Little C, The Village in Rotterdam

Eén van de nieuwe wijken in Rotterdam, die ik graag wil bekijken is Little C, oftewel Little Coolhaven. Tijdens een wandeling in Rotterdam doe ik deze nieuwe woonwijk tussen het Erasmus MC en de Coolhaven aan.

De architectenbureaus CULD en Inbo lieten zich voor hun ontwerp inspireren door The Village en het Meatpacking District in New York. Het is ontwikkeld en gebouwd door ERA Contour en J.P. van Eesteren. Little C won de Job Dura Prijs 2020 en is genomineerd voor het Beste Gebouw van 2022.

Wonen, werken en logeren

De wijk bestaat uit vijftien gebouwen met 318 woningen, waarin loften, appartementen en werkruimtes zijn gemaakt. Ook is er het Familiehuis van Daniël den Hoed, dat logeergelegenheid biedt aan familieleden van kankerpatiënten. Het logeerhuis ligt nu pal tegenover het Erasmus MC, zodat het goed bereikbaar is voor de familieleden.

Tuschinski, Soesman en Weisbard

Drie straten in Little C zijn vernoemd naar de joodse bioscoopondernemers Abraham Tuschinski, Karl Weisbard en Samuel Soesman. De beroemde Tuschinski zette tussen 1911 en 1923 Rotterdamse bioscooptheaters op zoals Scala en Thalia. Al zijn bioscopen werden tijdens het bombardement van Rotterdam verwoest.

“Er is ook een wandelroute van het Stadsarchief Rotterdam langs vier locaties uit het (film)imperium van Abraham Tuschinski. Kijk hier voor de wandelroute.”

Kula en Old Scuola

Naast wonen en werken kun je in Little C ook terecht voor ontbijt, lunch en diner. Je kunt een latte macchiato drinken of een yogales volgen bij de eigenaren Annemijn en Berend van food en yoga hotspot Kula. Bij restaurant Old Scuola kun je een pizza eten of afhalen. Marco en Daniël openden hun tweede restaurant in de nieuwe woonwijk.

Bakstenen, zwart metaal en heel veel groen

Ik wandel de wijk binnen, dat ondanks de dichte bebouwing een luchtige en intieme sfeer uitademt. Het voelt als een soort commune. Ik loop onder de zwart metalen bruggetjes door, die de gebouwen met de klassieke bakstenen gevels en sierlijke metalen hekken, met elkaar verbinden. Ik dwaal door de wirwar van kleine dwarsstraten met opvallend veel bomen en planten. Langs de stenen gebouwen hangt klimop.

Van een vriendelijke meneer mag ik even op de zevende verdieping kijken. Vandaar heb ik een prachtig uitzicht op de skyline van Rotterdam en nog mooier op het fraaie complex van bovenaf. Hij vertelt me dat in de woongebouwen alleen liften zitten en de zwarte bruggen een brug vormen naar de trappenhuizen.

Volg me ook via 

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Sabine Verburg schreef:

  Mooi! Ik vind Rotterdam sowieso heel boeiend. Het herinnert mij aan een stadsdeel in London aan de Theems. Prachtige foto’s

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Hoi Sabine, de ontwerpers lieten zich voor de bruggen inspireren door de luchtbruggen in de oude havengebieden van Londen.

   Geliked door 1 persoon

   1. Sabine Verburg schreef:

    Dacht ik al vandaar de “oh dat komt me bekend voor” reactie

    Geliked door 1 persoon

 2. Hermieneke schreef:

  Wat leuk. Ik heb als student aan de Coolhaven gewoond. Hier moet ik ook eens gaan kijken!

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Hoi Hermienke, zeker het bekijken waard!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s