Amsterdamse Wallen, wandelen door het oudste deel van Amsterdam

De Amsterdamse Wallen staan bekend om de vrijgezellenfeesten, hordes toeristen en het Red Light District. Het oudste gedeelte van Amsterdam heeft meer dan dat te bieden. Op een druilerige winterdag maak ik een wandeling over de Wallen van Amsterdam en bezoek ik oude en nieuwe plekken in dit bijzondere deel van de stad.

Een stukje geschiedenis…

De Wallen zijn het oudste deel van Amsterdam. De Warmoestraat en de Oude Kerk zijn nog uit de 13de eeuw. De naam de Wallen komt van de Oudezijds Voorburgwal, De Oudezijds Achterburgwal en de Nieuwezijds Voorburgwal, die het gebied afschermden. In de 16de eeuw vond je hier veel kloosters. Na de beeldenstorm veranderde “de Wallen” in een prostitutiegebied voor zeelieden en reizigers. Sinds 1930 vind je er raamprostitutie. In 2007 ging het Project 1012 van start om de criminaliteit terug te dringen en het postcodegebied 1012 economisch op te waarden. Prostitutiepanden zijn opgekocht en omgevormd tot winkels en woningen.

Van het Red Light District naar de Green Light District

Op mijn telefoon heb ik de routemap van het Green Light Experience gezet. Green Light District, een samenwerkingsverband van onder andere de NV Zeedijk, Gemeente Amsterdam, TU Delft en De Groene Grachten, ontwikkelde het Green Light Experience, een duurzame stadsbeleving. Ze veranderen samen met bewoners en lokale ondernemers de Wallen in een duurzaam stukje stad. Met de Green Light map kom ik langs groene hotspots. Zo wandel ik langs groene geveltuinen en kijk ik binnen bij één van vele duurzame zaakjes.

De verborgen huiskerk Museum Ons’Lieve Heer op Solder

Tijdens mijn wandeling breng ik een bezoek aan het Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Verscholen in een eeuwenoud grachtenpand zit een volledige kerk op de zolderverdieping.

De oorspronkelijke eigenaar van het grachtenpand, Jan Hartman, bouwt dit gebedshuis in de tijd dat het katholieke geloof verboden is. Doordat Protestanten aan de macht zijn, mogen de katholieken niet meer hun geloof openlijk belijden. Overal in de stad ontstaan zogenaamde huiskerken.

Museum Ons’Lieve Heer op Solder is zo’n verboden huiskerk. Voor het monumentale pand is een moderne entree gebouwd waar onder andere de museumwinkel is te vinden. Bij de eerste gedeelte van het museum word je meegenomen aan de hand van schilderijen, boeken en voorwerpen in de geschiedenis van 750 jaar katholicisme in Amsterdam. Zo is er een maquette van pand met de verborgen huiskerk.

Ik wandel door de vertrekken van het voormalige huis van Jan Hartman. Ik ga smalle trapjes op en af. De Sinterklaasperiode is aangebroken en het museum besteedt op een schattige manier aandacht aan de Sinterklaasviering.

De Sinterklaasperiode is aangebroken en het museum besteedt op een schattige manier aandacht aan de Sinterklaasviering.

Zo is de schoen gezet bij de kachel en zijn in de oude keuken speculaaspoppen gebakken. Ik kom uit bij het hoogte punt van het museum de huiskerk. Het is een bijzonder hoe zo’n complete kerk is verborgen in dit pand.

Vanaf de zolder kan ik goed op de gracht kijken met de monumentale grachtenpandjes. Ik neem de steile trappen weer naar beneden en werp nog een blik in de museumwinkel.

De Oude Kerk, het oudste gebouw van Amsterdam

Ik wandel weer over de oude grachten en al snel kom ik bij het oudste gebouw van Amsterdam, de Oude Kerk. Een bezoek aan deze eeuwenoude kerk kan niet aan mijn programma ontbreken. Bij de ingang van de kerk scant een mevrouw mijn Museumkaart en krijg ik een audiotour. De kerk stamt uit 1306 en is in 2013 nog gerestaureerd.

Met de audio aan mijn oor wandel ik door de sobere lege kerk en over de eeuwenoude grafzerken. Het graf van de vrouw van Rembrandt, Saskia van Uylenburg, vind je ook in de kerk. Ook ligt Jan Pieterszoon Sweelinck in de Oude Kerk begraven. Sweelinck was één van de grootste componisten van Nederland en bespeelde bijna dagelijks het orgel. Zo ontstonden publiek toegankelijke concerten.

Wil je na je bezoek aan de Oude Kerk nog een kopje koffie drinken? Dan vind je naast de kerk in de voormalige sacristie de Koffieschenkerij Oude Kerk.

De 3D-geprinte brug, een eyecatcher op de Amsterdamse Wallen

Op de Oudezijds Achterburgwal, ter hoogte van de Stoofsteeg, maak ik een uitstapje om de eerste 3D-geprinte metalen brug ter wereld te bezichtigen.
Het is een ontwerp van designer Joris Laarman en de 6000 kilo zware brug is geprint in de werkplaats van MX3D op de NDSM-werf.

Peking eend bij Chinees eethuis Wing Kee in Chinatown  

Mijn wandeltocht over de Amsterdamse Wallen sluit ik af met een lunch bij Chinees eethuis Wing Kee aan de Zeedijk. Dit restaurant ligt midden in het hart van Chinatown van Amsterdam. Deze Chinese buurt ligt rond de Zeedijk en de Gelderse kade. Sinds 2000 vind je hier ook de Fo Guang Shan He Hua Tempel.

Bij Wing Kee staat de Kantonese keuken centraal. Bij binnenkomst word ik vriendelijk verwelkomd en begeleid naar één van de eenvoudige tafeltjes. Ik bestel één van hun specialiteiten de geroosterde Pekingeend. Ik krijg het geserveerd met witte rijst en een grote pot Jasmijnthee. Het eten bij Wing Kee is echt een aanrader!

Wandelroute

Wil je meer wandelen door het oudste gedeelte van de stad? Ga dan op pad met de wandelroute “Markante Amsterdammers” uit de wandelgids “Amsterdam acht keer anders”. Kijk hieronder voor de wandelroute en de gids.

Volg me ook via

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s