Wandelen door het Bergkwartier en Havenkwartier van Deventer

Startpunt/eindpunt: station Deventer, aantal kilometers: 8, horeca onderweg: diverse mogelijkheden in de binnenstad van Deventer

Havenkwartierpad uit Wandelen buiten de binnenstad van Deventer

Op een zonnige winterdag stap ik in de trein voor wandeling uit de gloednieuwe wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Deventer”. Marycke Janne Naber, routemaker en bekend van de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Groningen” en een Twentse wandelgids “Twentse Kruistochten”, maakte een nieuwe wandelgids met tien prachtige wandelingen in en om Deventer. Ik wandel het Havenkwartierpad, een gevarieerde route door het Havenkwartier, langs de IJssel, over het oude gasfabriekterrein en door de Raambuurt en het Bergkwartier.

Sunny de rode stationskat

Ik start de wandeling bij het centraal station van Deventer. Tegenover het station maak ik een foto van het monument van Sunny de kat. Sunny, een rode kater liep vijf jaar lang rond op het station Deventer en was geliefd door de treinreizigers en het stations personeel.

Sunny werd helaas op 10 december 2021 aangereden. Er werd een crowdfunding actie gestart voor een monument voor de zo geliefde en geziene stationskat. In 2022 kreeg hij zijn eigen monument.

Prullenbak met regenlaarsjes

Ik wandel richting de historische binnenstad en ik passeer een grauwe prullenbak met fleurige regenlaarsjes aan. Het idee kwam van de eigenaar van de Hipshop, die graag aan de slag wilde gaan met Street Art in Deventer. De prullenbakken met de rubberen kinderlaarsjes zijn ook te vinden in Arnhem.

Smullen bij Banketbakkerij Lieftink

Ik loop door de fraaie historische straatjes van Deventer, waar je veel boetiekjes vindt. Ik kom bij de Brink, waar het gezellig druk is met de markt en de volle terrassen. Ik wandel langs de Waag, waar sinds 1915 het historisch museum in is gevestigd.

Ik dwaal door de gezellige straatjes en bij de Engestraat 2 tegenover de nieuwe bibliotheek strijk ik neer bij Lentelink Banketbakkerij Chocolaterie. Ik bestel een cappuccino en een bosvruchtentaartje. Het wordt geserveerd met een klein glaasje Amaretto met slagroom. Bij de cappuccino zit ook nog een plakje Deventer Turf. Wat een verwennerij zeg! Als ik afreken neem ik ook nog zo overheerlijke turf mee voor thuis.

Street Art en Hanzejaar 2023

Ik pak de route weer op en ik kom bij de Treurnietsgang, waar een immense mural te zien is van een realistisch historisch tafereel. Het collectief De Strakke Hand heeft de muurschildering gemaakt. Deze schildering maakt onderdeel uit van de negen murals in negen Hanzesteden. Het is gemaakt in opmaat naar het Hanzejaar 2023, dat in de Hanzesteden groot wordt gevierd.

Jordenshof

Vlakbij bij de Street Art ligt het historische Jordenshof. Het hof is in 1644 gesticht door Joachim Keyzer en in 1865 overgebracht naar deze plek. Het hofje is in de jaren dertig vernieuwd door de architect Knuttel. Ik loop even het schattige hofje in waar de huizen rood met witte luiken hebben.

Gotische Lebuinuskerk

Ik loop vervolgens langs de Lebuinuskerk, een prachtige hallenkerk, die dateert uit de 11e eeuw. Het grote plein was vroeger een kerkhof dat in 1664 is geruimd. Ik blik even binnen bij de kerk en zet het fraaie orgel op de foto.

2264 vingerafdrukken van Deventenaren

Tegenover de gotische kerk staat het moderne stadhuis van Deventer. Op de plek waar ooit de schouwburg stond heeft Loes ten Anscher het stadskantoor ontworpen. Ze heeft in de ramen van het nieuwe stadhuis 2264 vingerafdrukken van Deventenaren verwerkt. Ik wandel naar de binnenplaats van het pand. Onderin het stadhuis bevindt zich een duurzaamheidscentrum. Ik wandel even naar binnen en een vriendelijke vrijwilligster vertelt me alles over het centrum.

Een halve kous heet nu St.Jan maar wat er bleef dat af en an…. Wat ik u brom u keert weer om

Ik verlaat het hypermoderne gebouw en wandel weer richting het Grote Kerkplein. Ik passeer de Sint Jansstraat waar een gevelsteen van Ton Mooy is te zien. De steen is voorzien van de tekst van dichter J.C. van Schagen “Een halve kous heet nu St.Jan maar wat er bleef dat af en an…. Wat ik u brom u keert weer om”. Het verwijst naar het verleden van deze locatie. In dit gebied oefenden dames van lichte zeden hun beroep uit.

Visman van Space Cowboys

Ik maak een buitenommetje en wandel langs een 14e -eeuwse oude stadsmuur. Ik loop richting de kade van de IJssel. Het zonnetje begint verder door te breken. Ik wandel langs de IJssel. Een man met een bruine jonge labrador wandelt me tegemoet.

Ik aai het speelse beestje over zijn zachte bolletje. Ik passeer een moderne sculptuur “Visman” van de kunstenaars Space Cowboys. Het symboliseert de vroegere handelsproducten van Deventer.

Ik verlaat de kade en wandel over een klein bedrijventerrein. Bij Deventer Kano Vereniging neem ik een graspad en heb een mooi uitzicht over de IJssel.

Van Gasfabriek tot Business Innovation Centre

Ik kom bij het oude Gasfabriek terrein uit 1910. Op het terrein wordt nog volop gebouwd. De drie overgebleven gebouwen van de Gasfabriek zijn getransformeerd tot Business Innovation Centre en de dependance van de Hogeschool Saxion. In het weekend is het redelijk uitgestorven.

Het hippe Havenkwartier

Ik wandel langs de Prins Bernhardsluis. Aan de overkant zie ik een opvallend gebouw, de Zwarte Silo, dat tegenwoordig in gebruik is als evenementenlocatie.

Ik steek de straat over en loop richting de Zwarte Silo, dat in het Havenkwartier staat.

In 1900 was lag hier het industrieterrein Bergweide met een haven en een industriespoor. In de oude panden zitten nu kleine bedrijfjes en horeca. Ik loop over het hippe terrein, waar ook volop Street Art te zien is.

Het is een verrassende en verfrissende aanvulling op de historische gebouwen en architectuur in de omgeving.

Knutteldorp

Tegenover het Havenkwartier ligt Knutteldorp, dat tussen 1921 en 1930 is aangelegd in opdracht van De Vereeniging tot Verbetering van den Woningtoestand. Het oude tuindorp is ontworpen door architect Knuttel. Grote delen van de wijk zijn in 1994 gesloopt. De poorten zijn de enige overblijfselen van het oude tuindorp. Ik struin door de straten en pleinen van Knutteldorp. Ik vind het wel zonde dat het grootste gedeelte ervan is gesloopt.  

Historische Bergkwartier

Ik wandel weer richting het historische centrum van Deventer en kom over de Raambrug. Door bouwhekken houdt hier een deel van de wandeling op. Ik besluit een short cut naar het centrum te nemen. Ik wandel het Bergkwartier binnen, waar ik via een klein gangetje bij de Muntentoren kom. Hier sloegen de muntmeesters van 1685 tot 1708 de stedelijke munt.

Ik dwaal door de prachtige historische straatjes en passeer de Bergschildtuin, waar ik een uitzicht heb vanaf de 14e -eeuwse stadsmuur. Via een smal trapje kom ik bij de oorspronkelijk Romaanse Bergkerk. De kerk is nu in bezit van de Gemeente Deventer. Ik neem een kijkje in de kerk, waar een expositie over IJsland is te zien.

Havenkwartierpad

Wil je ook een gevarieerde wandeling door het historische Bergkwartier en het hippe Havenkwartier maken? Kijk hieronder voor de wandelroute en de nieuwe wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Deventer”.

Volg me ook via 

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. onderweg met Willem schreef:

  Mooi.
  Ik heb in het oude centrum van Deventer gewoond.

  Geliked door 2 people

  1. verawandelt schreef:

   Dag Willem, wat een prachtige stad om te wonen. Groet, Vera

   Like

 2. Stien den Braber schreef:

  Wat een mooie foto va het stadhuis!

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dank je wel Stien!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s