Waddenwandelen over grasdijken en langs schapenboeten op Texel

on

Startpunt: ’t Horntje, eindpunt: Den Burg, aantal kilometers: 10, horeca onderweg: diverse mogelijkheden in Den Burg

Tijdens een weekend naar het grootste Nederlandse Waddeneiland maak ik een wandeling vanaf de aanlegsteiger van de veerpont bij ’t Horntje naar Den Burg, midden op het eiland. Het zou een koud, maar zonnig weekend worden. Vanaf Den Helder vertrek ik met de veerboot en vaar in ongeveer vijftien minuten naar Texel. Ondanks het frisse weer neem ik plaats op één van de zitjes op het buitendek. Het is buiten het seizoen en enkele toeristen en eilandbewoners wagen de overtocht naar het Noord-Hollandse eiland. Boven mij vliegen meeuwen en kauwtjes. In een noodtempo brengt de boot van veermaatschappij TESCO mij naar de overkant, waar ik mijn wandeling aanvang.

Streekpad WaddenWandelen

Ik wandel een stuk van het Streekpad Waddenwandelen, een 275 kilometer lang pad, dat je de afwisselende landschappen van Texel, Vlieland, Terschelling, Schiermonnikoog en het Duitse Borkum laat zien. De wandelingen van het Streekpad beginnen en eindigen bij de veerboot van het eiland. Zo ook mijn route.

Het eerste deel van de wandeling gaat over een fietspad. Af en toe haalt een auto me in. Gezien het buiten het seizoen is, kom ik weinig fietsers of wandelaars tegen. Even wandel ik op dit lange rechte pad, totdat ik bij een weiland met Texelse schapen kom. De wandelroute gaat dwars over het land. De schapen zijn niet bang en komen zelfs even kijken. Even deel ik het weiland met de schaapachtige beesten. Ik verlaat het grasland en wandel verder over een grindpad.

Schapenboeten

Ik passeer een halve schuur, een schapenboet. Deze schuren met een asymmetrische vorm zijn karakteristiek voor het Texelse landschap. Ze worden gebruikt voor hooi voor de schapen. In de vorige eeuw stonden ruim honderd schapenboeten op Texel. Nu zijn er nog zo’n zeventig schuren over. Een groot deel daarvan is Rijksmonument. Ik loop nog een tijdje over het grindpad tussen tuinwallen.

Grasdijken

De wandelroute gaat verder over een grasdijk. Mijn wandelschoenen zakken weg in de drassige ondergrond. Ik probeer de klei te ontwijken en wat meer op het gras te lopen. Het is al een tijdje geleden, dat ik mijn hoge wandelschoenen aan heb. Door het steeds corrigeren van mijn voeten, krijg ik wat last van mijn hakken. In de verte zie ik het silhouet van het schilderachtige dorp Oosterend. Ik verlaat de grasdijk en kom nogmaals langs een schapenboet.

Hoge Berg

Het vlakke Texelse landschap krijgt een lichte glooiing als ik het natuurgebied de Hoge Berg nader. Ik wandel tussen de tuinwallen, die je hier veel vindt. Een tijdje loop ik tussen de eeuwenoude opgestapelde graszoden. Het is een prachtig contrast met het eerste deel van mijn wandeling.

Den Burg

Ik nader mijn eindpunt van de wandeling bij Den Burg. Het dorp wordt ook wel de “hoofdstad” van Texel genoemd. In Den Burg woont bijna de helft van de Texelaars. Ik struin door het gezellige centrum met historische panden en de vele winkels met Texelse producten.

Vlakbij bij het centrum zit mijn overnachtingsplek “het Noordwestertje”. Mijn accommodatie bij een particuliere host is net een tiny house. De kleine studio beschikt over een slaapkamer, badkamer, kitchenette. Het is een ideale uitvalbasis voor een bezoek aan het Waddeneiland.  

Wandelroute

Wil je ook een afwisselende wandeling maken op het fraaie eiland Texel? Kijk hieronder voor de etappe van het Streekpad WaddenWandelen.

Volg me ook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s