij de Heksendans.

De Heksendans

Het terras zat vol met dagjesmensen en wielrenners. Dit pannenkoekhuis was dit ook een geliefd terras voor fietsers.

Een wandeling met veel stijgen en dalen   

Bij de start van de wandeling hadden we al in de gaten dat deze wandeling niet een makkie zou worden. We gingen meteen al flink steil naar beneden.

Stijgen en dalen

De wandeling voerde ons onder andere over de Sterrenberg, de Boterberg en de Duivelsberg. Over mulle bospaadjes, waar dennenappels onder onze voeten kraakten, wandelden we omhoog en omlaag. Als we tussen de bomen keken hadden we fraaie doorkijkjes naar de Ooijpolder of het heuvelland van Kleef. Het gaf me echt een vakantiegevoel dit heuvellandschap.

Fraaie doorkijkjes

Veelal gingen we met houten trappetjes omhoog en omlaag en met een luie trap tussen beukenhagen kwamen we bovenaan de Duivelsberg.

Uitzicht van de Duivelsberg

De N70 is het oefenparcours voor hardlopers en lange afstandswandelaars vanwege het vele stijgen en dalen. We moesten ook wel even aan dit pad wennen. In onze woonomgeving, in het westen van het land, zijn we gewend om vlak te lopen. Vlak terrein was bij deze route meer uitzondering dan regel.

Een wandeling met afwisselende natuur

De natuurwandelroute is een zeer goed gekozen naam. Grote delen van de route liepen we door bosachtig gebied met een diversiteit aan bomen. We wandelden onder torenhoge dennen of onder oude kastanjes. Onder de bomen zagen we varens die het bos een sprookjesachtige sfeer gaven.

Wandelen tussen varens

We wandelden over bospaden, maar ook over zandpaden tussen graan- of maïsvelden. Rob Wolfs, routemaker van de Trage Tochten, zou van deze wandeling smullen. De meeste paden waren onverhard.

Wandelen tussen velden

We hoorden vogels tjilpen en krekels tjirpen en zagen koeien en paarden in de wei. We liepen langs beken waar we het water hoorden kletteren.

Door het warme weer leek het op sommige plekken al herfst door dat de bomen hun droge blaadjes al lieten vallen.

Een wandeling met groene bewegwijzering   

Tijdens de wandeling volgden we de groen geschilderde palen. Hier en daar moesten we even zoeken, omdat het groen een goede schutkleur was tussen de bomen. Doordat we alleen palen zagen en de palen geen richting aanwezen, was het op sommige punten toch wel zoeken of we links of rechts moesten. Gelukkig konden we voor de route ook nog steunen op de GPS.

Wandelbankjes overal

Vele wandelroutes zoals het Pieterpad, het Streekpad Nijmegen, het Grote Rivierenpad en het Nijmegenpad liepen ook door dit schitterende wandelgebied. Vaak kwamen we de wit rode en de geel rode stickers van de langeafstandspaden of de streekpaden tegen.

Gebied met veel wandelpaden

Een wandeling met veel wandelaars

Tijdens onze wandeltochten komen we zelden andere wandelaars tegen anders dan als je dichtbij een parkeerplaats komt. Bij deze route was dat afwijkend. Gedurende de hele route kwamen we lopers tegen, soms wel voor de tweede keer. Wellicht dat een aantal wandelaars oefende voor de puntjes op de i te zetten voor de Nijmeegse 4-daagse.

Ouders met kinderen wandelen de N70

We ontmoetten Nordic walkers, ouders met kinderen, stelletjes, vrienden en vriendinnen, groepjes wandelaars en wandelaars met de hond op de N70.

Nordic Walkers lopen de N70.jpg

Een wandeling met veel horecagelegenheden

Gedurende deze route hoef je niet bang te zijn dat je niks aan eetgelegenheden tegenkomt. We waren nog maar net vertrokken en onze magen waren nog gevuld met de appeltaart van Pannenkoekhuis de Heksendans of het volgende Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg deed zich al aan. Dit gezellige terras van De Duivelsberg sloegen we maar even over. De wandeling voerde ons ook door het dorpje Beek waar je bij diverse gelegenheden wat kon gebruiken.

Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg

Onderweg kwamen we ook vele wandelbankjes tegen waar we regelmatig neerstreken om van het prachtige uitzicht te genieten of een slokje van ons water te nemen.

Wandelbankje

Een wandeling met veel kijkpunten

Ondanks dat deze wandeling een echte natuurroute is, is er voldoende te zien onderweg. Bij Beek kwamen we bij het Nederlands Landschapsmuseum in miniatuur. Een pittoresk museum dat elf miniatuurlandschappen toont.

Nederlands Landschapsmuseum in miniatuur

Helaas was dit gratis museum gesloten. Het is van april tot oktober geopend op de woensdag en de zondag. We stonden even voor het knusse huis met rode deur en groene luiken. Het was behangen met vogelhuisjes en de beukenhaag zat vol met kabouterbeeldjes.

Kabouters

In het gezellig dorp Beek keken we even binnen bij het monumentale gebouw van Gemeentelijke Elektriciteitswerken Nijmegen. In het Elektrisch onderstation zat nu een tweedehandsboekenwinkel. We liepen even tussen de stapels boeken door waar we ondertussen luisterden naar klassieke muziek dat uit de speakers galmden.

Gemeentelijke Electriciteitswerken Nijmegen

Voordat we Beek uitliepen kwamen we bij het beeldje “Het Wasvrouwtje”. De creatie van Jan Schoenmakers symboliseert de wasindustrie van Beek. Vanwege de aanwezigheid van bronwater waren hier vroeger veel wasserijen en blekerijen. Achter het beeldje zagen we een groot waterrad dat herinnert aan de watermolen “De Oorsprong”

Wasvrouwtje bij Beek

We wandelden met de N70 regelmatig langs de Duitse grens. We kwamen vele stenen grenspalen tegen en een wegwijzer waar Nederland en Duitsland werd aangegeven.

Grenspaal

Een wandeling populair bij bloggers

Door de blog van Wanda Wandelt ben ik geïnspireerd om deze schitterende wandelroute te lopen. Niet alleen Wanda blogde over deze route. Ook Jacomijn van Safe en Healthy Travel en Frank van Frank Wandelt liepen deze wandeling en schreven er een blog over.

Wandelroute

Wil je deze afwisselende route eens zelf ervaren? Kijk hier voor meer informatie over de route.

Meer wandelen in en rond Nijmegen 

Nijmegen is één van mijn favoriete wandelbestemmingen. We wandelden er regelmatig. Lees hier meer blogs over wandelingen in Nijmegen:

Volg me ook via FacebookInstagram en Twitter

9 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Villasappho schreef:

  Zeer bekende omgeving ik heb er vaker gefietst maar kende dat museum niet. Bedankt!

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Als we in de buurt zijn en het museum open is gaan we zeer zeker dit leuke museum bezoeken.

   Like

 2. Jacomijn schreef:

  Heerlijke route!!

  Geliked door 1 persoon

 3. Mirjam schreef:

  Mooi verhaal Vera. Deze route staat op ons to-walk lijstje. Ik ken het gebied van de Walk of Wisdom en vond de Elyzeese velden toen geweldig mooi.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Mirjam, dank je wel! Zeker een aanrader om te gaan wandelen. We kwamen ook vaak de stickers van de Walk of Wisdom tegen.

   Like

 4. Je hebt deze route heel mooi beschreven en leuk gelardeerd met beeldmateriaal. Het is ook bij mijn man en mij een favoriete route, maar voor deze temperaturen te zwaar. In de herfst is het helemaal smullen van al die kleurrijke bomen en bladertapijten. Groetjes, Margriet Spanjaard

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Beste Margriet, bedankt voor de mooie reactie. Ik heb erg genoten van deze route en ik geloof het zeker dat deze wandeling in de herfst ook prachtig is. Groeten Vera

   Like

 5. Nico van Dijk schreef:

  Een meer dan prachtige route. Ik liep hem een keer met Wanda Wandelt en een keer solo ( in de voorbereiding op de Apeldoornse vierdaagse)

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Nico, leuk om te lezen dat je zo enthousiast bent over de N70 route. Wij gaan deze zeker ook nog een keer lopen. Fijne dag.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s