Engeland, wandelen langs de Iron Men van “Another Place” bij Crosby Beach

“Het water staat het hem aan de lippen”, “hij steekt zijn kop in het zand” en “hij is weer boven water”. Deze spreekwoorden zijn van toepassing op het kunstwerk “Another Place” van Antony Gormey. Bij Crosby Beach vlakbij Liverpool kun je verspreid over drie kilometer strand zijn 100 levensgrote gietijzeren beelden bewonderen.

Another Place

Zijn kunstwerk “Another Place” was eerder te zien in het Duitse Cuxhaven, het Noorse Stavanger en in het Belgische De Panne. De oorspronkelijk tijdelijke installatie is nu een vast onderdeel geworden van het landschap van de Britse kust.

Gormey, ook bekend van het beroemde kunstwerk “Angel of the North” en “Exposure” bij Lelystad, liet een afgietsel maken van zijn eigen lichaam en maakte van de mal 650 kilogram wegende gietijzeren poppen.

Bron foto Exposure Lelystad: https://www.nationalgeographic.nl/reizen/2021/07/het-flevolandschap-als-kunstwerk

Sefton Coastal Path

Tijdens mijn vakantie in Liverpool combineer ik een etappe van de “Sefton Coastal Path”-route, die loopt van Crossens naar Crosby Lakeside Adventure Centre met een bezoek aan het kunstwerk “Another Place”. Met dit pad kom je langs dit kunstwerk. Het 34 kilometer lange pad pik ik op bij het treinstation van Waterloo en loop ik tot het treinstation van Hightown. Een wandeling van totaal 8 kilometer.

Iron men

Vanaf het station Waterloo wandel ik tussen twee meren en komen al snel bij het strand van de monding van de rivier de Mersey. De vergezichten zijn divers. Aan de ene kant zie ik de prachtige Georgian villa’s en aan de andere kant de torenhoge kranen van de haven van Liverpool.

In de verte hoor ik de krijsende meeuwen en tsjilpende mussen. Bij de kust sta ik oog in oog met de Iron Men van Antony Gormey. Waar het ene figuur tot zijn nek toe in het zand staat, raakt de ander met zijn voeten net het koude water van de Mersey. Alle sculpturen turen naar het water.

Drijfzand

Hoewel het erg aanlokkelijk is, is het echter niet aan te raden om de beelden, die het verst in het water staan, van dichterbij te bekijken. Als het snel opkomende tij stijgt kun je al snel vast komen te zitten in het drijfzand.

Zand in de schoenen

Na vele foto’s verlaat ik het mulle zand en gaan mijn schoenen over het verharde pad langs de kust. Ik passeer een lange tijd de ijzeren mannen en zo ver ik kan kijken staan ze met hun voeten in het warme zand of in het koele water. De fijne zandkorrels komen door de bovenkant van mijn schoenen en al snel heb ik het gevoel dat ik op een zandheuvel in mijn schoen loop. Ik ga even zitten om mijn schoenen te ontdoen van de zandbanken.

Vogels in overvloed

Waar het kunstwerk eindigt daar eindigt ook het nog begaanbaar stukje strand. Het verharde pad volg ik totdat ik Hightown bereik. Langs de route zie ik vogels in overvloed. Zwermen meeuwen stijgen op en dalen neer op de karige stukjes eb. Ondanks het warme weer is het een verkwikkende wandeling langs de kust.

Volg me ook via

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s