Kunstkijken in de ondergrondse fietsenstalling van Den Haag

Van een collega krijg ik de tip over een kattententoonstelling in de ondergrondse fietsenstalling bij het Centraal station van Den Haag. Na mijn werk breng ik een bezoek aan de stalling aan het Koningin Julianaplein.

Een fietsenstalling en een expositieruimte in één

Ik neem één van de zes rolbanden naar beneden en ik ben onder de indruk van grootte van de moderne architectuur van de stalling. Het is een futuristisch ontwerp, met een glazen wand die de gehele ruimte omsluit. Ik ben enthousiast over de afbeeldingen van belangrijke gebouwen in Den Haag op de wand. Ik zie het Vredespaleis, de Ridderzaal en het Mauritshuis. Ze zijn zo realistisch dat ik het gevoel heb dat ik me in een museum waan.

“De ondergrondse fietsenstalling heeft capaciteit voor zo’n 8000 fietsen. Het biedt de fietsers niet alleen een plek om hun fiets te stallen, maar het is ook een expositieruimte en biedt de bezoekers de mogelijkheid om te genieten van verschillende kunstwerken.”

De emotionele relatie tussen een mens en een kat

Achterin de stalling is de kattententoonstelling van fotografe Fleur Huijsdens. Fleur heeft net als ik een passie voor katten. Tijdens de eerste lockdown heeft ze haar lieve kat Mojo verloren. Ze is diepgeraakt door het verlies van Mojo en is opzoek naar troost. Ze besluit haar verdriet te verwerken door andermans katten te fotograferen en start daarbij een fotografisch onderzoek naar de emotionele relatie tussen mens en kat.

Fleur heeft gepoogd om de emoties van katten weer te geven als herkenbare persoonlijkheidstypen zoals de oude buurman en de gekke professor. Maar wat was het geheim achter deze emoties? Was het echt mogelijk om te begrijpen wat onze huisdieren voelen? Fleur heeft ontdekt dat we graag willen geloven dat we begrijpen wat onze huisdieren voelen, maar of deze emoties daadwerkelijk aanwezig zijn, blijft nog altijd een raadsel.

Je kunt de katten van Fleur van Huijsdens nog zien tot 1 maart 2023.

Een ode aan Escher

Tussen de portretten van katten staan immens grote kievitsbloemen. De kunstenares Linda Nieuwstad brengt met haar manshoge bloemen een ode aan Escher. Ze is geïnspireerd door zijn schilderij “Dag en nacht”.

2023 is het Escherjaar. Escher in Het Paleis en het Kunstmuseum Den Haag vieren de 125e geboortedag van de kunstenaar.

De kievitsbloemen van Linda Nieuwstad zijn tot 31 maart 2023 nog te zien.

Volg me ook via

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Stien den Braber schreef:

  Ha Vera, leuk weer. Ik weet niet zeker wat er in mijn poes omgaat.. Maar ik weet vrij zeker dat zij wel weet hoe ik mij voel.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Stien, dank je wel. Ja katten zijn mysterieuze wezens 🙂

   Like

 2. staartje schreef:

  Wat een vreselijk mooie fietsenstalling en wat een goed idee om het te combineren met een expositieruimte. Ik had er nog nooit van gehoord. Vreselijk leuk. Die kievitsbloemen. Geweldig!

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Bedankt voor de leuke reactie!

   Geliked door 1 persoon

 3. Liesbethblogt schreef:

  De kattenportretten zijn erg mooi en het idee ze daar op te hangen vind ik echt leuk!

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Liesbeth, bedankt voor de leuke reactie!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s