Marskramerpad, wandelen van Scheveningen naar Voorschoten

Startpunt: Kurhaus Scheveningen, eindpunt: station Voorschoten, aantal kilometer: 25, horeca onderweg: voldoende mogelijkheden in het centrum van Den Haag

Begin 2022. Nederland zit nog in lockdown. Ik start op een mistige en druilerige ochtend met etappe 20 van het Marskramerpad.

“Het Marskramerpad, ook wel de Handelsweg genoemd, is een prachtige wandelroute die door Nederland en Duitsland loopt. Het eerste deel van het pad, dat grotendeels in Nederland ligt, begint bij Kasteel Bentheim en loopt via Osnabrück naar Deventer. Vanuit Deventer loopt het tweede deel van het pad over de Veluwe, van oost naar west. Het laatste deel van het pad, vanaf Amersfoort, loopt door het Gooi, de Utrechtse Heuvelrug en het laagveenlandschap van het Groene Hart. De wandeling eindigt bij het Kurhaus in Scheveningen.”

Prachtige architectuur van de Haagse binnenstad

Ik start bij het Kurhaus, gehuld in een dichte mist. Mijn eerste stop is het Westbroekpark, waar het nog rustig en sereen is. Ik passeer een fraai kunstwerk “het gesprek” van kunstenares Berry Holslag. Op het gras scharrelen Canadese ganzen. Ik wandel door naar het centrum van Den Haag.

Ik kom langs bezienswaardigheden zoals het Vredespaleis, het Binnenhof en het Mauritshuis. Ondanks dat ik vaak in Den Haag kom, blijf ik onder de indruk van de prachtige architectuur en geschiedenis, die op elke hoek van de Hofstad te vinden is.

De Lange Lindenlaan

Ik flaneer over het Lange Voorhout. Weet je waar de naam “de Lange Lindenlaan” uit het versje “Liesje leerde Lotje lopen langs de Lange Lindenlaan” vandaan komt? Het is het Lange Voorhout in Den Haag. Het werd in opdracht van Keizer Karel V in 1536 voorzien van vier rijen lindenbomen. Zo ontstond de Lange Lindenlaan.

Liesje leerde Lotje lopen op de Lange Lindenlaan

Landgoed Reigersbergen een waar vogelparadijs

Het Haagse bos is mijn volgende bestemming. Ik ben verbaasd over hoe rustig het hier is, ondanks de nabijheid van de grote stad. Ik volg de paden door het bos, langs het Koninklijk Paleis Huis ten Bosch, en ik kom uit bij het Landgoed Reigersbergen.

Het is een waar vogelparadijs hier, met zwanen en ooievaars, die rondzwemmen in de slootjes en grashoppen op de weilanden. Na het verlaten van het landgoed, kom ik door de chique wijk Marlot met zijn fraaie architectuur.

De fraaie tuinen en landschappen van de Landgoederen van Wassenaar

Ik verlaat Den Haag en kom vervolgens door de Landgoederen van Wassenaar. Ik wandel door Rust en Vreugd, langs Kasteel Wassenaar en door Landgoed de Paauw met het fraaie raadhuis. Ik blijf verrast door de prachtige tuinen en het landschappen.

Het sprookjesachtige landschap van Landgoed Backershagen  

Eén van de hoogtepunten van mijn wandeling vind ik Landgoed Backershagen. Het is aangelegd door de beroemde landschapsarchitect Zocher Jr. en het heeft de status van rijksmonument.

Landgoed Backershagen lijkt wel een sprookjesbos

Terwijl ik door het landgoed wandel, kom ik langs bijzondere bouwwerken zoals de theekoepel op een heuvel. Door de met mos bedekte boomstronken lijkt dit landgoed wel een sprookjesbos.

Het laatste deel van de etappe kom ik met een omweggetje bij station Voorschoten, waar ik de wandeling eindig.

Marskramerpad

Deins je niet terug van een paar extra wandelkilometers en wil je wandelen in de stad en door de natuur? Dan is deze etappe van het Marskramerpad echt iets voor jou! Kijk hieronder voor de etappe.

Volg me ook via 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Ria Broeken schreef:

  Wat wonen wij toch in een prachtige (wandel)omgeving 🥾😄

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Ria, zeker een prachtige wandelomgeving!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s