Startpunt/eindpunt: Pannenkoekhuis de Heksendans in Berg en Dal, aantal kilometers: 16, horeca onderweg: Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg, Restaurant Tante Koosje en in Beek diverse mogelijkheden.
Even geleden las ik de blog van Wanda Wandelt over de N70 Natuurwandelroute en was ik zeer enthousiast geworden over deze unieke wandeling die over acht “bergen” voert in één van mijn favoriete wandelgebieden, het Rijk van Nijmegen. De N70 is ontstaan in 1970, het natuurbeschermingsjaar.
Het weekend voor de 4-daagse reisden we af naar Berg en Dal, één van de plekken waar je deze zestien kilometer lange wandeling kunt oppakken.
Met de bus reden vanaf station Nijmegen naar Berg en Dal en bij Pannenkoekhuis de Heksendans tegenover het kleine pretpark Tivoli pakten we de route op. Uiteraard konden we de wandeling niet starten zonder dat we een bodempje hadden gelegd van appeltaart met slagroom bij de Heksendans.
Het terras zat vol met dagjesmensen en wielrenners. Dit pannenkoekhuis was dit ook een geliefd terras voor fietsers.
Een wandeling met veel stijgen en dalen
Bij de start van de wandeling hadden we al in de gaten dat deze wandeling niet een makkie zou worden. We gingen meteen al flink steil naar beneden.
De wandeling voerde ons onder andere over de Sterrenberg, de Boterberg en de Duivelsberg. Over mulle bospaadjes, waar dennenappels onder onze voeten kraakten, wandelden we omhoog en omlaag. Als we tussen de bomen keken hadden we fraaie doorkijkjes naar de Ooijpolder of het heuvelland van Kleef. Het gaf me echt een vakantiegevoel dit heuvellandschap.
Veelal gingen we met houten trappetjes omhoog en omlaag en met een luie trap tussen beukenhagen kwamen we bovenaan de Duivelsberg.
De N70 is het oefenparcours voor hardlopers en lange afstandswandelaars vanwege het vele stijgen en dalen. We moesten ook wel even aan dit pad wennen. In onze woonomgeving, in het westen van het land, zijn we gewend om vlak te lopen. Vlak terrein was bij deze route meer uitzondering dan regel.
Een wandeling met afwisselende natuur
De natuurwandelroute is een zeer goed gekozen naam. Grote delen van de route liepen we door bosachtig gebied met een diversiteit aan bomen. We wandelden onder torenhoge dennen of onder oude kastanjes. Onder de bomen zagen we varens die het bos een sprookjesachtige sfeer gaven.
We wandelden over bospaden, maar ook over zandpaden tussen graan- of maïsvelden. Rob Wolfs, routemaker van de Trage Tochten, zou van deze wandeling smullen. De meeste paden waren onverhard.
We hoorden vogels tjilpen en krekels tjirpen en zagen koeien en paarden in de wei. We liepen langs beken waar we het water hoorden kletteren.
Door het warme weer leek het op sommige plekken al herfst door dat de bomen hun droge blaadjes al lieten vallen.
Een wandeling met groene bewegwijzering
Tijdens de wandeling volgden we de groen geschilderde palen. Hier en daar moesten we even zoeken, omdat het groen een goede schutkleur was tussen de bomen. Doordat we alleen palen zagen en de palen geen richting aanwezen, was het op sommige punten toch wel zoeken of we links of rechts moesten. Gelukkig konden we voor de route ook nog steunen op de GPS.
Vele wandelroutes zoals het Pieterpad, het Streekpad Nijmegen, het Grote Rivierenpad en het Nijmegenpad liepen ook door dit schitterende wandelgebied. Vaak kwamen we de wit rode en de geel rode stickers van de langeafstandspaden of de streekpaden tegen.
Een wandeling met veel wandelaars
Tijdens onze wandeltochten komen we zelden andere wandelaars tegen anders dan als je dichtbij een parkeerplaats komt. Bij deze route was dat afwijkend. Gedurende de hele route kwamen we lopers tegen, soms wel voor de tweede keer. Wellicht dat een aantal wandelaars oefende voor de puntjes op de i te zetten voor de Nijmeegse 4-daagse.
We ontmoetten Nordic walkers, ouders met kinderen, stelletjes, vrienden en vriendinnen, groepjes wandelaars en wandelaars met de hond op de N70.
Een wandeling met veel horecagelegenheden
Gedurende deze route hoef je niet bang te zijn dat je niks aan eetgelegenheden tegenkomt. We waren nog maar net vertrokken en onze magen waren nog gevuld met de appeltaart van Pannenkoekhuis de Heksendans of het volgende Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg deed zich al aan. Dit gezellige terras van De Duivelsberg sloegen we maar even over. De wandeling voerde ons ook door het dorpje Beek waar je bij diverse gelegenheden wat kon gebruiken.
Onderweg kwamen we ook vele wandelbankjes tegen waar we regelmatig neerstreken om van het prachtige uitzicht te genieten of een slokje van ons water te nemen.
Een wandeling met veel kijkpunten
Ondanks dat deze wandeling een echte natuurroute is, is er voldoende te zien onderweg. Bij Beek kwamen we bij het Nederlands Landschapsmuseum in miniatuur. Een pittoresk museum dat elf miniatuurlandschappen toont.
Helaas was dit gratis museum gesloten. Het is van april tot oktober geopend op de woensdag en de zondag. We stonden even voor het knusse huis met rode deur en groene luiken. Het was behangen met vogelhuisjes en de beukenhaag zat vol met kabouterbeeldjes.
In het gezellig dorp Beek keken we even binnen bij het monumentale gebouw van Gemeentelijke Elektriciteitswerken Nijmegen. In het Elektrisch onderstation zat nu een tweedehandsboekenwinkel. We liepen even tussen de stapels boeken door waar we ondertussen luisterden naar klassieke muziek dat uit de speakers galmden.
Voordat we Beek uitliepen kwamen we bij het beeldje “Het Wasvrouwtje”. De creatie van Jan Schoenmakers symboliseert de wasindustrie van Beek. Vanwege de aanwezigheid van bronwater waren hier vroeger veel wasserijen en blekerijen. Achter het beeldje zagen we een groot waterrad dat herinnert aan de watermolen “De Oorsprong”
We wandelden met de N70 regelmatig langs de Duitse grens. We kwamen vele stenen grenspalen tegen en een wegwijzer waar Nederland en Duitsland werd aangegeven.
Een wandeling populair bij bloggers
Door de blog van Wanda Wandelt ben ik geïnspireerd om deze schitterende wandelroute te lopen. Niet alleen Wanda blogde over deze route. Ook Jacomijn van Safe en Healthy Travel en Frank van Frank Wandelt liepen deze wandeling en schreven er een blog over.
Wandelroute
Wil je deze afwisselende route eens zelf ervaren? Kijk hier voor meer informatie over de route.
Meer wandelen in en rond Nijmegen
Nijmegen is één van mijn favoriete wandelbestemmingen. We wandelden er regelmatig. Lees hier meer blogs over wandelingen in Nijmegen:
Zeer bekende omgeving ik heb er vaker gefietst maar kende dat museum niet. Bedankt!
LikeGeliked door 1 persoon
Als we in de buurt zijn en het museum open is gaan we zeer zeker dit leuke museum bezoeken.
LikeLike
Heerlijke route!!
LikeGeliked door 1 persoon
Mooi verhaal Vera. Deze route staat op ons to-walk lijstje. Ik ken het gebied van de Walk of Wisdom en vond de Elyzeese velden toen geweldig mooi.
LikeGeliked door 1 persoon
Dag Mirjam, dank je wel! Zeker een aanrader om te gaan wandelen. We kwamen ook vaak de stickers van de Walk of Wisdom tegen.
LikeLike
Je hebt deze route heel mooi beschreven en leuk gelardeerd met beeldmateriaal. Het is ook bij mijn man en mij een favoriete route, maar voor deze temperaturen te zwaar. In de herfst is het helemaal smullen van al die kleurrijke bomen en bladertapijten. Groetjes, Margriet Spanjaard
LikeGeliked door 1 persoon
Beste Margriet, bedankt voor de mooie reactie. Ik heb erg genoten van deze route en ik geloof het zeker dat deze wandeling in de herfst ook prachtig is. Groeten Vera
LikeLike
Een meer dan prachtige route. Ik liep hem een keer met Wanda Wandelt en een keer solo ( in de voorbereiding op de Apeldoornse vierdaagse)
LikeGeliked door 1 persoon
Dag Nico, leuk om te lezen dat je zo enthousiast bent over de N70 route. Wij gaan deze zeker ook nog een keer lopen. Fijne dag.
LikeLike