Van Nellefabriek, wandelen langs Werelderfgoed in Rotterdam

Startpunt/eindpunt: Rotterdam Centraal, aantal kilometers: 13, horeca onderweg: Restaurant de Machinist en Stadsbrouwerij de Pelgrim

Werelderfgoedwandelingen

Wist je dat Nederland twaalf werelderfgoederen kent? In 2021 werden twee werelderfgoederen toegevoegd aan de lijst, te weten Neder-Germaanse Limes en De Hollandse Waterlinie. Routemaker Rutger Burgers maakt in samenwerking met Stichting Werelderfgoed Nederland twaalf Werelderfgoedwandelingen.

In het weekend ga ik op pad met de Werelderfgoedwandeling in Rotterdam en doe ik het Werelderfgoed de Van Nellefabriek aan. Naast het erfgoed kom ik met deze wandeling door mooie parken en bezienswaardigheden in de Maasstad. Uiteraard strijk ik ook neer voor een hapje en een drankje.

Spoorsingel

Ik start de route bij station Rotterdam en loop vanaf de achterkant van het station langs de Spoorsingel. Ik heb dit pad al vaak gelopen, maar het blijft een prachtige zone met de oude monumentale bomen. De Japanse ceders lijken haast aaibaar met hun soepele en zachte bladeren.

De Spoorsingel maakt onderdeel van het Waterproject, een lint van 19e -eeuwse singels. Deze waterwegen waren bedoeld voor de waterhuishouding en de hygiëne, maar ook ter verfraaiing van de stad. De singels, weteringen en wandelpaden werden ontworpen door vader en zoon Zocher.

Blijdorp en Stadskwekerij De Kas

Ik kom in de woonwijk Blijdorp, dat tussen 1931 en 1940 is aangelegd in de Blijdorpse polder waar het ook naar vernoemd is. De wijk is gelukkig niet door het Rotterdams bombardement getroffen waardoor nog veel historie is gebleven. De woonblokken in de wijk zijn ontworpen door de architecten J.H. van den Broek, W.th.H ten Bosch en A. Otten in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. Kenmerkend voor deze stijl is de soberheid en functionaliteit.

Nog een lange tijd volg ik de Rotterdamse singel. Ik kom langs een oud Rioolgemaal met zijn golvende vormen, gekleurde bakstenen en fraai vormgegeven kozijnen moet dit in de stijl van de Amsterdamse School zijn.

Midden in de wijk stuit ik op een bijzonder bewonersinitiatief “Stadskwekerij De Kas” van Eva Bes en Marja Versteeg. De twee tuinvrouwen zetten een kassencomplex op in het hart van Blijdorp en richtten Stichting Stadskwekerij De Kas op met als doel een kenniscentrum over ecologische groen en waterbeheer en een educatieve tuin en kwekerij te creëren. De Kas is open op maandag en donderdag van 10.00 tot 16.00. Helaas is De Kas gesloten op het moment dat ik deze route wandel.

Vroesenpark

Ik wandel de woonwijk uit en het groen van het Vroesenpark in. In het water dobbert een grote gekleurde badkonijn van de kunstenaar Kwannie Tang. Een deel van het park is afgezet vanwege het Vrije Volk Festival.

Vroeger maakte het Vroesenpark nog onderdeel uit van Diergaarde Blijdorp, maar na de oorlog werd het park heropend en nu is het echt een gebruikerspark om te wandelen, sporten en te recreëren. Je kunt zelfs barbecueën. Ik neem een klein houtsnipper pad onder de bomen. Ik waan me echt even in de natuur zo dicht in de stad. Ik verlaat het park en loop langs het Schiekanaal waar door de schuttingen van de woonboten het water minder goed te zien is.

Roel Langerakpark

Al snel kom ik bij het parkeerterrein van Diergaarde Blijdorp. Het Roel Langerakpark, grenzend aan de dierentuin wandel ik in. Het langgerekte park is echt een sportpark. Overal zie je de holes van discgolf. Op het gazon loopt een nijlganzenmoeder met haar kroost. Ik tel acht jongen.

Ook is er een vrij toegankelijke atletiekbaan waar de eerste fanatiekelingen al rennen. Achter het park zie ik de minaretten van de ISN Mevlana Moskee. Ik ga de brug over en ik loop verder aan de andere kant van de weg en kom bij het Werelderfgoed, de Van Nellefabriek.

Van Nellefabriek

Ik wandel het terrein op van de voormalige Van Nellefabriek, waar tot in de jaren negentig nog tabak werd geproduceerd. In 2014 werd het oude fabriekspand tot UNESCO werelderfgoed verklaard. Ik loop langs het imposante pand, dat is ontworpen door de architecten Brinkman & Van der Vlugt in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid.

Het gebouw is uit 1930. In het pand zijn werkruimtes voor bedrijven gecreëerd. In het weekend is het daarom ook erg rustig op het terrein. Ik loop weer dezelfde weg terug en kom langs een bijzonder kunstwerk van twee vrouwenbenen met lakeienschoenen.

Oude Spoorbaan

Nu gaat mijn route door een stukje niemandsland. Mijn wandeling gaat over een oude spoordijk, waar ik balanceer op de oude spoorrails en ik oude seinposten passeer. Het pad gaat tussen brandnetels en bramenstruiken. Ondanks dat het bramenseizoen nog niet is begonnen, zijn de donkerblauwe vruchten hier volop aanwezig.

Na een paar minuten heb ik een handvol van deze bosvruchten. Een man in een rood tenue en met een enorme sigaar loopt me tegemoet. In de verte zie ik de Lee Towers bij het Marconiplein. De spoorbaan loop ik tot aan het Marconiplein, waar de route verder gaat over het Dakpark. Ik wijk even van de route af voor een Surinaams broodje aan de Mathenesseweg.

Bospoldervos

Ik passeer een enorm kunstwerk van een vos van de kunstenaar Florentijn Hofman. Hij is bekend om zijn uitvergrootte creaties. Zo maakte hij een enorme badeend, die onder andere werd tentoongesteld in Hong Kong. In Arnhem zag ik al zijn kunstwerk het Feestaardvarken, dat naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van Burgers’ Zoo aan de stad cadeau werd gedaan. Hofman koos voor de vos, omdat vossen ‘s nachts vaak in het nabijgelegen Dakpark te vinden zijn. Ook staat het dier symbool voor een nieuwkomer net zoals de nieuwe bewoners van Rotterdam en van Bospolder-Tussendijken, waar het gigantische beest staat.

Dakpark

Ik snijd een klein stukje van de route af om weer op het Dakpark te komen. Ooit was het Dakpark een oud spoorwegemplacement van de havenspoorlijn, nu is het een kilometer lang park met een buurttuin, mediterrane tuin en een speeltuin. Onder het park ligt een winkelboulevard.

Het is uitgegroeid tot een groen geheel met kleine boompjes. Midden in het park staat een grote kas, waar het restaurant Dakpark Steak & More is gevestigd. Ik loop langs het glas van de grote kas waar mensen aan een mediterraans ontbijt zitten. Op het gras naast de grote kas staan allemaal koepeltentjes. Er is buurtcamping op het Dakpark.

Delfshaven

Vlakbij het Dakpark ligt het historische Delfshaven. Deze haven met de Oude of Pelgrimvaderskerk, de pakhuizen de Dubbele Palmbomen en de stellingmolen De Distilleerketel geven het geheel een pittoresk cachet en wordt nu ook ontdekt door toeristen, maar wordt gelukkig nog niet overlopen. Het lijkt of ik me bevind in een oude ansichtkaart. Ik vervolg mijn route naar het naastgelegen Coolhaven.

Coolhaven

De Coolhaven werd bijna 100 jaar geleden gegraven om als verbinding te dienen tussen de Delfshavense Schie en de Nieuwe Maas. Ik wandel langs de kade. Aan de Coolhaven zitten kleine bedrijven zoals garages. Ik loop de haven uit en kom bij het markante gebouw van het restaurant de Machinist waar vroeger het Scheepvaart en Transport College in zat. Bij het restaurant hebben ze een zomerterras aan het water. Ik strijk neer bij één van de houten banken. De keuken bestaat voornamelijk uit vis en zeevruchten. Ik bestel een frisje en een schaaltje Doritos met guacamole. Ik reken af en neem de trappen omhoog en wandel richting het Park.

Little C.

Ik wijk even van de wandeling af en maak een uitstapje naar de recent nieuwe woonwijk Little C. De architecten laten zich voor deze wijk inspireren voor hun ontwerp door The Village en het Meatpacking District in New York. Little C ademt ondanks de dichte bebouwing een luchtige en intieme sfeer uit. Het is een wirwar van straatjes met gebouwen met klassieke bakstenen en sierlijke metalen hekken. Met de vele bomen en planten en de klimop langs de gevels is het er opvallend groen.  Net als in het havengebied in Londen worden de gebouwen hier verbonden met metalen bruggen.

Het Park

Boven de bomen van het Park torent de Euromast. Jong en oud vermaken zich in het plantsoen. Overal zitten mensen op kleedjes te genieten van het zonnetje. Alle relaxstoelen bij restaurant de Parqiet zijn bezet. Vanaf het Park loop ik richting het Museumpark.

Museumpark

Tussen de Westersingel, de Westerzeedijken en het complex van het Erasmus MC ligt het Museumpark. Er heerst een oase van rust en is een heerlijke plek om de reuring van de Rotterdamse binnenstad te ontwijken. Het park ligt op het vroegere Land van Hoboken. Dit is een landgoed dat eigendom was van de redersfamilie Hoboken. Ze woonden in de villa waar nu het Natuurhistorisch Museum Rotterdam in is gevestigd. De stadsarchitect Witteveen maakte een stedenbouwkundig plan voor het park en is vanaf 1927 ingericht. In het park bevinden zich zes musea: Kunsthal, Chabotmuseum, Het Instituut, Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Museum Boijmans van Beuningen en sinds kort ook het Depot van het Boijmans van Beuningen.

Ik slenter door het park en ik kies één museum uit, die ik wil bezoeken. Ik kies voor het Instituut, maar bij de balie blijkt dat ik de exposities al een aantal maanden geleden heb gezien. Ik besluit om de route af te maken richting het Centraal station van Rotterdam.

Wandelroute en Nederlandse Werelderfgoederen  

Wil je deze afwisselende Werelderfgoedroute, die je de meest uiteenlopende plekken van Rotterdam laat zien, ook eens lopen? Kijk hieronder voor de wandelroute.

Wil je meer wandelen in Rotterdam? Dan vind je hieronder de links naar de wandelgidsen “Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam” en “Rotterdam acht keer anders” voor nog meer fraaie wandelingen in Rotterdam.

Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam en Rotterdam acht keer anders

Wil je meer weten over de Nederlandse Werelderfgoederen? Vind je hieronder meer informatie.

Volg me ook via 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s