Den Haag, wandelen langs Nieuwe Haagse School in Bezuidenhout

Eén van de dingen waar ik enthousiast van word tijdens mijn wandelingen is architectuur. Op de site van de Nieuwe Haagse School vond ik een aantal korte wandelingen in Den Haag in wijken als Marlot, Laak, de Bomenbuurt en de Vruchtenbuurt, dat je leidt lang de architectuur van de Nieuwe Haagse School. Wij kozen een wandeling uit in de Haagse wijk Bezuidenhout-Oost.

Bezuidenhout-Oost en Nieuwe Haagse School

Bezuidenhout is door het vergissingsbombardement van 3 maart 1945 en de aanleg van de Utrechtsebaan een mengelmoes van bouwstijlen. Bezuidenhout-Oost is daarentegen een homogenere wijk. De architecten Berlage en Van Eesteren legden het stedenbouwkundige fundament voor Bezuidenhout-Oost. De strakke lijnen van de Nieuwe Haagse School zie je volop terug in de vele portiekwoningen.

Glas in lood en sierlijke details

Met de tram gingen we richting de start van de wandeling bij het Stuyvesantplein. De paarse en witte krokussen rondom het plein stonden volop in bloei. Voor de viskraam aan de rand van het plein stond een rij van mensen, die stonden te wachten op een haring met uitjes of een gestoomde makreel. Snel haalden we wat drinken bij de Spar en sloegen daarna de Stuyvesantstraat waar we wandelden langs de Haagse portiekwoningen met sierlijke details zoals glas in loodramen en siermetselwerk. Er heerste een serene rust in de Stuyvesantstraat. Wellicht lag het aan het vroege tijdstip of is het gewoon een rustig buurtje om te wonen.

Golvend metselwerk  

Bij de Merkusstraat kwamen we bij de Nutsschool van de architect Knuttel. Het imposante gebouw uit 1927 met de rode sierlijke krulletters, die me zeer deden denken aan de sierlijke stijl van de Amsterdamse School, was een eyecatcher in de Merkusstraat. Ik probeerde het kubistische gebouw met stalen kozijnen zonder auto’s op de kiek te krijgen, maar dat lukte me niet helemaal.

 

We wandelden verder in de Merkusstraat langs de woningen met golvend metselwerk van de architect Claus. Omdat ik niet de volledige portiekwoning op de foto kreeg, legde ik een aantal elementen voor eeuwig vast.

Buitentrappen en winkelplinten

We verlieten de Haagse portiekwoningen en we wandelden richting de Theresiastraat. De  woonhuizen maakten plaats voor etagewoningen met winkelplinten. We zagen diverse woonstijlen waaronder woningen met buitentrappen. Van Eesteren ontwierp deze gevels. We wandelden door de Cornelis van Lijnstraat en kwamen bij de Bezuidenhoutseweg. Door de bomen zagen we Huis Ten Bosch. Met het mooie weer was het druk met wandelaars en hardlopers in het Haagse Bos. Al snel sloegen we de Carel Reinierszkade in met beneden- en bovenwoningen met betonnen gevelelementen en grote ramen.

We wandelden over een groenstrook. Ik stond even stil om een jonge beagle te knuffelen. In het aangrenzende park Vlaskamp renden kinderen over het gras of gingen van de glijbaan. Op het gras zat een jong gezin omringd door eenden, die ook wel een hapje van hun lunch wilden.

Glooiende buitentrappen en parterrewoningen

Een lange tijd volgden we de Carel Reinierszkade. Bij de Van Heutszstraat zagen we weer een aantal aardige varianten van etagewoningen met buitentrappen. Dit keer één met een golvend geheel. Bij de Loudonstraat kwamen we een fraai staaltje werk van de architect Schippers tegen. Ik vond de sierlijke details bij de trappen erg mooi en zette ze op de foto.

We wandelden door de rustige Van Reestraat. Voor één van de parterrewoningen zat een mevrouw van het zonnetje te genieten. De huizen aan het even deel van de straat waren van de hand van de architect Brandes, die we al eerder in de wijk Marlot waren tegengekomen.

Elementen van het Nieuwe Bouwen

We kwamen weer in de Van Heutszstraat waar we de Van Heutszschool zagen. De school ontworpen door Van Eesteren was een karakteristiek gebouw. Het bevatte de stijl van de Nieuwe Haagse School, maar had ook elementen in zich van het Nieuwe Bouwen. Ik vond combinatie van de strakke lijnen met de ronde vormen erg mooi.

Wandelroute

Wil je zelf deze wandeling langs de architectuur van de Nieuwe Haagse School maken? Kijk hier voor de wandelroute.

Volg me ook via 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s