Wandelen langs de mooiste rozen in het Westbroekpark Den Haag

Jaarlijks vindt in het Rosarium van het Westbroekpark Den Haag het internationaal rozenconcours plaats. Tijdens het wandelen van de route “Wandelend door het stadsdeel Scheveningen” van de site “Wandelen in Den Haag” bezoek ik dit Rosarium.

“Het Westbroekpark was voor 1860 nog een binnenduinbos. Daarna werd het afgegraven. In 1926 kwam er een park naar ontwerp van toenmalige directeur van Gemeenteplantsoenen de heer Westbroek. Het park werd ook naar hem vernoemd. In 1960 werd het Internationaal Rosarium aangelegd. “

Op 2 juli 2022 vond de 60ste editie van het rozenconcours plaats. Op dit concours bloeien zo’n 350 soorten rozen in allerlei kleuren en geuren. Tijdens deze wedstrijd worden drie prijzen uitgereikt: de Gouden Roos, de Geurprijs en de Publieksprijs.  

Het Rozenhuisje

Ik wandel tussen de honderden rozenbedden. Bij het Rozenhuisje krijg ik van een vriendelijke mevrouw informatie over de prijswinnende rozen en nog een boekje met de inventarisatielijst van alle rozen in het Rosarium.

De prijswinnende rozen

De Gouden Roos is gemakkelijk te herkennen. Bij de Coral Lions-Rose staat een vlag met de kleuren van Den Haag.

Met de inventarisatielijst in de hand ga ik opzoek naar de volgende prijswinnaar, de Kiss me Kate, die de prijs voor beste geur kreeg. Na even zoeken kan ik de heerlijke geur van deze roze roos ervaren.

Een paar roosbedden verder sta ik oog in oog met de Publieksprijswinnaar, Better Times.

Ik maak nog een ronde langs de prachtige bloembedden. Tussen de rozen scharrelen opvallend veel ganzen. Ik zie een Canadese familie gans en achter in het Rosarium waggelt nog een groepje Nijlganzen.

Het Gesprek van Berry Holslag

Naast de 20.000 rozenstruiken vind je in het Westbroekpark ook veel beelden. Eén van de mooiste kunstwerken vind ik het “Het Gesprek” van de kunstenares Berry Holslag. Je ziet haar werken voornamelijk in de Randstad en ze is bekend om haar beelden van gewone mensfiguren. Aan de waterkant van het Westbroekpark zag ik een man en een vrouw zittend aan een tafel. Hun handen leunden op de tafel en ze waren verwikkeld in een serieus gesprek.

Volg me ook via 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Stien den Braber schreef:

  Leuk om te lezen Vera. Ik ga het onthouden voor misschien volgend jaar.
  zonnige groet, Stien

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Stien, dit is echt een aanrader voor jou als tuinliefhebber. Groet! Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s