Acht keer stedelijke ontwikkelingen in Utrecht

Startpunt: café het Gegeven Paard Utrecht, eindpunt: station Leidsche Rijn, aantal kilometers: 13, horeca onderweg: Katenbakkie, Vechtclub XL en Landhuis in de stad

De wandelgids “Utrecht acht keer anders”  bevat acht verschillende themawandelingen door de Domstad. Op zaterdag wandel ik de route de Nieuwe stad. Het is een wandeling van 13 kilometer, die start bij café het Gegeven Paard Tivoli en loopt naar de Vinex-wijk Leidsche Rijn. Onderweg wandel ik langs de stedelijke ontwikkelingen in Utrecht. Om in het thema te blijven licht ik acht hedendaagse ontwikkelingen in Utrecht uit, die ik tijdens deze trendy wandelroute aandoe.

1.Poortgebouw

Vlakbij het startpunt van de wandeling kom ik langs een echte blikvanger, het Poortgebouw, dat is ontworpen door het Amerikaans architectenbureau Stir Architecture. Het is een combinatie van wonen en werken en heeft met strakke lijnen en grote ramen een moderne uitstraling. Ik wandel door Hoog Catherijne. Het is nog vrij rustig in de morgen. Ik loop door richting het Centraal Station van Utrecht.

2. Bollendak van Utrecht Centraal

Utrecht Centraal heeft de afgelopen jaren een grondige renovatie ondergaan, waarbij de architectuur van het station volledig is vernieuwd. Met de nieuwe indeling is er meer ruimte voor winkels en horeca. Ik vind het bollendak van het Stationsplein echt een architectonisch hoogstandje. Het dak biedt beschutting aan reizigers en is een mooie overgang van het station naar het winkelcentrum Hoog Catherijne. Ik loop over het Jaarbeursplein, waar het erg druk is met beursgangers. Dit weekend zijn de wandel-en fietsbeurs en de motorbeurs in de Jaarbeurshallen. Het beursgebied is volop in ontwikkeling en momenteel wordt een enorme woontoren gebouwd.

3. Moreelse brug

Bij de twee enorme torens van de Rabobank klauter ik op de Moreelse brug. Ik wandel met deze brede voetgangers-en fietsbrug over de treinperrons, sporen en het busstation van Utrecht. Vanaf hier heb ik een fraai uitzicht op het treinenknooppunt. De brug, ontworpen door het Delftse architectenbureau Cepezed verbindt hiermee het Beurskwartier met het oude centrum van Utrecht. De naam van de brug is afkomstig van Hendrick Moreelse, een 17e eeuwse burgemeester van de stad Utrecht. In de volksmond wordt het ook wel de Rabobrug genoemd.

Voordat ik de brug op ga, zie ik een schattig insectendorp van prominente gebouwen van Utrecht. Zo is de inktpot, het hoofdkantoor van ProRail en het nieuwe stadhuis van Utrecht nagebootst.

Ik wandel achter het station en passeer de inktpot en het Sterrehof, dat in de jaren 1870 is gebouwd om arme parochianen van de Walsteegkerk onder te brengen. Sinds 2001 is het hofje een rijksmonument en het bestaat dit jaar 150 jaar.

Ik wandel het oude centrum in, waar ik even over de Oude gracht kom en uitzicht heb op de Domtoren, die momenteel in de steigers staat. Ik wandel door de gezellige Twijnstraat met vele boetiekjes en speciaalzaken. Bij het kattencafé “Katenbakkie” kijk ik even binnen. De zwart witte kat, die op een kartonnen pick-up zit, geef ik een aaitje.

Ik wandel het oude centrum uit en loop langs de Vaartsche Rijn. De weg is opgebroken en ik wandel tot het station Vaartsche Rijn tussen bouwhekken door en kom bij Rotsoord waar Pastoe, een Nederlands meubelontwerp- en productiebedrijf was gevestigd.

4. Rotsoord en de oude Pastoefabriek

De oude fabriek aan het Rotsoord in Utrecht is nu Industrieel erfgoed. Het oudste gedeelte stamt uit 1750. Sinds 2016 is er een afdeling van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht gevestigd en een verzamelgebouw voor creatieve bedrijven.

Ik wandel over het oude industrieel terrein waar nu hippe en trendy restaurants en cafés zijn gevestigd. Ik passeer de oude watertoren waar nu “Restaurant de Watertoren” in zit.

5. Merwedekanaalzone

Ik wandel verder door de Utrechtse wijk Westraven, waar vroeger de tegelfabriek Westraven zat. Daar werden tegels een aardewerk voor de bloemsierkunst gemaakt. In 1994 werd fabriek gesloten en is de merknaam overgenomen door Porceleyne Fles Delft. In de Westravenstraat passeer ik een enorme muurschildering van de kunstenaar Jos Peeters waar de bedrijvigheid van het gebied wordt getoond. Ook de oude tegelfabriek Westraven is op het kunstwerk te zien.

Ik loop naar de Merwedekanaalzone waar een nieuwe woonwijk in ontwikkeling is. In wandel over het oude fabrieksterrein van Onderlinge Pharmaceutische Groothandel (OPG) waar onder andere Vechtclub XL zich bevindt. In deze ruimte vind je tal van kleine en grote bedrijven, die zich bezighouden met creatieve ambachten en ondernemerschap. Zo kun je er bijvoorbeeld terecht voor een kop koffie bij de Nordkap coffee, een hapje eten bij de Klub of een biertje drinken bij Brewpub de Kromme Haring.

Het volgende deel van de wandeling is even doorbijten en vind ik het niet het mooiste deel van de route. Je loopt tussen het bouwterrein van de Merwedekanaalzone en het Jaarbeursterrein.

Het wordt al snel goed gemaakt als ik door het Park Oog en Al wandel. Dit park heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de 18e eeuw. Ik wandel langs de ontmoetingsplek“Landhuis in de stad”. Ooit was dit de buitenplaats van Everard Meyster. Hij kon vanaf zijn landgoed goed een oogje in het zeil houden op de stadsuitbreidingen, die toen gepland stonden. Dit landgoed kreeg dan ook de bijnaam “Oog in Al”.

In 2015 werd de buitenplaats een ontmoetingsplek. Ik heb wel behoefte aan een pauzeplek en loop bij het Landhuis binnen. Echter is er geen plek en ik vervolg mijn route. Even wandel ik door de woonwijk Oog en Al en kom ik bij het Amsterdam-Rijnkanaal. Op het gras langs het water spelen twee grote bruine honden. Er staat een behoorlijke wind en het voelt fris aan. Een tijdje loop ik langs het water totdat ik bij de Dafne Schippersbrug kom.

6. Dafne Schippersbrug

Ik moet een klein ommetje maken om op de architectonische brug te komen. Opvallend aan de brug is dat het over het dak van een school gaat. Ik sta pal in de wind als ik met de brug, vernoemd naar de Nederlandse atlete Dafne Schippers, over het Amsterdam Rijnkanaal ga. Ik wandel in de Vinex-wijk Leidsche Rijn binnen.  

7. Vinex-wijk Leidsche Rijn

Ik loop door deze gigantische woonwijk, die de afgelopen tijd een enorme groei heeft doorgemaakt en een nieuwe woonplek is voor meer dan 80.000 bewoners. Je vindt hier het Maximapark en het Castellum Hoge Woerd, een replica van een Romeins fort.

Het deel waar ik door wandel heeft toffe straatnamen zoals de Vanilleweg, Rietsuikerweg, de Sambalweg en de Specerijenvallei. Ik wandel richting het centrum van Leidsche Rijn en kom langs een monumentale boerderij, dat een kunstwerkplaats is voor kinderen en jongeren.

8. Leidsche Rijn Centrum

Ik nader het einde van mijn wandeling en ik kom bij het winkelcentrum van Leidsche Rijn. Het hypermoderne centrum is ontworpen door stedenbouwkundige Jo Coenen.

Ik wandel over de brede winkelstraten en kom uit bij het Brusselplein, dat omringd is door restaurants en cafés. Ik strijk neer bij de Pizzabakkers waar ik mijn wandeldag afsluit met een ovenheerlijk broodje.

Wandelroute de Nieuwe stad

Wil je ook de hedendaagse ontwikkelingen van Utrecht ontdekken? Kijk hieronder voor de wandelroute en de wandelgids “Utrecht acht keer anders” voor meer themawandelingen in Utrecht.

Volg me ook via

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s