Convento dos Capuchos en Cabo da Roca, wandelen door de mystieke bossen van Natuurpark Sintra

Onlangs maakten we de wandelreis “Parque Natural Sintra-Cascais” van de reisorganisatie SNP. Het was een achtdaagse wandelreis door de mooiste parken en paleizen van het Portugese Sintra en langs de Costa Atlantica om te eindigen in de badplaats Cascais. Onze tweede wandeldag maakten we een wandeling door de mystieke en mediterrane bossen van Natuurpark Sintra. We startten onze wandeling bij het Franciscaner klooster Convento dos Capuchos en hadden bij het eind van onze wandeling uitzicht op Cabo da Roca, de westkaap van het Europese vasteland.

Convento dos Capuchos

Vroeg in de morgen bracht een taxichauffeur ons naar de startpunt van de wandeling bij Convento dos Capuchos, een sober zestiende-eeuws Franciscaner klooster. Ondanks dat dit klooster het bezoeken waard is, is door de ligging van het klooster, het niet een toeristische trekpleister.

We waren de enige bezoekers van het convent. We kochten een kaartje bij de vriendelijke mevrouw en gingen het park in. We hadden een kleine aanlooproute totdat we bij het oude klooster kwamen.

“Convento dos Capuchos is in 1560 gebouwd in opdracht van de Portugese edelman dom João de Castro. Tot 1834 was deze abdij bewoond door de Franciscaner monniken”

Er heerste een mystieke sfeer rond de stenen gebouwen, die je met vele stenen trappen kon betreden. We passeerden met mos begroeide kruizen en kwamen bij een verzameling stenen kapelletjes. Om de kleine vertrekken te kunnen bezichtigen moesten we vaak bukken vanwege de lage deurposten. Het klooster wordt ook wel het kurkklooster genoemd, omdat de kozijnen en deurposten van kurk waren. We maakten een rondgang door het labyrint van gangetjes en kleine monnikenverblijven.

We maakten nog een kleine wandeling door het park en liepen weer richting de uitgang om vanaf daar onze wandeling te starten. We liepen een deel van de weg, waar we met de taxi heen waren gereden. We moesten een klein deel langs een autoweg lopen, waar we af en toe wachtten in de berm voor passerende auto’s. Al snel verlieten we de drukke weg en maakten we een flinke klim over een bospad tussen eucalyptus bomen.

Het laatste deel van de route was zo steil dat ik op handen en voeten omhoog klom. Daarna wandelden we een tijd lang over een vlak bospad. Het deed me denken aan een wandeling in midden Portugal, die we een aantal jaren geleden maakten. Kijk hier voor deze wandeling.

Een lange tijd liepen we tussen de hoge eucalyptus- en dennenbomen en veerden onze wandelschoenen op de zachte ondergrond van dennennaalden en lange smalle eucalyptusbladen.

“Uit de bladeren van de eucalyptus wordt aromatische olie gewonnen. Een nadeel van deze olie is dat het bij temperaturen van meer dan 30 graden erg brandbaar is en daardoor vaak hevige bosbranden plaatsvinden.”

Hier en daar zagen we ook acaciabomen. Als je je hand om een acaciablad doet dan gaan de tere bladeren dicht.

We wandelden even het dichte bos uit en hadden een fraai uitzicht op de zee. In de borders bloeiden vingerhoedskruid, madeliefjes, boterbloemen en fluitenkruid. Het was een hevig gezoem van hommels en vlinders.

Tholos do Monge

We liepen even tussen de bloemenzee en kwamen uit bij de neolithische grafheuvel, “Tholos do Monge”, een enorme geologische paal in het bosachtige landschap.

Ook lag hier een gedenkplaat van RAAF militairen, die omkwamen bij een grote bosbrand in september 1966. We konden echter de gedenkplaat niet vinden. Mogelijk kwam het door het onderhoud dat bij het monument werd gepleegd.

We vervolgden onze route over een breed grindpad en kwamen bij een grote picknickplek met vele picknickbanken onder hoge bomen. We gingen voorzichtig zitten op de tere zittingen van de banken om onze meegebrachte chorizoworst te verorberen.

Bij de grote wandelwijzer sneden we een klein deel van de route af, omdat we door het broedseizoen van de Havik arend niet in de omgeving van het Megalithische bouwwerk Adre Nunes konden wandelen.

Nossa Senhora de Peninha

We zetten de laatste steile klim van onze wandeling in. We gingen op een steil bospad omhoog. Het was een magisch pad omringd met bomen met kronkelige stammen en mos. Een groep met toeristen wandelde ons tegemoet. Ze hadden waarschijnlijk een stop gemaakt bij “Nossa Senhora de Peninha”, het volgende kijkpunt van onze wandeling. Het steile pad kwam uit bij een open vlakte, waar we het kapelletje op een heuvel zagen.

“De kerk Nossa Senhora de Peninha werd gebouwd in 1710 op een plek waar al sinds tijden een kapelletje stond ter ere van de maagd Maria”

We maakten een korte klim naar het terras van de kerk. De kerk was zelf niet te bezichtigen. Vanaf daar konden we ver kijken en zagen we Lissabon aan de ene kant en de vuurtoren van Cabo da Roca, het westelijke puntje van de Europese vasteland. Er stond een behoorlijke wind toen we op het platje voor de kerk stonden.

Het laatste deel van de wandeling ging over een zand/grindweg naar beneden. Het eerste deel van het pad liep ik heel voorzichtig door de rollende stenen. Later was de weg beter begaanbaar. Het was mooi om te zien hoe de vegetatie langzaam veranderde tijdens onze daling. De hoge dennenbomen maakten plaats voor struiken en een bloemenzee van madeliefjes en boterbloemen.

Het pad eindigde bij een weg waar we nog een paar honderd meter langs liepen om de bushalte te bereiken. We konden nog een paar kilometer lopen om het plaatsje Azoia te komen. We besloten om op de bus te wachten en niet verder te lopen langs de drukke autoweg, waar auto’s rakelings langs ons gingen.

Hotel Nova Sintra

Tijdens ons verblijf in Sintra overnachtten we in het Hotel Nova Sintra ongeveer 1 kilometer van het historische centrum en vlakbij het treinstation met treinen van en naar Lissabon. Het bevond zich in het nieuwe deel van Sintra met voldoende restaurants en winkels op loopafstand. De kamers waren eenvoudig, maar wel van alle gemakken voorzien en de vriendelijke gastheer liet niets aan het toeval over en was elk moment beschikbaar voor vragen.

“Parque Natural Sintra-Cascais”

Wil je meer weten over deze wandelreis van SNP “Parque Natural Sintra-Cascais” Kijk hier voor meer informatie.

Volg me ook via 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s