Wandelen langs miniatuurtjes in Leeuwarden

Tijdens een weekend in mei in Leeuwarden ga ik op pad met de wandeling “Miniature People Route”.

Bron foto: https://www.aguidetoleeuwarden.nl/miniature-people-leeuwarden/

Miniature People Leeuwarden

Miniature People Leeuwarden is een wandeling, waarbij je op zoek gaat naar de miniatuurscènes van de bedenker Michel Tilma. Nadat hij in 2012 drie hersenbloedingen kreeg, moest hij zijn leven veranderen en vond hij rust in fotografie. In 2016 ontdekte hij miniaturenfotografie na het zien van het werk van kunstenaar Slinkachu op internet.

Met een rugzak vol miniaturen gaat hij op zoek naar de perfecte locaties in Leeuwarden om zijn miniatuurscènes te fotograferen. In 2019 begon hij met het tentoonstellen van zijn miniaturen in het centrum van Leeuwarden, wat een groot succes bleek te zijn. In samenwerking met A Guide to Leeuwarden is er nu een routekaart beschikbaar op meerdere locaties in de stad.

Op verschillende locaties in de stad staan kleine mensfiguren die in uiteenlopende situaties zijn geplaatst. Het is fascinerend om te zien hoe de miniaturen zijn geïntegreerd in de omgeving en soms moet je goed zoeken om ze te vinden. Het is een geweldige manier om Leeuwarden op een andere manier te ervaren en de stad door de ogen van Michel Tilma te zien.

Bij de VVV van Leeuwarden koop ik een plattegrond, waar de miniatuurtjes te vinden zijn. Ik start de wandeling bij de oude gevangenis, de Blokhuispoort.

Blokhuispoort, van gevangenis tot bruisende culturele hotspot

De Blokhuispoort in Leeuwarden is een voormalige gevangenis met een rijke geschiedenis. De gevangenis heeft dienst gedaan als militaire gevangenis, huis van bewaring en zelfs als tbs-kliniek. Tegenwoordig is de Blokhuispoort omgetoverd tot een bruisende culturele hotspot met hippe restaurants, gezellige cafés en creatieve ondernemers, die hun intrek hebben genomen in de oude cellen.

Met een rondleiding stap je in de geschiedenis van de Blokhuispoort en ontdek je de donkere kant van Leeuwarden. Iedere zaterdag en zondag worden er open rondleidingen georganiseerd door oud-bewaarders.

Een politieman houdt een fietser staande bij Pizzeria Amigo

Ik wandel door de straten en steegjes van de binnenstad van Leeuwarden en ik houd mijn ogen open voor kleine tafereeltjes, die verscholen zitten op bijzondere plekken. Ik moet echt goed zoeken, want de kleine poppetjes zitten goed verstopt. Gelukkig hangen er QR codes bij de kleine mensjes, zodat ik ze beter kan vinden.

Bij de Nieuwer Oosterstraat op de muur van   van Pizzeria Amigo heeft Tilma een tafereel gemaakt, waar een politieman iemand aanhoudt op de fiets.

Post Plaza van voormalig postkantoor tot evenementenlocatie

Ik loop verder richting de Druifsteeg en de Tweebaksmarkt. Ik blik even binnen bij Post Plaza. Het oude postkantoor heeft een bijzondere mix van historische en moderne elementen. Je kunt hier nu lunchen, dineren, borrelen en/ of overnachten.

Bosk, duizend wandelende bomen in de Friese binnenstad

De Tweebaksmarkt is omgetoverd tot een waar bos. In de periode dat ik de wandeling maak is het Bosk in Leeuwarden. 100 dagen lang is de binnenstad van Leeuwarden bedekt met een groene gloed van bomen. Een bos met meer dan duizend bomen wandelt tussen 7 mei en 14 augustus 2022 door de Friese binnenstad. Het wandelende bos geeft de natuur een stem en zorgt voor een Bo(o)mvolprogramma van activiteiten en evenementen.

De kok van het Fletcher Hotel

Op het Hofplein bij het Fletcher Hotel Stadhouderlijk Hof een ieniemienie kok op de richel van de steen.  

Een herder met schapen bij het Auckamastraatje

Ik dwaal door de historische straten van Leeuwarden en bij het Auckamastraatje vind ik één van de mooiste werkjes van Tilma. In een nisje ligt een hoop met mos en daarop grazen de schapen van een schaapsherder.

Brandweerlieden bij het Anna van Hannoverlaantje

Ik zwerf verder door de smalle straten en op een prachtige locatie in de Beijerstraat bij het Anna van Hannoverlaantje vind ik achter een boom een tafereeltje van Brandweerlieden in oranje beschermpakken.

Sint Anthony Gasthuis een oase van rust

Ik wandel door naar het Sint Anthony Gasthuis. Er heerst een heerlijke oase van rust. Dit gasthuis vervult al meer dan zeshonderd jaar een belangrijke rol in de Leeuwarder gemeenschap. Van oorsprong bood het onderdak en verzorging aan bejaarden en hulpbehoevenden, maar tegenwoordig verhuurt het voornamelijk appartementen en woonhuizen aan senioren.

Na een paar uur wandelen heb ik al een flink aantal miniatuurtjes gezien. Met het handige routekaartje in de hand zoek ik nog een paar plekken waar ik de laatste kleine poppetjes bekijk. Ik zie werkjes onder de kozijnen van een huis of in een gaatje in de baksteen.

Miniature People Leeuwarden zelf bekijken?

Wil je zelf opzoek naar de mini figuurtjes in de Friese binnenstad? Koop dan een plattegrondje bij de VVV of bezoek de website waar je een digitale kaart en achtergrond verhalen vindt van de miniatuur mensjes.

Roel’s B&B Leeuwarden

Tijdens mijn verblijf in Leeuwarden overnacht ik bij Roel’s B&B Leeuwarden. De B&B van Roelanda en Jos is gevestigd in een fraai historisch pand aan de Emmakade 22 op steenworp afstand van de binnenstad. Ik word enthousiast verwelkomd door de gastheer en vrouw en drink een kopje koffie aan de grote keukentafel. Ik slaap in een mooi ingerichte kamer en start de dag met een heerlijk ontbijt. Kijk hieronder voor meer informatie.

Volg me ook via 

9 reacties Voeg uw reactie toe

 1. staartje schreef:

  Wat superleuk!

  Geliked door 1 persoon

 2. Rob Alberts schreef:

  Leuk concept, mooie foto’s
  Vriendelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Rob, dank je wel!

   Like

 3. onderweg met Willem schreef:

  Blokhuispoort. Hier werd een voorvader van mij eind 18e eeuw onthoofd. Op gezag van het bewind van patriotten.

  Like

 4. Hermieneke schreef:

  Wat leuk! Is dat permanent, want dan ga ik van het voorjaar een keer naar Leeuwarden.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Hoi Hermieneke, het bestaat al een paar jaar. Het kan wel zijn dat sommige poppetjes verdwijnen, maar dat er ook nieuwe voor terug komen. Groet, Vera

   Geliked door 1 persoon

 5. Yvonne Stokhuyzen schreef:

  Hoi Vera Dankjewel voor deze inspiratie. Doet me erg denken aan mijn zoon die ook fotograaf is en een sterke focus op details heeft. Ik ga hem attenderen op jouw blog en deze wandeling. Groetjes Yvonne

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Hoi Yvonne, wat leuk dat je mijn blog met jouw zoon gaat delen! Groeten Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s