Architectuurwandelen bij Zoetermeer Dorp

Startpunt/eindpunt: RandstadRail halte Dorp, aantal kilometers: 5, horeca onderweg: Toko Mahkota en De Bakkerswinkel

Architectuurwandelingen Zoetermeer

Wist je dat in Zoetermeer veel verrassende architectuur is te bekijken? Architectuurpunt Zoetermeer heeft 12 variërende architectuurwandelingen gemaakt. Ze zijn gemakkelijk te wandelen, omdat de routes maximaal 5 kilometer zijn en starten en eindigen bij een Randstadrailstation. Op een zonnige zaterdagmorgen pak ik de Randstadrail naar Zoetermeer Dorp, waar ik de route “Dorp” wandel.

Als ik aan Zoetermeer denk dan zie ik de woonwijken en kantoorpanden voor me. Ik verwacht niet meteen een authentiek dorpsgevoel als ik door Zoetermeer loop. Met de route Zoetermeer Dorp wandel je door de oudste woonwijk van de stad. Met de vele historische plekken waan je je even in het Zoetermeer van toen.

Met de route Zoetermeer Dorp waan je je even in het Zoetermeer van toen.

Morgensterkerk van Willem Wissing

Ik start de wandeling bij Randstadrail halte Dorp en wandel over een dijkje met dijkhuisjes en riet. In de verte zie ik oude kerk van Zoetermeer, het oudste gebouw van Zoetermeer. Boven me schijnt een waterig zonnetje. In tegenstelling tot de oude kerk is mijn eerste kijkpunt van de route veel jonger. De Morgensterkerk van de hand van architect en stedenbouwkundige Willem Wissing stamt uit 1964. Later op de route kom ik meer van zijn werken tegen.

De werken van architect en stedenbouwkundige Willem Wissing komen we vaker deze route tegen.

Architectuur van de zoon van Rietveld

Op de hoek van het Wilhelminapark sta ik oog in oog met het werk van de zoon van de beroemde architect Rietveld. De woning met praktijkruimte bestaat uit een pallet van kubussen, rechthoeken en cilinders.

Vergaderzaal van Dekker & Van der Sterre

Ik verlaat het groen en we wandel door een lieflijke woonwijk met vrijstaande huizen. Midden in de wijk vind ik een opvallend gebouw van de Oud Gereformeerde Gemeente. Het pand met wolfsdak doet me denken aan een boerderij. Het pand uit 1956 is ontworpen door Architectenbureau Dekker & Van der Sterre.

Boven de huizen zie ik de korenmolen Molen de Hoop. Sinds 1531 staat op deze plek al een molen. De huidige monumentale molen staat er sinds 1897.

Pelgrimskerk van Willem Plooij

Op de eerste Stationstraat zie ik tussen het groen de gereformeerde Pelgrimskerk uit 1932. De architect Willem Plooij is bekend van de bouw van gereformeerde kerken. Tegenover de kerk is een kleine snuffelmarkt, waar particulieren hun waar uitstallen. Langs de route passeer ik veel oude kerken.

We passeren tijdens de wandeling veel oude kerken.

Op de hoek bij het Piet Heinplein vind ik de volgende kerk Het Kompas. Bij de Piet Heinstraat kom ik bij een klein winkelcentrum met onder andere Toko Mahkota. De toko is op dit vroege tijdstip nog gesloten.

De eerste galerijflat van Zoetermeer

In de Zoetermeerse wijk Palenstein vind je veel flats, maar wist je dat je in het Dorp de eerste galerijflat van Zoetermeer kunt bekijken? In de John McCormickstraat, vernoemd naar de Amerikaanse John McCormick, die op 29 april 1945 bij een vuurgevecht met Duitse troepen werd gedood, zien we een flat met 21 woningen met drie verdiepingen.

In Het Dorp vind je de eerste gallerijflat van Zoetermeer

Zo groot de huizen tijdens de start van onze wandeling zijn zo klein zijn de duplexwoningen in de Jan van Hoornstraat . Bij de bouw van de woningen waren de woningen nog bedoeld voor twee gezinnen en ze zijn later omgebouwd tot eengezinswoningen.

Lichtgele woonblokjes van Willem Wissing

Bij het Wilgenplein kom ik weer het werk van Willem Wissing tegen. Rondom een grasveld zie ik vijf lichtgele woonblokjes. Ooit zijn deze strak vormgegeven woningen gebouwd voor het personeel van KLM.

Begraafplaats Binnenweg

Niet ver van het Wilgenplein ligt de begraafplaats Binnenweg. Ik doe het hek open en wandel langs het dienstgebouwtje ook naar ontwerp van architect Wissing.  Het is de oudste begraafplaats van Zoetermeer. De begraafplaats Hoflaan aan de Buytenparklaan is de grootste rustplek van de Zuid-Hollandse stad.

Ateliers BaZtille

Ik wandel de Rokkeveenseweg heen en weer om de voormalig rioolzuivering te bezoeken. Sinds 2001 is er Ateliers BaZtille gevestigd in de vroegere HEMA loods. Het pand beschikt over 15 ateliers, een expositieruimte, een grafisch atelier, een donkere kamer en een Groene Wandstudio. Helaas ben ik te vroeg om de ateliers te bezoeken.

“Arteliers BaZtille is te bezoeken van donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Kijk hier voor meer informatie.”

Nutricia

De laatste stop van mijn wandeling is de zuivelfabriek van Nutricia. Al sinds 1870 staat hier een fabrieksgebouw. Het originele witgepleisterde pand is later uitgebouwd tot een groter geheel.

Stadscentrum Benedenstad

De kijkpunten tijdens de route zitten erop en ik wandel naar het beginpunt van de wandeling. Ik loop via de pittoreske Delftsewallen richting het centrum van Zoetermeer en passeer de warenmarkt aan het water. Vanaf daar zie ik de fraaie skyline van de Zoetermeerse Benedenstad.

Lunchen bij Clooney

Bij het Stadhuisplein strijk ik neer bij restaurant Clooney. Het is heerlijk vertoeven onder de grote parasols van het grote terras. Ik bestel een luxe broodje en koffie. Razendsnel staat een rijkgevulde bord voor me.

Museum De Voorde

Na de lunch breng ik een bezoek aan het Museum De Voorde. Het is het museum over identiteit en het dagelijks leven. Het wordt vanwege de lilakleur van het gebouw ook wel de Milka genoemd.

Een groep mensen heeft zich voor het museum verzameld. Het is een actiedag voor het museum, omdat het in 2019 geopende museum zijn subsidie mogelijk kwijt raakt. De interim-directeur Hans van de Bunte houdt een toespraak en het museum is gratis te bezoeken.

Ik maak een rondgang door De Voorde en bekijken de tentoonstelling RESPECT! en doe mee met de verkiezing van WILD in de stad, waar je een dier kunt nomineren voor het logo van Zoetermeer. In het verkiezingshokje kruis ik met mijn rode pen de huismus aan. Ook is er een expositie over dagelijkse voorwerpen.

Bij de verkiezing WILD in de stad nomineer ik de huismus

Architectuurwandelen in Zoetermeer

Wil je ook ontdekken hoe verrassend Zoetermeer is? Kijk hieronder voor de architectuurwandeling Zoetermeer Dorp en hieronder voor meer architectuurwandelingen.

Volg me ook via 

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Rob Alberts schreef:

    Ooit werkte ik in Zoetermeer.
    Maar ik heb daar weinig herinneringen aan.

    Stille groet,

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s