Van Nellefabriek, wandelen langs Werelderfgoed in Rotterdam

Startpunt/eindpunt: Rotterdam Centraal, aantal kilometers: 13, horeca onderweg: Restaurant de Machinist en Stadsbrouwerij de Pelgrim

Werelderfgoedwandelingen

Wist je dat Nederland twaalf werelderfgoederen kent? In 2021 werden twee werelderfgoederen toegevoegd aan de lijst, te weten Neder-Germaanse Limes en De Hollandse Waterlinie. Routemaker Rutger Burgers maakt in samenwerking met Stichting Werelderfgoed Nederland twaalf Werelderfgoedwandelingen, waarvan de eerste zes wandelroutes al gratis te downloaden zijn via Wandelzoekpagina.nl.

In het weekend gingen we op pad met de Werelderfgoedwandeling in Rotterdam en deden we het Werelderfgoed de Van Nellefabriek aan. Naast het erfgoed kwamen we met deze wandeling door mooie parken en bezienswaardigheden in de Maasstad. Uiteraard streken we ook neer voor een hapje en een drankje.

Spoorsingel

We vingen de route aan bij station Rotterdam en liepen vanaf de achterkant van het station langs de Spoorsingel. We hebben deze route al vaak gelopen, maar het blijft een prachtige zone met de oude monumentale bomen. De Japanse ceders leken haast aaibaar met hun soepele en zachte bladeren.

De Spoorsingel maakt onderdeel van het Waterproject, een lint van 19e -eeuwse singels. Deze waterwegen waren bedoeld voor de waterhuishouding en de hygiëne, maar ook ter verfraaiing van de stad. De singels, weteringen en wandelpaden werden ontworpen door vader en zoon Zocher.

Blijdorp en Stadskwekerij De Kas

We kwamen in de woonwijk Blijdorp, dat tussen 1931 en 1940 is aangelegd in de Blijdorpse polder waar het ook naar vernoemd is. De wijk is gelukkig niet door het Rotterdams bombardement getroffen waardoor nog veel historie is gebleven. De woonblokken in de wijk zijn ontworpen door de architecten J.H. van den Broek, W.th.H ten Bosch en A. Otten in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. Kenmerkend voor deze stijl is de soberheid en functionaliteit.

Nog een lange tijd volgden we de Rotterdamse singel. We kwamen langs een oud Rioolgemaal met zijn golvende vormen, gekleurde bakstenen en fraai vormgegeven kozijnen moest dit in de stijl van de Amsterdamse School zijn.

Midden in de wijk stuitten we tegen een bijzonder bewonersinitiatief “Stadskwekerij De Kas” van Eva Bes en Marja Versteeg. De twee tuinvrouwen zetten een kassencomplex op in het hart van Blijdorp en richtten Stichting Stadskwekerij De Kas op met als doel een kenniscentrum over ecologische groen en waterbeheer en een educatieve tuin en kwekerij te creëren. De Kas is open op maandag en donderdag van 10.00 tot 16.00. Helaas was De Kas gesloten toen wij er waren.

Vroesenpark

We wandelden de woonwijk uit en het groen van het Vroesenpark in. In het water dobberde een grote gekleurde badkonijn van de kunstenaar Kwannie Tang. Een deel van het park was afgezet vanwege het Vrije Volk Festival.

Vroeger maakte het Vroesenpark nog onderdeel uit van Diergaarde Blijdorp, maar na de oorlog werd het park heropend en nu is het echt een gebruikerspark om te wandelen, sporten en te recreëren. Je kunt zelfs barbecueën. We namen een klein houtsnipper pad onder de bomen. We waanden ons echt even in de natuur zo dicht in de stad. We verlieten het park en liepen langs het Schiekanaal waar door de schuttingen van de woonboten het water minder goed te zien was.

Roel Langerakpark

Al snel kwamen we bij het parkeerterrein van Diergaarde Blijdorp. Het Roel Langerakpark, grenzend aan de dierentuin wandelden we in. Het langgerekte park was echt een sportpark. Overal zag je de holes van discgolf. Op het gazon liep een nijlganzenmoeder met haar kroost. Ik telde acht jongen.

Ook was er een vrij toegankelijke atletiekbaan waar de eerste fanatiekelingen al aan het rennen waren. Achter het park zagen we de minaretten van de ISN Mevlana Moskee. We gingen de brug over en we wandelden verder aan de andere kant van de weg en kwamen bij het Werelderfgoed, de Van Nellefabriek.

Van Nellefabriek

We liepen het terrein op van de voormalige Van Nellefabriek waar tot in de jaren negentig nog tabak werd geproduceerd. In 2014 werd het oude fabriekspand tot UNESCO werelderfgoed verklaard. We wandelden langs het imposante pand, dat is ontworpen door de architecten Brinkman & Van der Vlugt in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid.

Het gebouw is uit 1930. In het pand zijn werkruimtes voor bedrijven gecreëerd. In het weekend is het daarom ook erg rustig op het terrein. We liepen weer dezelfde weg terug en kwamen langs een bijzonder kunstwerk van twee vrouwenbenen met lakeienschoenen.

Oude Spoorbaan

Nu ging onze route door een stukje niemandsland. Onze wandeling ging over een oude spoordijk, waar ik balanceerde op de oude spoorrails en we oude seinposten passeerden. Ons pad ging tussen brandnetels en bramenstruiken. Ondanks dat het bramenseizoen nog niet was begonnen, waren de donkerblauwe vruchten hier volop aanwezig.

Na een paar minuten had ik een handvol van deze bosvruchten. Een man in een rood tenue en met een enorme sigaar liep ons tegemoet. In de verte zagen we de Lee Towers bij het Marconiplein. De spoorbaan liepen we tot aan het Marconiplein, waar de route verder ging over het Dakpark. We weken even van de route af voor een Surinaams broodje aan de Mathenesseweg.

Bospoldervos

We passeerden een enorm kunstwerk van een vos van de kunstenaar Florentijn Hofman. Hij is bekend om zijn uitvergrootte creaties. Zo maakte hij een enorme badeend, die onder andere werd tentoongesteld in Hong Kong. In Arnhem zagen we al zijn kunstwerk het Feestaardvarken dat naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van Burgers’ Zoo aan de stad cadeau werd gedaan. Hofman koos voor de vos, omdat vossen ‘s nachts vaak in het nabijgelegen Dakpark te vinden zijn. Ook staat het dier symbool voor een nieuwkomer net zoals de nieuwe bewoners van Rotterdam en van Bospolder-Tussendijken, waar het gigantische beest staat.

Dakpark

We sneden een klein stukje van de route af om weer op het Dakpark te komen. Ooit was het Dakpark een oud spoorwegemplacement van de havenspoorlijn, nu is het een kilometer lang park met een buurttuin, mediterrane tuin en een speeltuin. Onder het park ligt een winkelboulevard. Een aantal jaren geleden had ik hier al eens gewandeld.

Het was uitgegroeid tot een groen geheel met kleine boompjes. Midden in het park staat een grote kas, waar het restaurant Dakpark Steak & More is gevestigd. Ik liep langs het glas van de grote kas waar mensen aan een mediterraans ontbijt zaten. Op het gras naast de grote kas stonden allemaal koepeltentjes. Er was buurtcamping op het Dakpark.

Delfshaven

Vlakbij het Dakpark lag het historische Delfshaven. Deze haven met de Oude of Pelgrimvaderskerk, de pakhuizen de Dubbele Palmbomen en de stellingmolen De Distilleerketel geven het geheel een pittoresk cachet en wordt nu ook ontdekt door toeristen, maar wordt gelukkig nog niet overlopen. Het leek of we ons bevonden in een oude ansichtkaart. We vervolgden onze route naar het naastgelegen Coolhaven.

Coolhaven

De Coolhaven werd bijna 100 jaar geleden gegraven om als verbinding te dienen tussen de Delfshavense Schie en de Nieuwe Maas. We wandelden langs de kade. Aan de Coolhaven zaten kleine bedrijven zoals garages. We liepen de haven uit en kwamen bij het markante gebouw van het restaurant de Machinist waar vroeger het Scheepvaart en Transport College in zat. Bij het restaurant hadden ze een zomerterras aan het water. We streken neer bij één van de houten banken. De keuken bestond voornamelijk uit vis en zeevruchten. We namen een frisje en een schaaltje Doritos met guacamole. We rekenden af en namen de trappen omhoog en wandelden richting het Park.

Little C.

We weken even van de wandeling af en maakten een uitstapje naar de recent nieuwe woonwijk Little C. De architecten lieten zich voor deze wijk inspireren voor hun ontwerp door The Village en het Meatpacking District in New York. Little C ademde ondanks de dichte bebouwing een luchtige en intieme sfeer uit. Het was een wirwar van straatjes met gebouwen met klassieke bakstenen en sierlijke metalen hekken. Met de vele bomen en planten en de klimop langs de gevels was het opvallend groen.  Net als in het havengebied in Londen werden de gebouwen hier verbonden met metalen bruggen.

Het Park

Boven de bomen van het Park torende de Euromast. Jong en oud vermaakten zich in het plantsoen. Overal zaten mensen op kleedjes te genieten van het zonnetje. Alle relaxstoelen bij restaurant de Parqiet waren bezet. Vanaf het Park liepen we richting het Museumpark

Museumpark

Tussen de Westersingel, de Westerzeedijken en het complex van het Erasmus MC ligt het Museumpark. Er heerst een oase van rust en is een heerlijke plek om de reuring van de Rotterdamse binnenstad te ontwijken. Het park ligt op het vroegere Land van Hoboken. Dit was een landgoed dat eigendom was van de redersfamilie Hoboken. Ze woonden in de villa waar nu het Natuurhistorisch Museum Rotterdam in is gevestigd. De stadsarchitect Witteveen maakte een stedenbouwkundig plan voor het park en is vanaf 1927 ingericht. In het park bevinden zich zes musea: Kunsthal, Chabotmuseum, Het Instituut, Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Museum Boijmans van Beuningen en sinds kort ook het Depot van het Boijmans van Beuningen.

We slenterden door het park en we kozen één museum uit, die we wilden bezoeken. We kozen voor het Instituut, maar bij de balie bleek dat we de exposities al bijna allen in november hadden gezien. We besloten om onze route af te wandelen richting het Centraal station van Rotterdam.

Wandelroute en Nederlandse Werelderfgoederen  

Wil je deze afwisselende Werelderfgoedroute, die je de meest uiteenlopende plekken van Rotterdam laat zien, ook eens lopen? Kijk hier voor de wandelroute.

Wil je meer wandelen in Rotterdam? Dan vind je hier in de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam” en hier in de gids “Rotterdam acht keer anders” nog meer fraaie wandelingen.

Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam en Rotterdam acht keer anders

Wil je meer weten over de Nederlandse Werelderfgoederen? Vind hier meer informatie.

Volg me ook via 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s