Op pad door het verleden van München met KulturGeschichtsPfade door het Olympiapark

Tijdens een citytrip München ga ik op pad met het KulturGeschichtsPfade om de geschiedenis van het  Olympiapark van München te verkennen.

De KulturGeschichtsPfade zijn cultuurhistorische paden die bezoekers en inwoners van München langs historisch belangrijke plaatsen en evenementen in de verschillende districten van de stad leiden. Deze paden zijn onderverdeeld in stadsdelen en bieden de mogelijkheid om lokale bijzonderheden uit de geschiedenis van de stad te ontdekken, zoals belangrijke gebouwen, plekken met een rijke geschiedenis

Het is een grijze dag en de weersvoorspelling zegt dat het in de middag zal gaan regenen. Het is nog droog als ik vertrek.

De route begint bij Olympisch Dorp, gebouwd voor de Olympische Spelen van 1972. Ik ben onder de indruk van de architectuur en de geschiedenis van dit park. Het is droevig om te bedenken wat voor gebeurtenissen zich hier hebben afgespeeld tijdens de Spelen van 1972.

Connollystrasse 31

Mijn route leidt me langs de Connollystrasse 31 om daar het herdenkingsmonument voor de Israëlische atleten die werden gedood tijdens de terroristische aanslag van de Olympische Spelen van 1972 te bekijken. Het monument is bedekt met honderden steentjes. Dit is een Joods gebruik als een teken dat het graf – of in dit geval het herdenkingsmonument – met een bezoek wordt vereerd.

Levendige studentenwoningen

Daarna ga ik naar de studentenwoningen in het Olympisch Dorp. Ik wandel tussen de kleurrijke en levendige gevels van de ooit grauwe grijze betonnen bungalows. Elke studentenwoning is met een andere muurschildering voorzien. Ik word er vrolijk van en het staat in schril contrast met de zwarte bladzijde van de Olympische Spelen van 1972.

Herdenkingsplaats aanslag Olympische Spelen 1972

De volgende stop van mijn wandeling is de herdenkingsplaats voor de aanslag op de Olympische Spelen van 1972. Het is een indrukwekkende multimediapresentatie van de gebeurtenissen van toen. Er zijn verhalen van de twaalf slachtoffers en hun nabestaanden. Het is geopend in de zomer van 2017 en is van de hand van de architecten Brückner & Brückner, Tischenreuth.  

Olympiapark

Het begint een beetje te miezeren en mijn wandeling gaat verder door het Olympisch Park. De architectuur van het dak van het stadion is indrukwekkend en ik neem ondanks het grijze weer de tijd om de verschillende delen van het park te verkennen.

Het is een behoorlijke wandeling door het immense park. Ik word ingehaald door hardlopers en kom veel wandelaars met een hond tegen. Over het pad rent een bruine eekhoorn en in het gras hupt een grote zwarte kraai. Ik loop naar een uitzichtpunt, waar ik een fenomenaal uitzicht heb over het Olympiapark.

Wandelroute KulturGeschichtsPfade door het Olympiapark

Wil je de geschiedenis van het Olympiapark München ook beter leren kennen? Ga dan op pad met de De KulturGeschichtsPfade. Bekijk hieronder de wandelroute.  

Volg me ook via