Isarvorstadt & Au in München: een wandeling langs de Viktualienmarkt, het Deutsches Museum, Alter Südlicher Friedhof, de oevers van de Isar en het dynamische Schlachthofviertel

Tijdens mijn bezoek aan München maak ik een wandeling uit de “No time to momo Munchen” gids. Ik wandel de route, die door de wijken Isarvorstadt & Au loopt. Het is de eerste warme voorjaarsdag en iedereen lijkt naar buiten te zijn gekomen. Mensen zitten in het park en de terrassen zijn vol. Ik begin mijn wandeling in de wijk Isarvorstadt, die bekend staat om het Museumsinsel met het Deutsches Museum en drie trendy wijken Gärtnerplatzviertel, Glockenbachviertel en Schlachthofviertel.

Viktualienmarkt

Mijn wandeling start bij het Marienplatz. Hier, in het hart van München, vond ooit de voedselmarkt plaats. Maar toen deze te klein werd voor de groeiende handel, had koning Maximiliaan I een oplossing: hij verplaatste de markt enkele meters verderop, tussen Heiliggeist-Kirche en Frauenstrasse. En zo begon de groei van deze Viktualienmarkt.

“De Viktualienmarkt is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van München en is nog steeds een populaire plek voor zowel locals als toeristen om te genieten van eten en drinken.”

Museuminsel met het Deutsches Museum

Als ik het Museumsinsel nader, zie ik al snel de museumtoren van het Deutsches Museum. Het museum staat bekend om zijn collectie van natuurwetenschappelijke technologie. Ik loop erlangs en zie ook de grootste thermometer van Duitsland. Dit is zeker een bijzondere plek om te bezoeken voor liefhebbers van wetenschap en technologie. Je kunt een hele dag doorbrengen in het museum. Het heeft maar liefst 19 tentoonstellingen. Ik sla het museum even over, maar ik werp wel even een blik in de museumwinkel, dat ook al een museum op zich is. 

Lunchen bij Madam Anna Ekke in het Glockenbachviertel  

Ik heb inmiddels wel trek gekregen en ik besluit te lunchen bij Madam Anna Ekke, een populaire ontbijt- en brunchplek in de wijk Glockenbach. Ik schuif binnen aan bij een tafeltje. Op de muren zie ik kleurrijke illustraties van de kunstenaar Günther Kempf, wat deze plek een alternatief tintje geeft.

Ik bestel een overheerlijke Egg Benedict met advocado, gepocheerde eieren, Hollandaise saus en granaatappel. Ik heb geluk dat ik een tafeltje kan bemachtigen. Het is een populaire hotspot tegenwoordig. Komt dit doordat de Britse krant The Sunday Times deze plek heeft aanbevolen?

Alter Südlicher Friedhof

Na de lunch vervolg ik mijn wandeling en kom ik aan bij de Alter Südlicher Friedhof, een oude begraafplaats met een bijzondere charme. Hier liggen veel prominente inwoners van München begraven, onder wie architect Leo von Klenze, architect Friedrich von Gärtner en kunstschilder en dichter Carl Spitzweg. De graven zijn soms verweerd en overwoekerd, maar dat geeft deze oude begraafplaats juist een magische sfeer.

Aan de oevers van de Isar

Verderop kom ik aan bij de oevers van de Isar, de perfecte plek om te ontspannen in München. Ik zie mensen bij het water. Het is een prachtige plek om te genieten van de natuur en de stad. Ik wandel een lange tijd langs het water.

Schlachthofviertel

Tot slot loop ik door naar de Slachthuiswijk, die ook wel “de buik van de stad” wordt genoemd. Het is de meest dynamische, wildste en tegelijkertijd eerlijkste wijk van München. Ik ben onder de indruk van de langste legale graffitimuur in het centrum van München en de culturele site Bahnwärter Thiel. De wijk is momenteel in ontwikkeling en verandert snel door de komst van creatieve en jonge mensen. Als ik er ben zijn de cafés, restaurants en winkels nog dicht, zodat ik in alle rust door deze bijzondere plek kan wandelen. Hoe bruisend zal het zijn als alles open is?

“De Slachthuiswijk in München is een must-see voor liefhebbers van street art en creatieve culturele plekken, en laat zien hoe de stad zich ontwikkelt en vernieuwt door de komst van jonge en creatieve mensen.”

Wandelroute

Wil je de verborgen parels van München ook ontdekken? Kijk hieronder voor de wandelroute Isarvorstad & Au.

Volg me ook via