Andere wereld: Mijn bezoek aan de Escher tentoonstelling in Kunstmuseum Den Haag

Den Haag viert het 125-jarig jubileum van Escher’s geboortejaar en overal zie je zijn werk terugkomen. Het Stadhuis en de Haagse poort zijn voorzien van zijn optische illusies en in Escher in Het Paleis is de tentoonstelling Eeuwigheid en Oneindigheid te zien, waar je kunt zien hoe Escher zijn vroegere houtsneden ontwikkelde tot revolutionaire vlakvullingen en metamorfoses.

Escher tentoonstelling in het Kunstmuseum: Andere wereld

Zelf bezoek ik de expositie Andere wereld in het Kunstmuseum. Hier geniet ik van een interactie tussen Escher’s werk en de installaties van het Belgische kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh. De tentoonstelling is verdeeld in thema’s ‘DAG’ en ‘NACHT’.

Interactie tussen Eschers werk en de installaties van Gijs Van Vaerenbergh

Ik dwaal door de verschillende kabinetten van het imposante Kunstmuseum en bekijk de lichte zalen waar de werken van Escher tussen pilaren en trappetjes hangen.

Gijs Van Vaerenbergh is een Belgisch architectencollectief bestaande uit Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh, beiden geboren in 1983 te Leuven. Ze maken niet alleen architectonische ontwerpen, maar ook kunstwerken die gebruik maken van architectuur om toeschouwers een vervreemdende ervaring te geven.

Perspectief, oneindigheidsbenaderingen en spiegelingen

Escher staat bekend om zijn prenten, die vaak de grenzen van perspectief, symmetrie en wiskunde opzoeken. En Gijs van Vaerenbergh hebben op een moderne en eigentijdse manier hun kunst met Escher zijn kunst gecombineerd.

De werken van Escher zijn kenmerkend om zijn terugkerende onderwerpen, zoals perspectief en oneindigheidsbenaderingen. Zo zie ik bijvoorbeeld het kunstwerk “Ringslangen” waarin de ringslang oneindig is afgebeeld. Ook was Escher gefascineerd door spiegelingen, wat goed terug te zien is in het schilderij waar de bomen weerspiegelen in de vijver.

Al met al vind ik de tentoonstelling echt een aanrader. Ik ben onder de indruk van Escher zijn vele werken en de manier waarop ze zijn tentoongesteld. Ik vind het leuk om de houtsneden en tekeningen per onderwerp te zien, zodat ik Eschers fascinaties beter leer kennen.

En het Kunstmuseum zelf is ook een feestje om te bezoeken vanwege het fraaie gebouw van de hand van de architect Berlage.

Koelkastmagneet van Escher

Traditiegetrouw koop ik na mijn bezoek aan een stad of museum een koelkastmagneet. Magneetjes van Escher zijn volop verkrijgbaar in de museumwinkel van het Kunstmuseum. Ik koop het magneetje Hand met spiegelende bol, een litho van Escher uit 1935.

Den Haag viert 125 jaar Escher met tal van activiteiten

Den Haag staat in 2023 in het teken van Escher. Wil je meer weten over de activiteiten of één van de activiteiten bezoeken? Kijk hier voor meer informatie.

Volg me ook via 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s