Wandelen in de voetsporen van streetart kunstenaar Tymon de Laat

Als ik door grote steden loop dan zie ik ze voortdurend, streetart, die de grauwe delen van de stad verfraaien. Het grijze landschap wordt opgefleurd met levensechte muurschilderingen. Net als ik de schilderijen van kunstschilders herken, zo onderscheid ik steeds meer werken van Streetart kunstenaars in het museum op straat.

Een kunstenaar waar ik de Streetart van bewonder is Tymon de Laat. Zijn enorme muurschilderingen met kleurrijke portretten zie je op talrijke plekken in zijn woon- en werkplaats Rotterdam, maar ook buiten de Maasstad kun je zijn murals bekijken. Tijdens mijn wandelingen kom ik een aantal van zijn prachtige kunstwerken tegen.

Silo’s van voormalig Mengvoederfabriek in Den Bosch

Waar ooit mengvoeder van de Heus Voeders werd gemaakt vind je nu in de monumentale gebouwen veelal startups en horecagelegenheid. Sinds 2014 was dit terrein het decor van het Kings of Colors Festival, waar in totaal 21 silo’s werden voorzien graffiti.

Achttien kunstenaars, waaronder Tymon de Laat, werkten er om op de twintig meter hoge graansilo’s fotorealistische beelden aan te brengen. Op één van de silo’s aan de waterkant vind je het levensgrote werk van De Laat.

Flight of man Keilewerf in Rotterdam

Als je op het Dakpark staat kun je het Merwe-Vierhavengebied ofwel het Rotterdam Makers District zien. Ooit werden hier bananen, mango’s en veel meer soorten fruit opgeslagen en nu worden de oude havenloodsen gebruikt door kunstenaars en creatieve initiatieven.

Eén van de voormalige havenloodsen is voorzien van een imposant streetart kunstwerk. In 2018 was dit gebied tijdens het Rotterdam Street Culture Weekend hét podium van street art kunstenaars uit het binnen en buitenland. Door het festival POW! WOW! zijn de toch wel saaie loodsen opgefleurd met prachtige graffitikunstwerken. Op de Keilewerf is het gigantische werk “Flight of man” te zien. Tymon maakte het kunstwerk samen met met goede vriend en Portugees kunstenaar Nuno Viegas

Met de wandelroute “Trendy Rotterdam” uit wandelgids “Rotterdam acht keer anders” kom je over het Merwe-Vierhavengebied. Kijk hieronder voor de wandelroute en de wandelgids.

Schipper Metrostation Rijnhaven in Rotterdam

Als je de Metrohalte Rijnhaven uitstapt zie je bij één van de steunpilaren het kleurrijke gezicht van een schipper. Dit is ook het werk van Tymon de Laat. Alle pilaren van de metrobaan tussen het metrostation Rijnhaven en Maashaven zijn beschilderd. Het project heet Rotterdam Art Ride en is georganiseerd door Foundation Mesh en Marjon van der Linde. Zo ver je kunt kijken zie je de fleurige pilaren van de metrobaan.

Ik ontwikkelde een eigen wandelroute langs kleurrijke plekken in Rotterdam Zuid. Deze wandeling start bij het werk van Tymon de Laat bij Metro Rijnhaven.  Kijk  hieronder voor mijn wandelroute.

Recuerdos del Mezcal Parkeergarage De Klanderij in Leeuwarden  

De Parkeergarage De Klanderij in Leeuwarden was in 2019 de plek waar meer dan 40 streetart artiesten de betonnen garage decoreerden met hun meesterwerken. Tymon de Laat fleurde de parkeergarage op met een mural van een gezicht van een man uit de Mexicaanse staat Oaxaca, die hij portretteerde tijdens één van zijn reizen in Mexico. In dit gebied wordt veelvuldig de alcoholische drank mezcal geproduceerd.

Volg me ook via 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s