Portugal, wandelen langs de kastelen en paleizen van Sintra

Onlangs maakten we de wandelreis “Parque Natural Sintra-Cascais” van de reisorganisatie SNP. Het was een achtdaagse wandelreis door de mooiste parken en paleizen van het Portugese Sintra en langs de Costa Atlantica om te eindigen in de badplaats Cascais. Onze eerste wandeldag maakten we een rondwandeling langs de in het oog springende kastelen en paleizen van Sintra.  

Castelo dos Mouros

We wandelden vanaf ons hotel naar de start van de wandeling bij het Parque do Liberdade, het vrijheidspark. Vanaf daar namen we een steile trap omhoog. Het had die ochtend geregend, zodat de mossige stenen nog wat glad aanvoelden. Stap voor stap kwam ik boven.

We liepen via smalle straatjes en passeerden gekleurde huizen. We namen een wandelpad langs een muur en op dit pad wandelden we een tijdje. Het parcours was omgeven door varens en andere schaduwrijke planten. Het felgroene mos van de muren gaven de weg een sprookjesachtige sfeer.

We kwamen na enkele kilometers stijgen aan bij de ingang van Castelo dos Mouros (“Morenkasteel”). De Moren veroverden in de achtste eeuw het Iberisch Schiereiland en bouwden op  de bergrug van Sintra rond de negende eeuw dit grote kasteel. In 1830 liet Koning Ferdinand II het Castelo dos Mouros grootschalig renoveren.

We besloten geen bezoek te brengen aan het Moorse kasteel en maakten nog een kleine rondgang op het terrein voor het kasteel. Op één van de mossige stenen zat een kat, die meer werd gefotografeerd dan het Castelo zelf.

Palácio Nacional da Pena

We vervolgden ons pad dat uitkwam bij de poort van het Nationaal paleis van Pena op de Sintra-heuvels. Het was één van de toeristische attracties van het gebied en de parkeerplaats stond vol met tuk tuks en Hop On Hop Off bussen. We stonden in een lijn zoals je ze wel bij de Efteling ziet. Gelukkig was het toeristenseizoen nog niet echt begonnen en al snel stonden we in het park.

“Palácio Nacional da Pena was het romantische droompaleis van het koningspaar Maria van Portugal en Ferdinand II. Zij kochten in 1838 een oud klooster en lieten dit tot het sprookjesachtige paleis verbouwen”

We klommen naar de ingang van het paleis, dat op een 480 meter hoge heuvel lag. Het was een drukke bedoeling bij het magische paleis met de gele, blauwe en rode muren en de vele torentjes en ornamenten. We kwamen bij de binnenplaats waar toeristen selfies maakten met het Disneypaleis op de achtergrond. We liepen de steile trappen op en af om van het ene naar het andere torentje te wandelen.

We verlieten het paleis en daarmee de drukte. Onze wandelroute ging verder door het uitgestrekte park. Het park maakt deel uit van de Europese route van Historische tuinen.

Het eerste uitzichtpunt waren we kwamen, was een kapelletje op een heuvel. We namen plaats op één van de bankjes rond het idyllische kerkje en aten wat van onze meegebrachte chorizoworst.

Cruz Alta

We liepen verder door het park dat ondanks de schoonheid wonderbaarlijk rustig was.  We zagen een verdwaalde wandelaar en passeerden een standbeeld van een middeleeuwse ridder.  

We bereikten ons volgende kijkpunt, Cruz Alta, dat op het hoogste punt van park lag. We klommen en klauterden om bij het enorme stenen kruis te komen. Bij het kruis was het druk. Een dame in een rode jurk poseerde met haar mooiste glimlach voor het Cruz Alta. Op een rustig moment stegen we naar 529 meter hoogte en hadden een mooi uitzicht op het 200 hectare grote park van Pena. Met trappen gingen we weer naar beneden en vervolgden we onze wandeling. We daalden flink op een smal pad met keien en traptreden.

Chalet da Condessa d’Edla

We kwamen uit bij Chalet da Condessa d’Edla, dat aan de buitenkant met kurk was versierd. Het chalet liet Koning Ferdinand II bouwen voor zijn tweede vrouw, de Zwitserse operazangeres Elisa Hensler.

We struinden verder door het park over het labyrintisch netwerk van fraaie paden. We kwamen langs bij een “farmers” huisje dat er tussen de bloeiende vegetatie prachtig bij stond. Ook de kozijnen en deurposten van dit huisje waren van kurk.

We liepen de uitgang van het park, maar niet voordat nog de sprookjesachtige “Valle de los Lagos” met de stenen eendenkooien hadden bezocht.

Villa Sassetti

We verlieten het fraaie park en zetten het laatste deel van de route in. We vervolgden de wegwijzer naar het historische centrum van Sintra. We namen het trappenpad naar Villa Sassetti. We waren blijkbaar de enige wandelaars, die het pad naar beneden namen. Drommen dagjesmensen op sneakers en slippers wandelden ons tegemoet. Ik voelde me haast overdressed met mijn stevige wandelstappers. Al kwamen deze robuuste wandelschoenen later prima van pas toen ik de modderige en glibberige paden betrad.

“Villa Sassetti werd door Victor Carlos Sassetti, eigenaar van het wereldberoemde Hotel Braganza in Lissabon, in 1890 gebouwd. Hij liet zich inspireren door de kastelen en tuinen van Lombardije.”

Na Villa Sassetti werd het pad beter begaanbaar. Wat een prachtig wandelpad was dit! Het was omgeven door de mooiste bloemen en planten en in dit jaargetijde bloeiden de bloemen nog uitbundiger. In de border rond het stenen pad stonden witte aronskelken, enorme varens en maagdenpalm.

We wandelden het kronkelende pad naar beneden en eindigden bij het centrum van Sintra. Onze wandeling eindigde bij het Nationaal Paleis van Sintra.

Hotel Nova Sintra

Tijdens ons verblijf in Sintra overnachtten we in het Hotel Nova Sintra ongeveer 1 kilometer van het historische centrum en vlakbij het treinstation met treinen van en naar Lissabon. Het bevond zich in het nieuwe deel van Sintra met voldoende restaurants en winkels op loopafstand.

De kamers waren eenvoudig, maar wel van alle gemakken voorzien en de vriendelijke gastheer liet niets aan het toeval over en was elk moment beschikbaar voor vragen.

Parque Natural Sintra-Cascais

Wil je meer weten over deze wandelreis van SNP “Parque Natural Sintra-Cascais”? Kijk hier voor meer informatie.

Volg me ook via 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s