Portugal, wandelen langs de kastelen en paleizen van Sintra

In het voorjaar maak ik de wandelreis “Parque Natural Sintra-Cascais” van de reisorganisatie SNP. Het is een achtdaagse wandelreis door de mooiste parken en paleizen van het Portugese Sintra en langs de Costa Atlantica om te eindigen in de badplaats Cascais. Mijn eerste wandeldag maak ik een rondwandeling langs de in het oog springende kastelen en paleizen van Sintra.  

Castelo dos Mouros

Ik wandel vanaf mijn hotel naar de start van de wandeling bij het Parque do Liberdade, het vrijheidspark. Vanaf daar neem ik een steile trap omhoog. Het heeft die morgen geregend, zodat de mossige stenen nog wat glad aanvoelen. Stap voor stap kom ik boven.

Ik loop via smalle straatjes en passeer gekleurde huizen. Ik neem een wandelpad langs een muur en op dit pad wandel ik een tijdje. Het parcours is omgeven door varens en andere schaduwrijke planten. Het felgroene mos van de muren geeft de weg een sprookjesachtige sfeer.

Ik kom na enkele kilometers stijgen aan bij de ingang van Castelo dos Mouros (“Morenkasteel”). De Moren veroverden in de achtste eeuw het Iberisch Schiereiland en bouwden op  de bergrug van Sintra rond de negende eeuw dit grote kasteel. In 1830 liet Koning Ferdinand II het Castelo dos Mouros grootschalig renoveren.

Ik besluit geen bezoek te brengen aan het Moorse kasteel en maak nog een kleine rondgang op het terrein voor het kasteel. Op één van de mossige stenen zit een kat, die meer wordt gefotografeerd dan het Castelo zelf.

Palácio Nacional da Pena

Ik vervolg mijn pad dat uitkomt bij de poort van het Nationaal paleis van Pena op de Sintra-heuvels. Het is één van de toeristische attracties van het gebied en de parkeerplaats staat vol met tuk tuks en Hop On Hop Off bussen. Ik sta in een lijn zoals je ze wel bij pretpark de Efteling ziet. Gelukkig is het toeristenseizoen nog niet echt begonnen en al snel sta ik in het park.

“Palácio Nacional da Pena was het romantische droompaleis van het koningspaar Maria van Portugal en Ferdinand II. Zij kochten in 1838 een oud klooster en lieten dit tot het sprookjesachtige paleis verbouwen”

Ik klom naar de ingang van het paleis, dat op een 480 meter hoge heuvel ligt. Het is een drukke bedoeling bij het magische paleis met de gele, blauwe en rode muren en de vele torentjes en ornamenten. Ik kom bij de binnenplaats waar toeristen selfies maken met het Disneypaleis op de achtergrond. Ik loop de steile trappen op en af om van het ene naar het andere torentje te wandelen.

Ik verlaat het paleis en daarmee de drukte. Mijn wandelroute gaan verder door het uitgestrekte park. Het park maakt deel uit van de Europese route van Historische tuinen.

Het eerste uitzichtpunt waar ik kom, is een kapelletje op een heuvel. Ik neem plaats op één van de bankjes rond het idyllische kerkje en eet wat van mijn meegebrachte chorizoworst.

Cruz Alta

Ik loop verder door het park, dat ondanks de schoonheid wonderbaarlijk rustig is.  Ik zie een verdwaalde wandelaar en passeer een standbeeld van een middeleeuwse ridder.  

Ik bereik mijn volgende kijkpunt, Cruz Alta, dat op het hoogste punt van park ligt. Ik klim en klauter om bij het enorme stenen kruis te komen. Bij het kruis is het druk. Een dame in een rode jurk poseert met haar mooiste glimlach voor het Cruz Alta. Op een rustig moment stijg ik naar 529 meter hoogte en heb een mooi uitzicht over het 200 hectare grote park van Pena. Met de trap ga ik weer naar beneden en vervolg mijn wandeling. Ik daal flink op een smal pad met keien en traptreden.

Chalet da Condessa d’Edla

Ik kom uit bij Chalet da Condessa d’Edla, dat aan de buitenkant met kurk is versierd. Het chalet liet Koning Ferdinand II bouwen voor zijn tweede vrouw, de Zwitserse operazangeres Elisa Hensler.

Ik struin verder door het park over het labyrintisch netwerk van fraaie paden. Ik kom langs bij een “farmers” huisje dat er tussen de bloeiende vegetatie prachtig bij staat. Ook de kozijnen en deurposten van dit huisje zijn van kurk.

Ik loop de uitgang van het park, maar niet voordat nog de sprookjesachtige “Valle de los Lagos” met de stenen eendenkooien heb bezocht.

Villa Sassetti

Ik verlaat het fraaie park en zet het laatste deel van de route in. Ik volg de wegwijzer naar het historische centrum van Sintra. Ik neem het trappenpad naar Villa Sassetti. Ik ben blijkbaar de enige wandelaar, die het pad naar beneden neemt. Drommen dagjesmensen op sneakers en slippers wandelen me tegemoet. Ik voel me haast overdressed met mijn stevige wandelstappers. Al komen deze robuuste wandelschoenen later prima van pas als ik de modderige en glibberige paden betreed.

“Villa Sassetti werd door Victor Carlos Sassetti, eigenaar van het wereldberoemde Hotel Braganza in Lissabon, in 1890 gebouwd. Hij liet zich inspireren door de kastelen en tuinen van Lombardije.”

Na Villa Sassetti wordt het pad beter begaanbaar. Wat een prachtig wandelpad is dit! Het is omgeven door de mooiste bloemen en planten en in dit jaargetijde bloeien de bloemen nog uitbundiger. In de border rond het stenen pad staan witte aronskelken, enorme varens en maagdenpalm.

Ik wandel het kronkelende pad naar beneden en eindig bij het centrum van Sintra. Mijn wandeling eindigt bij het Nationaal Paleis van Sintra.

Hotel Nova Sintra

Tijdens mijn verblijf in Sintra overnacht ik in het Hotel Nova Sintra ongeveer één kilometer van het historische centrum en vlakbij het treinstation met treinen van en naar Lissabon. Het bevindt zich in het nieuwe deel van Sintra met voldoende restaurants en winkels op loopafstand.

De kamers zijn eenvoudig, maar wel van alle gemakken voorzien en de vriendelijke gastheer laat niets aan het toeval over en is elk moment beschikbaar voor vragen.

Parque Natural Sintra-Cascais

Wil je meer weten over deze wandelreis van SNP “Parque Natural Sintra-Cascais”? Kijk hieronder voor meer informatie.

Volg me ook via 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s